Een baan vinden die bij jou past is niet altijd even makkelijk. Hiervoor moet je duidelijk hebben wat je precies wil doen, waar je dit wil doen en wat je wil bereiken. Kom je net van de middelbare school en ben je nog zoekende? Of begin je je huidige baan zat te raken en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Volg deze stappen en wie weet heb jij binnenkort jouw droombaan binnengesleept. 

1. Wat wil je?

Begin bij het begin. Wie ben je en wat wil je? Ga bij jezelf na wat jouw goede en minder goede kwaliteiten zijn. Ben je bijvoorbeeld heel visueel ingesteld en heb je alle design programma’s tot je beschikking? Of ben je juist beter in techniek en weet je van alles over programmeren? Ook is het belangrijk om jouw sterktes en zwaktes op een rijtje te hebben. Hou je van werken in een groep, of ben je eerder een einzelgänger? Als je hier een goed beeld van hebt, kan je een duidelijk overzicht creëren van wie je bent en wat voor soort baan bij jou zou kunnen passen. 

Dan komen we aan bij het belangrijkste deel van het zoeken van jouw droombaan: wat wil je? Natuurlijk is het goed om rekening te houden met wie je bent, wat jouw persoonlijkheid is en wat jouw kwaliteiten zijn. Maar soms moet je ook iets meer buiten de box denken. Misschien is er wel iets wat je al je leven lang wil, maar dit constant niet hebt gedurfd? Daar komt nu verandering in! Ga bij jezelf na: wat wil ik? Schrijf dus echt álles op wat je zou willen, ook al is dit in jouw ogen ‘onmogelijk’ of heel erg buiten je comfortzone. Om jouw droombaan te vinden, moet je deze uitdaging aangaan. 

2. Follow your dream

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wie je bent en wat je wil, is het tijd om deze twee met elkaar af te wegen en de juiste balans te vinden. Ben jij bijvoorbeeld goed met programmeren, maar zou je het geweldig vinden om iets creatiefs in de reclamewereld te doen? Kies dan voor een tussenoplossing en richt je bijvoorbeeld op video-editing. Dit kost natuurlijk wel wat meer tijd en moeite, maar wanneer jij echt je droombaan wil vinden, moet je deze tijd en moeite er voor overhebben. Heb je de juiste balans gevonden tussen wie je bent, wat je kan en wat je wil? Dan is het tijd om naar stap drie te gaan. 

Follow your dream

3. Genoeg kennis en vaardigheden?

Zoals in stap twee al werd beschreven, kan het zijn dat je extra moeite moet doen om jouw droombaan daadwerkelijk te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld onvoldoende kennis of bezit je niet genoeg vaardigheden om op de baan te kunnen solliciteren. Is dit probleem herkenbaar voor jou? Volg dan een cursus, training of extra opleiding die jou net dat ene beetje vooruit kan helpen in jouw zoektocht naar de perfecte baan. 

4. Op jacht!

Weet je wat je wil, wie je bent en heb je de juiste hoeveelheid kennis? Dan is dit hét moment! Ga op jacht naar vacatures in de branche die jou aanspreken. Kijk op vacaturewebsites of maak gebruik van social media kanalen om met mensen en bedrijven in contact te komen. Jouw droombaan gevonden? Lees de vacature dan goed door. Voor sommige banen is het namelijk van belang om tijdens de sollicitatieprocedure een assessment test af te leggen. Als je hier nog niet veel ervaring mee hebt, is het mogelijk om deze assessments te oefenen. Ben je slecht met cijfers? Dan kan je cijferreeksen oefenen. Of ben je wat minder goed met figuren? Dan kan je bijvoorbeeld een LTP assessment oefenen.

Als je al deze stappen hebt doorgenomen en je de perfecte vacature hebt gevonden, is het moment daar: je kan gaan solliciteren. Zorg dat je een knallende sollicitatiebrief schrijft en wie weet word je binnenkort wel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Jouw droombaan ligt voor het grijpen!