Er is een duidelijke verandering gaande in veel arbeidsprocessen. Waar het nog niet zo heel lang geleden bij veel bedrijven een absolute no go was om thuis te werken, lijkt dit tegenwoordig steeds gewoner te zijn. Werkgevers zien inmiddels steeds meer de voordelen in van thuiswerken. Wij zetten de belangrijkste voordelen in de blog op een rijtje.

Wat zijn de voordelen als je thuis aan het werk kunt?

Waar de werkgever vroeger de werknemers graag op kantoor wilde zien, werken nu steeds meer medewerkers vanuit huis en dat heeft niet alleen met de corona maatregelen te maken. Ervaring leert dat het thuiswerken praktisch en efficiënt is. Dit blijkt dan ook uit de onderstaande voordelen van thuiswerken:

Tijd -en kostenbesparing

Bij thuiswerken zijn filerijden of treinvertragingen niet aan de orde. Waar je vroeger eerder je bed uit moest om op tijd op kantoor te zijn, kun je nu iets langer blijven liggen voordat je achter je bureau hoeft te kruipen. Het voordeel is dat je niet alleen uitgerust aan je dag begint maar dat je ook minder gestrest je computer opstart.

Waar thuiswerken voor werknemers een tijdsbesparing is, is het voor werkgevers vaak een kosten besparing. Er is minder kantoorruimte nodig dus kun je ook met een kleiner pand volstaan dat vaak een goedkopere huur heeft. Reiskostenvergoeding, lunch en koffiekosten worden aanzienlijk minder en zo zijn er nog wel meer kostenbesparingen te benoemen.

Lager ziekteverzuim

Thuiswerk verlaagt de drempel om toch door te werken bij gezondheidsklachten. Je voelt je in je eigen omgeving toch het meeste op je gemak. Je kunt, als je je niet lekker voelt, op de bank hangen zoals jij dat wilt kun je dit ook lekker doen met de laptop op schoot. Zo kun je toch lekker doorwerken. Taken hoeven hierdoor minder vaak overgedragen te worden wat voor een werkgever natuurlijk erg prettig is.

Thuiswerkers zijn gemotiveerder…….

Mensen die niet meer het gevoel hebben in een keurslijf te zitten zijn een stuk gemotiveerder. Het gevoel hebben dat je zelf kunt bepalen hoe, wat, waar en wanneer je jouw werk doet, geeft een ongelooflijke boost. Niets is zo geestdodend als iedere dag dezelfde routine van het naar kantoor gaan moeten volgen.

en productiever

Eén van de redenen waarom mensen graag thuiswerken, is omdat ze dan productiever zijn. Op kantoor ben je toch vaak afgeleid door bijvoorbeeld een collega die even het weekend aan je wil vertellen, een andere collega die vlak naast je een telefoongesprek zit te voeren of mensen die spontaan ideeën uitwisselen. Daarnaast is het makkelijker om even een uurtje door te werken omdat je geen reistijd hebt. Waar je normaal gesproken echt de trein van half 6 wilt halen omdat je nog een uur bezig bent om thuis te komen, kun je nu rustig die rapportage nog even afmaken.

Beter ritme tussen werk en privé

Als thuiswerker heb je vaak een beter ritme tussen werk en privé. Zo kun je in je pauze even snel de was in de wasmachine gooien of je huis stofzuigen en hoef je hier niet mee te wachten tot je ’s avonds moe thuis komt of tot het weekend.