Er zijn best wel een aantal hosting providers die te overwegen zijn. Daarvoor hoeft zeker niet altijd naar het buitenland te worden gekeken, want ook op eigen Nederlandse bodem zijn er goede hosting providers te vinden die we zeker aanbevelen. Als je daarentegen ook buiten de eigen landsgrenzen durft te kijken, zal je merken dat er in het buitenland grotere partijen zijn die net dat tikkeltje meer te bieden hebben. De SiteGround hosting is daar het beste voorbeeld van. Wij hebben de SiteGround hosting uitgeprobeerd en hebben onze ervaringen in onderstaande SiteGround review gegoten. We verklappen alvast dat we laaiend enthousiast zijn.

Is SiteGround betrouwbaar?

We beginnen deze SiteGround review eerst even met een bespreking van het bedrijf achter de SiteGround hosting. Uiteraard wil je niet zomaar met eender welk bedrijf in zee gaan en wil je weten of SiteGround betrouwbaar is. Wat dit betreft, hoef je je eigenlijk niet al te veel zorgen te maken.

SiteGround is in 2004 opgericht in Bulgarije en is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal hostingbedrijf dat in alle uithoeken van de wereld actief is. Naast het kantoor in Sofia (Bulgarije), hebben ze ook kantoren in Londen, Madrid en Alexandria (Verenigde Staten). Hun datacenters bevinden zich op alle continenten.

Het is algemeen geweten dat er bij SiteGround echte experts werken – het zijn er intussen meer dan 500 – en dat het personeel heel zorgvuldig wordt geselecteerd. Ook de interne opleidingstrajecten die alle nieuwe medewerkers moeten doorlopen, zijn hoog aangeschreven.

Wij hebben zelf de diensten uitgeprobeerd en kunnen zeggen dat SiteGround 100% betrouwbaar is. In deze SiteGround review ontdek je hoe dit zich laat vertalen in de uitstekende SiteGround hosting die we zo aanprijzen. Uiteraard hoef je daarbij niet alleen op onze SiteGround review te vertrouwen. Op het internet zijn er nog heel wat andere SiteGround reviews die minstens even lovend zijn. Onder andere bij Trustpilot vind je veel SiteGround reviews terug. Meer dan 90% van de klanten geeft er SiteGround de hoogste score.

Fantastische uptime van 99,99%

Een van de eerste zaken waar we bij de SiteGround review op terug moeten komen, is de uptime. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je website maximaal online is, want anders schrik je nodeloos bezoekers af. Nu is het zo dat veel hosting providers mooie beloftes uitbrengen, maar het is natuurlijk de vraag of ze dergelijke beloftes waar kunnen maken.

In hun eigen SLA (Service Level Agreement) garandeert SiteGround een uptime van 99,9% als gemiddelde op jaarlijkse basis. Het moet wel gezegd worden dat hierbij geen rekening mag worden gehouden met overmachtssituaties zoals DDoS-aanvallen en met gepland onderhoud. Wanneer ze slechts een uptime behalen van 99 tot 99,9% krijgen klanten 1 maand gratis hosting. Per 1% minder gaat het om een extra maand gratis hosting.

Behalen ze deze cijfers dan? Klaarblijkelijk wel. Brad Smith van WebsiteSetup deed namelijk de test en noteerde een uptime van niet minder dan 99,99% in de periode van februari 2020 tot januari 2021. Dit plaatst SiteGround hosting bij de meest betrouwbare hostingpartijen die we al gezien hebben. Op dit punt van onze SiteGround review zijn we dan ook heel lovend.

Goede laadtijden bij SiteGround

Natuurlijk kunnen we onze SiteGround review niet beperken tot het nagaan van de uptime, want er spelen nog zoveel andere zaken mee. Een daarvan is de laadtijd. Lange laadtijden gaan namelijk als een bietebauw doorheen je conversiecijfers. De laadsnelheid is niet voor niets de tweede meest kritische factor bij het kiezen van een host, zeker omdat je er als klant ook weinig aan kan veranderen, behalve misschien je afbeeldingen comprimeren.

