Thuiswerken? Ja, natuurlijk! Maar dan moet het huis er wel geschikt voor zijn! In 2020 hebben we gezien dat voor veel mensen thuiswerken een prima optie is, maar dat er wel behoorlijk moet worden geïmproviseerd om de werkplek thuis op orde te krijgen. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat er vrij onverwacht moest worden overgeschakeld naar de nieuwe situatie. Het heeft geleid tot een nieuwe manier van nadenken over de woningbehoefte. Is verhuizen naar een meer geschikte woning een goed idee? Welke kosten moet je als woningkoper betalen en hoe worden die eigenlijk berekend?

Kosten koper

Het is een term die de meeste mensen wel eens gehoord hebben, maar waar nog altijd veel onduidelijkheid over bestaat: kosten koper. Een woning wordt voor een bepaalde prijs in de markt gezet (de vraagprijs) en daarbij komen dan nog een aantal kosten die je als koper zult moeten betalen, voordat je jezelf de nieuwe eigenaar mag noemen. Maar hoeveel procent is kosten koper eigenlijk, als je het afzet tegen de koopsom van de woning? In vroeger tijden kon je er gemakshalve van uitgaan dat die kosten ongeveer zes procent van de koopsom bedroegen. Inmiddels zijn de regels echter behoorlijk gewijzigd.

Overdrachtsbelasting

Het grootste deel van de kosten koper gaat op aan de overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 bedraagt deze belasting acht procent van de koopsom, tenzij je jonger dan 35 jaar bent. In dat geval betaal je onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting meer, of in sommige gevallen twee procent.

Notariskosten

Het tweede deel van de kosten koper wordt gevormd door de notariskosten. Als nieuwe eigenaar van de woning zul je een notaris moeten inschakelen, die de kadastrale rechten en de eigendomsoverdracht voor je regelt. De notaris presenteert je daarvoor een rekening en die maakt dus ook deel uit van de kosten die je bovenop de koopsom moet betalen om eigenaar van het pand te worden.

Overige kosten

Kosten koper berekend

Je maakt als koper van een woning natuurlijk nog meer kosten, maar die vallen in formele zin niet onder het kopje ‘kosten koper’, omdat ze niet verplicht zijn. Je zult waarschijnlijk een hypotheek afsluiten, ook hiervoor maak je kosten. Maar als je toevallig drie ton op de bank hebt staan, is een hypotheek natuurlijk niet verplicht. Ook als je een aankoopmakelaar inschakelde, was dat een eigen keuze. Vandaar dat die kosten niet meegerekend worden.