Beleggen in aandelen

Heb je zelf wat spaargeld dat je niet als noodzakelijke reserve hoeft te houden? Heb je interesse in de beleggingswereld en vind je het leuk om de aandelenkoersen te volgen? Lees dan hieronder meer over het verdienen van geld met aandelen op de beurs. In welke aandelen kun je bijvoorbeeld allemaal beleggen? En hoe gaat het investeren in aandelen precies in zijn werk?

  Vandaag

  BEGIN UW CARRIERE THUIS

  *Jouw privacy is gegarandeerd

  Wat is beleggen in aandelen?

  Om te begrijpen hoe je geld kunt verdienen met het verhandelen van aandelen op de beurs, is het handig om te weten wat aandelen eigenlijk zijn. Toen de mensheid zich eenmaal op vaste plekken ging vestigen ontstonden er bedrijfjes van mensen die producten of diensten aanboden. Deze bedrijfjes werden voornamelijk met eigen vermogen gefinancierd. Maar dit was niet altijd voldoende, en al in de Romeinse tijd kwam men met een idee om vreemd vermogen aan te trekken. Dit waren onderhandse aandelen, waarmee een ander persoon in ruil voor een investering een stukje eigenaar van het bedrijf werd. De VOC heeft later in 1602 de eerste verhandelbare aandelen uitgebracht, om de overzeese handelsactiviteiten mee te kunnen financieren.

  Vandaag de dag geld verdienen met aandelen op de beurs draait in principe om dezelfde investeringsvorm. Bij beleggen in aandelen geef je een bedrijf een bepaald bedrag voor een eigendomsbewijs. Investeren in aandelen kan je op meerdere manieren geld opleveren, verderop in dit artikel lees je hoe. Het is overigens goed om in je achterhoofd te houden dat beleggen een risicovolle investeringsmethode is, waarbij je je geld ook kunt verliezen.

  Wat is beleggen in aandelen?
  Hoe gaat beleggen in aandelen in zijn werk?

  Hoe gaat beleggen in aandelen in zijn werk?

  Aandelen zijn lange tijd verhandeld op een fysieke beurs. Het proces is tegenwoordig echter helemaal gedigitaliseerd en vind nu nog vooral online plaats. Waar eerder de prijs van een aandeel nog door een handelaar op de beurs werd bepaald, wordt deze nu vastgesteld door computers. Deze houden voortdurend de vraag en het aanbod bij. Stijgt de vraag? Dan stijgt automatisch ook de prijs. Wil je geld verdienen met het verhandelen van aandelen op de beurs, dan is dat mogelijk via een broker. Dit is een tussenpartij die namens jou aandelen (ver)koopt.

  Beleggingsfondsen

  Beleggen in aandelen is op verschillende manieren mogelijk. Mensen die geen tijd of zin hebben in het actief volgen van de beurzen, beleggen veelal bij een beleggingsfonds. Hier zitten beleggingsexperts die je vermogen in jouw naam investeren in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of grondstoffen. Het is ook mogelijk geld te verdienen met het verhandelen van aandelen op de beurs door deze zelf te kopen en te verkopen. Deze manier van beleggen in aandelen kost wel meer tijd, en je moet goed nadenken over een strategie als je op deze manier je geld wil gaan investeren. Zo kun je kijken naar de financiële positie van een bedrijf, of inspelen op nieuwsberichten die een stijging of daling kunnen veroorzaken.

  Hoe kan ik geld verdienen met aandelen?

  De twee meest gebruikte manieren om geld te verdienen met aandelen, zijn te anticiperen op koersschommelingen of te kiezen voor dividendaandelen. In het eerste geval gaat het om een methode om op korte termijn geld te verdienen op de beurs. Mensen die dit doen – actieve beleggers genoemd – verhandelen aandelen snel binnen een paar dagen. Bij investeren in aandelen voor de lange termijn verdien je geld door het dividend dat wordt uitgekeerd. Bedrijven houden hun aandelen hierdoor interessant, en de beleggers tevreden. Zeker aandelen van startups kunnen bovendien over de jaren behoorlijk toenemen in waarde, en zodoende ook een mooi rendement bij verkoop opleveren.

  Hoe kan ik geld verdienen met aandelen?
  Verschillende sectoren om in te beleggen

  Verschillende sectoren om in te beleggen

  In iedere sector zijn wel bedrijven te vinden waarvan je aandelen kunt kopen. Voorbeelden zijn de automobielindustrie, telecom, agrarisch sector, voeding of gezondheidsindustrie. Zeker als je veel over een bepaalde sector weet door je werk, of je er veel interesse in hebt en daarom het nieuws erover toch al volgt, is het handig om te kiezen voor bedrijven in deze sector.

  Hoe kies ik aandelen om in te beleggen?

  Wil je gaan beleggen, dan is het kiezen van je eerste aandeel waarschijnlijk best spannend. Belangrijk is het in ieder geval hier een bepaalde strategie voor te kiezen. Dit levert de meeste kans op een goed rendement. Zoals hierboven al werd genoemd, kun je bijvoorbeeld allereerst kijken naar een bedrijf in een sector waar je veel vanaf weet. Vervolgens kun je een bedrijf kiezen op basis van een fundamentele of technische analyse. Bij een fundamentele analyse kijk je naar de cijfers van een bedrijf, bij een technische naar het koersverloop en een doe je een voorspelling op basis van patronen in de koersgrafieken.

  Om het risico op verlies zo klein mogelijk te maken, is het verder belangrijk om te investeren in aandelen van verschillende bedrijven. Zo kun je naast een technische of fundamentele analyse ook uitgaan van je eigen visie of gevoel. Denk jij dat een bepaald bedrijf erg succesvol zal blijven, of veel potentie heeft om te groeien? Of wil je graag een specifiek bedrijf vanuit een persoonlijke visie ondersteunen, of ben je er een tevreden klant? Koop dan hiervan ook wat aandelen.

  FAQ Geld verdienen met aandelen op de beurs

  • Moet ik belasting betalen over het geld dat je verdient met aandelen op de beurs?

  Ja, hier moet je belasting over betalen. Je hoeft de werkelijke hoogte van de inkomsten uit winst of dividend niet op te geven. Wel wordt bij de aangifte inkomstenbelasting ieder jaar in box 3 de waarde van je vermogen berekend. Voor het bedrag dat overblijft na aftrek van het heffingsvrije vermogen wordt een fictief rendement gerekend, waarover dertig procent inkomstenbelasting betaald dient te worden.