Nu hoef je je op dit punt ook geen zorgen te maken, want SiteGround kan volgens Brad Smith een gemiddelde laadtijd van 756 ms voorleggen. Hiermee scoort SiteGround hosting bovengemiddeld, maar is het nog niet de beste van de klas. Volgens Syed Balkhi van WPBeginner is de laadtijd van SiteGround zelfs nog hoger, want hij kwam op een gemiddelde laadtijd van 491 ms. In ieder geval zal de laadtijd voor de gemiddelde website ruimschoots voldoende zijn en zijn we ook hierover heel positief in deze SiteGround review.

Natuurlijk is het zo dat de laadtijd voor een groot deel afhankelijk is van wat er op je website staat. Zware afbeeldingen met hoge resoluties zullen nu eenmaal de laadtijd vertragen. Daarom is het eigenlijk niet helemaal juist om alleen naar de laadtijd te kijken. Interessant is opnieuw het onderzoek van Syed Balkhi. Hij heeft namelijk via Bitcatcha de algemene server response time getest. Bitcacha is een tool waarmee de server response time vanaf meerdere locaties wordt nagegaan. Opvallend daarbij is dat de beste prestaties worden behaald in Canada en de Verenigde Staten (zowel in het oosten als in het westen). Nadien volgt West-Europa. In bijvoorbeeld Singapore, Japan en Sydney ligt de server response time ongeveer twee keer hoger dan in Nederland.

Cloudflare CDN gratis bij SiteGround hosting

Een van de andere dingen waar we in deze SiteGround review heel lovend over zijn, is de Cloudflare CDN. Een CDN of Content Delivery Network is een oplossing om ervoor te zorgen dat bestanden zich zo dicht mogelijk bij de gebruiker bevinden. Hoe kleiner de afstand tussen de gebruiker en de server, hoe hoger de laadsnelheid kan zijn. Zoals eerder gezegd is deze bij de SiteGround hosting bovengemiddeld en dat heeft ook met de Cloudflare CDN te maken.

SiteGround is namelijk een groot en internationaal bedrijf dat voldoende kapitaal heeft om overal ter wereld veilige servers te plaatsen. Door grote bestanden op verschillende locaties tegelijkertijd op te slaan, kan het dan ook garanderen dat er altijd één nabije locatie is vanwaar de bestanden naar de websitebezoeker kunnen worden verzonden. Als je een website wil maken voor een Nederlands doelpubliek is dit wellicht niet doorslaggevend, maar in het andere geval zal je maar al te blij zijn met SiteGround hosting.

Goede klantenservice bij de SiteGround hosting

Een goede ondersteuning is altijd belangrijk als je op zoek bent naar een hosting provider. Vroeg of laat zal je met vragen af te rekenen krijgen en dan ben je gegarandeerd blij dat je het niet met een support ticket en enkele dagen geduld moet stellen. Ook dit aspect behandelen we dus in onze SiteGround review.

Op het vlak van ondersteuning zijn we in deze SiteGround review hoe dan ook heel positief. Bij de SiteGround hosting komt er namelijk een uitgebreide kennisbank waarin je veel informatie terug kan vinden. Het is in het Engels opgesteld, maar het is voldoende duidelijk geschreven om door de meeste mensen begrepen te worden. Als steun bij de vertaling is DeepL een uitstekende keuze en doet het vertalen beter dan bijvoorbeeld Google Translate.

Voor deze SiteGround review hebben wij het alvast even uitgeprobeerd en gingen we na of de klantenservice wel aan onze strenge eisen voldoet. Daarom schotelden we ze enkele lastige vragen voor via de live chat, maar dat verliep eigenlijk heel goed. Al na enkele minuten kregen we antwoord en werden we naar een specialist doorverwezen. In vergelijking met andere klantendiensten is het eigenlijk ongelofelijk hoe snel je er een antwoord kan verwachten. Dit holt natuurlijk het voordeel van de Advanced Priority Support uit, een onderdeel van de GoGeek-formule waarbij je vooraan in de rij komt te staan.

Uiteraard kan je ook altijd eventjes bellen. Ook hierover zijn we in deze SiteGround review overwegend positief. Na een vijftal minuten wachten kregen we namelijk al iemand aan de lijn die ons, zij het niet in het beste Engels, snel verder kon helpen.

