Thuiswerk als typiste

Als je goed kunt plannen en organiseren, nauwkeurig werkt en snel kunt typen, is het misschien wel iets voor jou om thuiswerk als typiste uit te voeren. Klinkt de titel typiste je enigszins ouderwets in de oren? Dat kan, omdat deze titel niet vaak meer gebruikt wordt. Iemand die typewerk vanuit huis uitvoert wordt tegenwoordig vaker omschreven als datatypiste of data entry medewerker genoemd, maar de werkzaamheden zijn nagenoeg gelijk. Hieronder lees je meer over onder andere de werkzaamheden bij typen als thuiswerk, en aan welke inkomsten je kunt denken bij typewerk als bijverdienste.

  Vandaag

  BEGIN UW CARRIERE THUIS

  *Jouw privacy is gegarandeerd

  Wat houdt typewerk vanuit huis in?

  Een typiste typt, bewerkt en print teksten met behulp van een computer. Wat oudere personen zullen nog wel weten dat dit vroeger met behulp van een typemachine werd gedaan. Om letters op papier gedrukt te krijgen met behulp van een typemachine moest aardig wat kracht gezet worden op de toetsen. Als de vingers van een typiste van de toetsen schoten kon dit ook nog best wel pijn doen. En werd er een typefout gemaakt? Dan moest dit gecorrigeerd worden met lak zoals Typ-Ex. De ontwikkeling van moderne tekstverwerkers op een pc of laptop hebben deze werkzaamheden gelukkig een stuk eenvoudiger gemaakt.

  Wat houdt typewerk vanuit huis in?

  Thuiswerk als typiste omhelst een aantal werkzaamheden. Bij typewerk vanuit huis kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het typen van teksten en documenten, maar ook aan het verzamelen, sorteren en invoeren van andere data. Typen als thuiswerk kan grofweg omschreven worden als het omzetten van ruw materiaal in bruikbare gegevens en data. Een typiste controleert de gegevens op interpunctie, grammatica en indeling. Ook worden de documenten opgeslagen en indien nodig uitgeprint.

  Ben je op zoek naar een leuke bijverdienste met typewerk als thuiswerk, dan is vaak geen specifieke opleiding nodig. Wil je aan de slag met type werk als thuiswerk dan is het soms wel vereist specifieke inhoud te snappen en vakkennis te hebben. Bijvoorbeeld als gezocht wordt naar een medisch typiste als thuiswerk. Ook is een goede beheersing van de Nederlandse taal (en mogelijk andere talen) noodzakelijk. Om zo efficiënt en effectief mogelijk te kunnen werken, moet je verder zo foutloos en snel mogelijk kunnen typen. Blind kunnen typen wordt aangeraden, omdat je dan ondertussen naar je scherm of het te typen stuk kunt kijken.

  Goede bijverdienste: typewerk als thuiswerk

  Typewerk als thuiswerk kan een leuke bijverdienste opleveren. Je hoeft er niet veel voor te investeren, behalve dat het handig is om een enigszins moderne en snelle computer of laptop te hebben. Qua bijverdienste met typewerk als thuiswerk moet je ongeveer denken aan 10 tot 15 euro per uur. Dit is uiteraard wel afhankelijk van hoe snel je werk. Fijn is dat er geen strikte werktijden worden gehanteerd. Vaak heb je alle vrijheid en flexibiliteit om te werken waar en wanneer je maar wil, zolang je je werk maar afhebt voor de deadline.

  Goede bijverdienste: typewerk als thuiswerk

  Vacatures typiste

  Wil je door middel van thuiswerk aan de slag als typiste? Hieronder zie je diverse vacatures.

  Veelgestelde vragen over thuiswerk als typiste

  • Hoe zijn malafide bedrijven voor thuiswerk te herkennen?

  Er zijn websites die inschrijfgeld vragen voor plaatsing op een wachtlijst met vacatures, of die informatiepakketten verkopen die je nodig zou hebben voor thuiswerk. Trap niet in deze gehaaide vorm van oplichting. Via zoekmachines, vacaturesites en websites van thuiswerkcentrales zijn vacatures voor bijvoorbeeld typewerk vanuit huis gewoon in te zien. Werk alleen met betrouwbare bedrijven als je wil gaan typen als thuiswerk. Controleer bijvoorbeeld altijd of een bedrijf een KvK-nummer heeft en een professionele website. Verder is het ook belangrijk dat er gemakkelijk contactgegevens te vinden zijn.

  • Moet ik belasting betalen over thuiswerk als typiste?

  Dit is afhankelijk van het dienstverband dat je aangaat. Soms kom je direct bij een werkgever in loondienst. Deze zal dan van het bovengenoemde brutoloon al loonheffing inhouden. Meestal is het ongeveer correct hoeveel wordt ingehouden, al kan het zijn dat het teveel is als je maar een gedeelte van het jaar in dienst bent. Soms wordt er de voorkeur aangegeven een typiste in te huren die als ZZP’er of op freelancebasis werkt. In dat geval stuur je je opdrachtgever waarschijnlijk maandelijks een factuur. Uit je jaarlijkse belastingaangifte al blijken hoeveel belasting er nog moet worden betaald over de inkomsten. Dit wordt vervolgens vaak weer verrekend met de bedragen die al betaald moesten worden op basis van de vooraangifte.