Als je als ondernemer de handen meer dan vol hebt aan je werk, betekent dat doorgaans dat de zaken goed gaan. Dat is fijn, maar als je het zelf niet meer kunt bijbenen, heb je wel een probleem. Wat kun je doen als je als ondernemer meer werkt hebt dan je aankunt?

Langere levertijd aangeven

Het liefst wil je natuurlijk het werk zelf doen, zodat je zelf ook al het geld eraan verdient. Maar je kunt niet dag in, dag uit overwerken om al het werk het hoofd te bieden, want dan werk je jezelf naar een burn-out toe. Dat moet je niet willen, want dan wordt überhaupt nog werken moeilijk, terwijl je toch zelf je inkomen moet genereren. Daarom is het beter om aan verwachtingsmanagement te doen bij je klanten. Geef aan dat het langer duurt dan normaliter om het werk gedaan te krijgen door grote drukte. Klanten die erg gehecht zijn aan je zullen vaak het geduld wel willen opbrengen.

Andere zzp’er zoeken

Kun je het werk zelf niet het hoofd bieden en is uitstellen van deadlines ook geen optie? Dan kun je op zoek gaan naar een andere zzp’er in hetzelfde vakgebied. Bij voorkeur natuurlijk iemand waarmee je bekend bent en waarvan je weet dat deze goed werk levert. Zo kun je op factuurbasis werk uitbesteden zonder verdere ingewikkelde plichten. Uiteraard probeer je voor een commissie te zorgen zodat je er zelf ook nog wat aan verdient.

Tijdelijke vacature

Kun je geen andere zzp’er vinden die je kan helpen, of heb je iemand nodig die voor een beperkte periode wel voor een bepaald aantal uur volledig tot jouw beschikking kan staan? Dan kun je ervoor kiezen voor een tijdelijke vacature plaatsen op een vacaturebank. Wees je er wel goed van bewust van dat een werknemer in dienst nemen gepaard gaat met bepaalde verplichtingen en kosten.

Tijdelijke vacature

Stap naar groei nemen

Ben je ervan verzekerd dat de groeiende werklast gaat aanhouden? Dat betekent dat er ruimte is voor jouw bedrijf om te groeien. Daarvoor heb je echter wel personeel nodig. Het is een behoorlijke stap om te maken van eenmanszaak naar bedrijf met personeel, maar dat is de enige manier om de volledige potentie van je onderneming te benutten. Klik op de link voor meer informatie over het thema ‘personeel gezocht’ op Nationale Vacaturebank.

De minst wenselijke optie is om simpelweg werk niet aan te nemen. Natuurlijk is het niet onredelijk om aan te geven dat je er niet meer bij kunt hebben, maar klanten gaan hierdoor wel hun heil elders zoeken. Als dat bevalt, komen ze mogelijk ook niet terug. Overweeg daarom eerst de bovenstaande opties voordat je ervoor kiest om werk te weigeren.