DIY-migratie die opvallend eenvoudig verloopt

Wanneer je kiest voor SiteGround Hosting, is daar een gratis migratie bij inbegrepen. We moeten daarbij wel meteen zeggen dat het om een DIY-migratie gaat. Hoewel we aanvankelijk dachten dat dit een minpunt zou zijn in deze SiteGround review – we hebben al te veel van soortgelijke DIY-oplossingen gezien die gewoon niet werkten –, heeft SiteGround ons toch aangenaam verrast.

Bij de DIY-migratie krijg je namelijk niet te maken met al te veel lange en ingewikkelde processen. Je moet namelijk gewoon even een token genereren en de plug-in gebruiken die je doorheen het migratieproces loodst. Als je (Engels) kan lezen en stapjes kan volgen, dan kan je zelf je website migreren. En als het echt niet lukt, kan je altijd even contact opnemen met de klantendienst.

Hoewel je dus zelf het een en ander moet doen en het nog steeds om een DIY-oplossing gaat, is het dus niet zo slecht als het lijkt. Bovendien kan je de plug-in gebruiken voor zoveel websites als je zelf wil, in tegenstelling tot de veelvoorkomende enkele gratis migratie waarbij je wat meer hulp krijgt. Natuurlijk blijft het wel handiger als een ander het werk voor je doet, maar dat is een constante in het leven. En als je een compleet nieuwe website wil starten en SiteGround hosting overweegt, is dit allemaal natuurlijk irrelevant.

Uitstekende beveiliging en hosting inclusief gratis SSL-certificaat

Je hoort geen website online te gooien zonder een SSL-certificaat. Niet alleen omdat Google en je websitebezoekers het belangrijk vinden, maar ook omdat de AVG het van je eist. Er zijn hosts waarbij je zelf maar het een en ander moet regelen en het zelf moet zien uit te zoeken en er zijn er waar je er flink voor moet betalen, maar bij SiteGround is dit niet het geval. In elk abonnement dat ze aanbieden is zo’n SSL-certificaat inbegrepen. Verwacht daar natuurlijk geen wonderen van en weet dat het gaat om de bekende gratis oplossing van Let’s Encrypt, maar je hebt er in elk geval geen omkijken naar.

Dit is uiteraard niet de enige manier waarop SiteGround bijdraagt aan de veiligheid. Hiervoor hebben ze bijvoorbeeld een eigen AI-systeem dat zelfs nieuwe, onbekende aanvallen afweert. Het is opnieuw het voordeel van het in zee gaan met een kapitaalkrachtige internationale speler. Hun goede beveiliging is overigens ook broodnodig, want elk uur vinden er volgens hun eigen cijfers tot twee miljoen aanvallen plaats die ze succesvol afslaan. Dat is toch hetgeen Hristo Pandjarov, WordPress Initiatives Manager bij SiteGround, eerder al aangaf.

Verder bevatten alle formules bij SiteGround gratis back-ups en herstellingen naar een eerdere versie van de website. De gratis back-ups zijn wel beperkt tot één back-up per dag en er worden maximaal dertig back-ups bijgehouden. In ieder geval kan men dus maximaal één dag werk verliezen en het herstellen naar een vorige versie gaat in één klik. Voor de meeste mensen zal dit volstaan. Indien dit niet het geval is, kies je beter voor het GrowBig-pakket. Hierin zitten namelijk ook on-demand-back-ups begrepen. Hiermee kan je op elk gewenst moment handmatig een back-up maken. Dit is bijvoorbeeld handig om te doen alvorens je grote wijzigingen doorvoert.

Ten slotte omvat de beveiliging door SiteGround ook nog eens permanent menselijke controle van alle servers, het gebruik van UPS-systemen om de stroomvoorziening veilig te stellen en de gevolgen van bijvoorbeeld stroompieken op te vangen, biometrische toegangscontroles, videobewaking en kogelvrije lobbyschermen. Daarnaast hebben ze bij SiteGround altijd wel reservestukken voorradig om in te grijpen bij noodgevallen. Omdat er ook nog eens back-ups op verschillende locaties worden gemaakt, weet je eigenlijk wel zeker dat je website er veilig is.

Eenvoudig van integraties te voorzien

Een extra pluspunt waar we het in deze SiteGround review over moeten hebben, is dat je heel eenvoudig integraties kan voorzien. Het klinkt iets voor experts, maar uiteindelijk zijn CMS-systemen als WordPress er vooral om een gebruiksvriendelijke ervaring te garanderen. Ook bijvoorbeeld Weebly kan je zo eenvoudig installeren. Echt waar, we hebben het voor deze SiteGround review uitgeprobeerd en het kost je niet meer dan enkele muisklikken. Dit is belangrijk want met Weebly kan je het uiterlijk van je website via drag-and-drop-functionaliteiten helemaal naar je hand zetten zonder dat je in de onderliggende code hoeft te duiken.

