Met een zwevend bureau geef je jouw thuiskantoor een luxe upgrade. Het ziet er strak uit en is daarnaast lekker compact. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Handig als je op een kleine (zolder)kamer werkt! In het onderstaande artikel lees je hoe je zelf een zwevend houten bureau kunt maken.

Zwevend bureau maken: wat heb je nodig?

Welke materialen je precies nodig hebt, is afhankelijk van jouw wensen en plan van aanpak. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van een karakteristieke houten plank of een budgetvriendelijke multiplex plaat? En wil je het materiaal onbewerkt laten of nog een laagje verf geven? Denk hier van tevoren goed over na om het lijstje met benodigdheden compleet te maken. Maak in ieder geval gebruik van goed gereedschap. Hiermee verloopt de klus sneller, soepeler en veiliger. Een professionele boor of zaag komt bovendien goed van pas als je je thuiskantoor compleet gaat verbouwen. Het is dus de moeite waard om er in te investeren.

Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste benodigdheden:

  • Plaat voor het bureaublad
  • Houten plankjes
  • Balken of plankdragers
  • Accuboormachine
  • Zaagmachine
  • Meetgereedschap en waterpas
  • Houtlijm
  • Lijmklemmen
  • Schroeven en pluggen
  • Houtverf of beits

Bepaal de ideale afmetingen

Bepaal de ideale afmetingen

De klus begint met nauwkeurig meetwerk. Bepaal de plek van het zwevende bureaublad en meet alles goed op. Vergeet niet om de ideale hoogte te bepalen. Dit is belangrijk voor het comfort. Een goed bureau heeft een hoogte van 74 tot 76 centimeter. Het bureaublad moet ongeveer 80 centimeter diep zijn en minimaal 100 centimeter breed. Pas het formaat verder aan op de ruimte en jouw wensen.

Extra planken voor robuuste rook

Wil je een goedkope MDF of multiplex plaat gebruiken, maar toch een robuuste look creëren? Bevestig dan extra planken rondom de randen aan de onderzijde. Zo lijkt het bureaublad veel dikker.

Frame of plankdragers?

Je kunt een zwevend bureau op twee manieren aan de muur bevestigen: met een frame van houten balken of met gebruik van plankdragers. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Plankdragers zijn over het algemeen eenvoudiger te monteren, terwijl een goed frame vaak steviger is.

Afwerken van het bureaublad

Vergeet niet om het bureaublad netjes af te werken voordat je het aan de muur hangt. Schuur het hout om splinters te voorkomen. Behandel het eventueel met beits of geef het blad een leuk kleurtje met houtverf. Ook handig: voeg één of meerdere kabelgaten toe om bedrading netjes weg te werken.