Crowdfunding

Investeren is een eeuwenoud principe, maar geld verdienen met crowdfunding is pas sinds een jaar of vijftien mogelijk. Hoewel deze manier voor ondernemingen of stichtingen om geld op te halen nog niet heel lang bestaat, is het intussen een gevestigd fenomeen. Bij crowdfunding draait het erom dat organisaties die zelf niet voldoende kapitaal hebben en bijvoorbeeld bij een bank geen krediet kunnen krijgen, een groot aantal mensen vragen een klein bedrag te investeren in hun projecten. Als investeerder krijg je hiervoor een beloning.

  Vandaag

  BEGIN UW CARRIERE THUIS

  *Jouw privacy is gegarandeerd

  Hoe kun je geld verdienen met crowdfunding?

  Er zijn drie manieren waarop je geld kunt verdienen met crowdfunding. De eerste manier van investeren door middel van crowdfunding lijkt wel wat op het kopen van aandelen op de beurs. Bij equity-crowdfunding kopen mensen aandelen, waar ze dividend over ontvangen. Is het project waarvoor het kapitaal nodig was een succes en groeit de organisatie? Dan profiteer je daar als investeerder dubbel van.

  Bij de tweede manier van geld investeren in crowdfunding projecten, vervul je eigenlijk de traditionele rol van bank of andere kredietverstrekkende partij. Bij crowdlending wordt het geld dat wordt geïnvesteerd, gezien als lening. Als geldverstrekker krijg je rente over het bedrag dat is ingelegd. Naarmate het project verder vordert krijg je ook je inleg weer terug.

  Hoe kun je geld verdienen met crowdfunding?

  Tegenprestatie

  Bij de laatste manier van crowdfunding krijg je een tegenprestatie voor het investeren van geld. Normaal investeert een organisatie eerst zelf in een product of dienst, om na verkoop hiervan de investering terug te verdienen. Bij deze manier van crowdfunding betaal je echter eerst voor het product of dienst, en kun je er daarna gratis of met korting gebruik van maken.

  Vooral de tweede manier waarbij je rente krijgt over je investering, lijkt erg aantrekkelijk. Zeker doordat er rentepercentages tot wel vijftien procent worden beloofd. Houd er echter rekening mee dat een hoger rendement vaak ook een hoger risico betekent. Je kunt een hoop geld verdienen met crowdfunding, maar dit ook allemaal verliezen.

  Tegenprestatie

  Hoe gaat investeren in crowdfunding in zijn werk?

  Investeerders en organisaties die geld zoeken voor crowdfunding projecten worden samengebracht op crowdfundingplatforms. Crowdfunders stellen hun projecten voor met een pitch en geven aan welke beloning met welk rendement er wordt verwacht. Als investeerder registreer je je op een platform, waarna je je inschrijft op een project en het te investeren bedrag overboekt. Zodra het totaal in te zamelen bedrag bereikt is, ontvangt de crowdfunder dit. Zodra het project gestart is krijg je je beloning voor je investering, bijvoorbeeld in de vorm van rente of dividend.

  Hoe gaat investeren in crowdfunding in zijn werk?

  In welke projecten kan ik investeren in crowdfunding?

  De projecten waar je geld in kunt investeren door middel van crowdfunding zijn erg divers. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om startups die met een nieuw idee komen en een investering nodig hebben. Maar ook steeds meer organisaties met een bewezen verdienmodel vinden inmiddels hun weg naar crowdfunding-sites om kapitaal op te halen. Zij zijn dan bijvoorbeeld op zoek naar kapitaal om de organisatie uit te breiden, of als financiering voor een verhuizing naar een ander pand.

  Soms gaat het om kortlopende projecten waarbij de investering na een jaar met rente al is terugbetaald. In andere gevallen gaat het om projecten die meerdere jaren duren. Het voordeel van crowdfunding is dat je als investeerder helemaal zelf bepaalt in welke organisatie je investeert, hoeveel je investeert en op welke manier je dat doet. Je verdient geld, terwijl je ook nog eens een organisatie kunt steunen die je een warm hart toedraagt. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in een organisatie met een sociaal-maatschappelijk of duurzaam doel.

  FAQ crowdfunding

  • Moet ik belasting betalen over geld dat ik heb verdiend met crowdfunding?

  Geld dat je investeert in crowdfunding wordt gezien als de ‘overige bezittingen’ in box 3. Dit moet je opgeven bij de belastingaangifte. Over het heffingsvrije vermogen betaal je geen belasting. Daarboven moet wel vermogensbelasting worden betaald, waarbij gerekend wordt met fictief rendement.