Hoewel het dus eenvoudig is om allerlei extra tools te installeren die de gebruiksvriendelijkheid ten goede komen, zullen ook ervaren websiteontwikkelaars bij SiteGround hosting hun gading vinden. Ze bieden namelijk verschillende PHP-versies aan, je krijgt toegang tot testomgevingen en dergelijke meer.

Eerlijke tarieven, maar zeker niet de goedkoopste

Waar we in deze SiteGround review ook even op terug moeten komen is de 30-dagen-goed-of-geld-terug-garantie. Dit is mooi, maar het geldt wel niet voor alle vormen van SiteGround hosting. Het is namelijk enkel van toepassing op shared SiteGround hosting. Bij dedicated SiteGround hosting moet je het dan ook stellen met een 15-dagen-goed-of-geld-terug-garantie. In ieder geval kan je het even vrijblijvend testen en dan zie je wel weer. Natuurlijk is dit mooi en moeten we er in deze SiteGround review wel even op terugkomen, maar er zijn ook hostingbedrijven die het nog beter doen en die deze termijn zelfs tot honderd dagen oprekken. Alsook slaat de actie niet op extraatjes als domeinnamen en add-ons. Een pluspunt is wel dat het geld gewoon terug naar je kredietkaart wordt gestuurd en niet in een of andere nutteloos klantenkrediet wordt omgezet. Met dat laatste ben je als ontevreden klant natuurlijk niks en dat geven ze je gewoon om je nog eventjes uit te lachen.

De prijzen zijn marktconform, maar SiteGround is zeker geen prijsvechter. In de praktijk zal vooral het GrowBig-pakket van 22,99 euro per maand interessant zijn. Bij dit pakket krijg je SiteGround hosting voor een onbeperkt aantal websites, heb je 20 GB opslagruimte en voldoende capaciteit voor zo’n 25.000 websitebezoekers per maand. Als dit niet zou volstaan, kan je natuurlijk even opschalen. Hoe dan ook krijg je al vrij veel in het GrowBig-pakket, zoals het eerder aangehaalde gratis SSL-certificaat en de CDN, maar ook een gratis zakelijk mailadres, managed WordPress en een onbeperkt aantal databases. Dat is toch al heel wat.

Laat je echter niet strikken door de lokkertjes die ze hanteren. Ze zijn nogal gretig met het tonen van lage prijzen, waardoor het lijkt dat je maar 9,99 euro per maand moet betalen voor het GrowBig-pakket. Dit is echter een actietarief en na de eerste periode moet je dan ook meer betalen. Bovendien moet je al meteen kiezen voor een jaarcontract om van het actietarief te genieten en schiet de prijs dus nadien de lucht in.

Houd er bovendien rekening mee dat deze prijzen exclusief btw zijn en enkel betrekking hebben op de SiteGround hosting. Een domeinnaam is, in tegenstelling tot bij een aantal andere hostingpartijen, niet in de prijs begrepen. Bovendien is de prijs voor zo’n domeinnaam bij SiteGround iets hoger dan elders. Als je een beetje slim bent, kijk je om elders een domeinnaam vast te leggen en neem je dit vervolgens mee. Hier kan je enkele euro’s per jaar mee uitsparen. Als je geen krent bent, hoeft dit natuurlijk niet en kan je kiezen voor het gemak dat SiteGround biedt.

Voorts moet je ook nog even bijbetalen voor de SG Site Scanner. Dit is een speciaal monitoringsysteem dat controleert of je website wordt gehackt of malware bevat, waarna je meteen wordt gewaarschuwd. Het is een aanrader om dit mee te nemen in het pakket, maar het is natuurlijk spijtig dat dit niet automatisch is inbegrepen.

Hoewel SiteGround dus niet de meest voordelige keuze is, vallen de prijzen best goed mee. Bovendien bieden ze een aantal pakketten aan die toch een stuk voordeliger zijn. Een voorbeeld daarvan is de speciale formule voor studenten. Zij kunnen namelijk al voor 1,99 euro per maand een beroep doen op de diensten van SiteGround en dit zonder beperkingen. Het enige wat wel vereist is, is dat je een geldig mailadres hebt van je school.

