Geld verdienen met dropshipping
Een populaire vorm van thuiswerk is het opzetten van een webshop, en dropshipping is een variant daarop. Wat is dropshipping eigenlijk en hoe werkt het? Hoe begin je met dropshipping? En hoe vind je dropshipping leveranciers? Hieronder lees je het allemaal.
Wat is dropshipping?
Bij dropshipping verkoop je de producten van leveranciers. Net zoals het geval is bij veel andere webwinkels. Maar wat dan het verschil is tussen dropshipping en een gewone webshop? Het verschil met een normale webshop is dat jij alleen maar de tussenpersoon bent tussen de klant en de leveranciers. Je hoeft de producten niet op voorraad te houden. En je bent niet verantwoordelijk voor de verzending van de producten. Dat doet de leverancier zelf. Jij hoeft je alleen maar bezig te houden met het aanbieden van de producten in je webshop, en het beantwoorden van vragen en afhandelen van klachten. Heel veel meer dan een laptop of computer en kennis van online marketing hoef je niet te hebben.
Hoe werkt dropshipping?
Het is het vrij eenvoudig om uit te leggen hoe dropshipping werkt. Je maakt een webshop waarop je producten van je leveranciers aanbiedt. Door middel van online marketing zorg je ervoor dat je website gevonden wordt door zoveel mogelijk geïnteresseerden. Bestelt iemand een product in je webshop? Geef de bestelling en de klantgegevens dan (automatisch) door aan de leverancier, zodat deze het product rechtstreeks naar de klant kan opsturen.
Voordelen en nadelen dropshipping
Wat een groot voordeel is van dropshipping, is dat je geen opslagruimte voor voorraad hoeft te hebben. Niet iedereen met een webshop heeft hier immers thuis genoeg ruimte voor, en door het huren van externe opslagruimte zal je winstmarge onder druk komen te staan. Ook loop je niet het risico met onverkoopbare voorraad te blijven zitten. Daarnaast is het verpakken en verzenden van producten een tijdrovende klus die wordt uitgevoerd door de leverancier. Je bent hier zelf geen tijd aan kwijt en hoeft er ook geen personeel voor in te huren.
Dropshipping heeft door de manier waarop het werkt ook nadelen. Bij dropshipping besteden leveranciers de marketing uit. Binnen sommige productcategorieën is er online sprake van veel concurrentie. Om hoog in de zoekresultaten van zoekmachines te komen en mensen op andere manieren naar je webshop te leiden, zul je veel energie moeten steken in online marketing. Ook ben je het directe aanspreekpunt voor klanten. Zij kopen immers het product bij jou. Is de klant niet tevreden, is een product beschadigd of niet ontvangen? Zorg dat je voor deze gevallen goede afspraken hebt gemaakt met je leveranciers. Zo voorkom je dat je zelf op moet draaien voor bijvoorbeeld eventuele vervangingskosten.
Hoe start je met dropshipping?
Dropshipper worden, hoe doe je dat eigenlijk?
- Bedenk welk product je wil gaan verkopen, de kans op succes is groter als je iets verkoopt dat je leuk vindt en waar je affiniteit of ervaring mee hebt;
- Start een webshop, en maak bij voorkeur gebruik van webshopsoftware dat koppelingen heeft naar dropship leveranciers zoals Shopify of CCV Shop;
- Vind een dropshipping leverancier en maak een koppeling hiermee; en
- Ga aan de slag met het adverteren voor je webshop. Zorg onder andere voor goede SEO, vermeldingen in blogs en promoot je webshop op social media zoals Facebook of Pinterest.
Tip: Bedenk goed welke prijzen je wil gaan hanteren. De verkoopprijs bij dropshipping moet hoog genoeg zijn om de inkoopprijs, verzending en de kosten voor de orderafhandeling mee te bekostigen, en er moet een winstmarge voor jezelf zijn.
Leveranciers dropshipping
Veel leveranciers, groothandels en webshops bieden naast hun eigen activiteiten ook de mogelijkheid tot dropshipping aan. Ook zijn er bedrijven die zich volledig hebben gericht hierop. Shopify is binnen de laatstgenoemde categorie een veelgebruikt platform, dat snel en gemakkelijk koppelingen tussen dropshippers en leveranciers verzorgt. Een populaire Shopify dropship app is bijvoorbeeld Oberlo.
Handig: Bij Webwinkelsucces vind je een lijst met de beste dropshipping leveranciers.
Ook Startpagina biedt een uitgebreid overzicht met dropshipping leveranciers.
Bedenk goed met welke dropshipping leveranciers je in zee wil gaan. Chinese aanbieders van producten bijvoorbeeld zijn vaak erg goedkoop, maar er kleven ook een aantal nadelen aan samenwerkingen ermee. Producten die van ver moeten komen hebben soms een lange leveringstijd, terwijl klanten tegenwoordig een snelle levering verwachten. Ook kun je te maken krijgen met invoerrechten en invoer-btw. Dit kun je overigens voorkomen je door samen te werken met dropshipping leveranciers in Europa. Ook in ons eigen land zijn er trouwens behoorlijk wat dropship leveranciers, maar ze zijn lastiger te vinden online. Wil je graag lokaal samenwerken, dan vind je mogelijk een Nederlandse dropshipper op dit lijstje.
Succesvolle dropshippers
Een van de meest succesvolle dropshippers in Nederland is Joshua Kaats. Al tijdens zijn tienerjaren richtte hij een aantal succesvolle webshops op. Tegenwoordig houdt hij zich ook bezig met het geven van trainingen op dit gebied.
Cursussen en boeken over dropshipping
Gratis e-book over hoe een eerlijk dropshipping bedrijf werkt, wat de voor- en nadelen en de do’s en don’ts zijn.
Gratis e-book waarin de eerste stappen beschreven zijn van het opzetten van een succesvolle dropshipping business.
In ruim dertig lessen wordt een blauwdruk gegeven voor het starten van een succesvolle dropshipping webshop.
FAQ dropshipping
Is dropshipping zonder KVK mogelijk en hoe werkt dat?
Ja, dropshipping is mogelijk zonder een inschrijving bij de KvK. Werk je met Shopify dan kun je betalingen doen via Paypal. Je klanten moeten dan ook betalen via Paypal of creditcard. Wil je meer betalingsmogelijkheden voor je klanten of een zakelijke rekening kunnen openen voor een beter financieel overzicht, dan is het handiger je wel in te schrijven bij de KVK.
Dropshipping: is verkopen via Bol mogelijk?
Ja, dropshipping via Bol.com (of Amazon.nl) wordt steeds populairder. Voor deze manier van dropshipping heb je echter wel wat meer ervaring nodig dan voor Shopify. Ook moet je iets meer geld investeren om een goede start te maken, dus doe dit alleen als je zeker weet dat je dit ook weer gaat terugverdienen.