Het moet ten slotte ook gezegd worden dat SiteGround geen ongelimiteerde opslagruimte en brandbreedte belooft, in tegenstelling tot sommige andere bedrijven. Anderzijds is dit minder nadelig dan het lijkt. Bedrijven die je ongelimiteerd ruimte bieden, hebben het namelijk vaak moeilijk om bij shared hosting de controle te behouden. Hierdoor komen andere websites die ook op de server staan al snel in de problemen als een klant het te bont maakt. Net omwille van dergelijke beperkingen kan SiteGround een goede uptime garanderen, wat concurrenten vaak niet kunnen.

Bijzondere formules van SiteGround

Bij SiteGround kan je terecht voor een aantal bijzondere pakketten. Zo hebben ze speciale formules voor WordPress-hosting en WooCommerce-hosting, maar je kan er bijvoorbeeld ook terecht voor reseller hosting. Reseller hosting is ongelofelijk interessant voor iedereen die vanuit huis geld wil verdienen.

Het concept is eigenlijk heel eenvoudig, want met SiteGround kan jij je eigen hostingbedrijf beginnen. Je neemt daarbij een pakket af met een bepaalde hoeveelheid schijfruimte, dataverkeer en databases en dit kan je vervolgens zelf in kleine pakketjes verdelen. Je kan dan onder je eigen naam een hostingbedrijf beginnen en de pakketjes verkopen. Via de GoGeek-formule is het zelfs mogelijk om je klanten een white-label-toegang te verlenen tot hun websites. In ieder geval beheer je alles met een enkel dashboard, kan je altijd opschalen wanneer de vraag groter is dan verwacht en heb je allerlei handige tools.

Nu is SiteGround zeker niet uniek en zijn er ook in Nederland best wel wat partijen voor reseller hosting te vinden, maar een pluspunt is wel dat je er over verregaande ondersteuning beschikt. Ze hebben echt wel de kennis in huis om je met de meest complexe problemen te helpen en daar laten kleinere bedrijfjes het soms nog afweten. Derhalve raden we SiteGround zeker aan voor reseller hosting.

Duurzame hosting bij SiteGround

Het is niet meteen iets waar ze bij SiteGround echt mee pronken en er zijn hostingpartijen die nog veder gaan in hun duurzaam beleid, maar het is wel zo dat ze bij SiteGround alleen kiezen voor hernieuwbare energie. Ongeacht voor welk hostingpakket je kiest, ben je volgens hen zeker dat je website op 100% hernieuwbare energie draait. In de praktijk is dit niet altijd even juist, zeker omdat het in de internationale context gewoon niet altijd mogelijk is om helemaal onafhankelijk van grijze energie te opereren, maar in dat geval wordt het een en ander wel gecompenseerd om toch CO2-neutraliteit te garanderen.

Samenvatting van de SiteGround review

SiteGround hosting heeft veel te bieden en er zijn veel redenen waarom we aanraden om voor SiteGround hosting te kiezen. Ze garanderen en leveren een solide uptime, de laadtijden zijn zonder meer heel goed, een Cloudflare CDN-account is standaard in de prijs begrepen en een SSL-certificaat krijg je er ook nog even bij. Qua veiligheid zit het snor en de mogelijkheden zijn heel uitgebreid, zowel voor ontwikkelaars als voor thuiswerkers die gewoon snel en zonder al te veel poespas een website op het internet willen zetten.

Eigenlijk staat daar maar één nadeel tegenover en dit is het prijskaartje dat misschien net een tikkeltje bovengemiddeld is, maar ook niet meer dan dat. Maar je krijgt er zoveel voor in ruil dat het gewoon een fantastische prijs-kwaliteitverhouding heeft. Daarom kunnen wij niet anders dan SiteGround hosting aanraden aan iedereen die er geen probleem mee heeft om met een Engels systeem te werken en met een Engelse klantendienst te communiceren. Als je een eventuele taalbarrière niet ziet zitten, is SiteGround hosting natuurlijk niet de beste keuze. Op deze website vind je ook andere reviews terug en vind je gegarandeerd een goed alternatief.