Voor 2020 bestond hybride werken wel, alleen was het een term die maar bij een klein aantal mensen bekend was. Toen kwam corona in de wereld en werd hybride werken niet alleen een alom gebruikte term, maar ook de norm. Het deels thuiswerken heeft vele voordelen. Zo is er minder stress vanwege files, zijn werknemers productiever en is er een betere balans tussen werk en privé. Dat het niet vanzelf gaat, spreekt voor zich. Als hybride werker wil je deze tips niet missen.

Leer problemen te beheersen en op te lossen

De eerste tip is gericht op leidinggevenden en ziet er misschien een beetje vaag uit. Wat er bedoeld wordt, is dat je als leidinggevende of manager in staat moet zijn om problemen binnen de organisatie en het werkproces te signaleren en goede oplossingen te kunnen bedenken. Dat was al belangrijk, maar nu het personeel deels thuiswerkt, is het een grotere uitdaging geworden. Een goede opleiding is Lean Six Sigma Black Belt. Na deze training kan je procesproblemen efficiënt en gestructureerd identificeren, ze analyseren en verbeteren. Het gevolg is dat de kosten omlaag gaan en de kwaliteit en productiviteit omhoog.

Zorg voor de goede kennis

Dit geldt zowel voor leidinggevenden als voor werknemers die hybride werken. Waar je op kantoor nog een praatje kunt maken en hulp kunt krijgen van collega’s, ben je thuis eerder op jezelf aangewezen. Dit is soms lastig. Daarom is het extra belangrijk om workshops en opleidingen te volgen en als werkgever aan te bieden. Een MKPC-opleiding is een voorbeeld hiervan. Je kunt bijvoorbeeld projectmanagement doen of een opleiding volgen tot Scrum Master.

Maak een goede planning en houd je hieraan

Maak een goede planning en houd je hieraan

Een van de belangrijkste aspecten van hybride werken is een goede planning. Op kantoor zijn er afleidingen, in de vorm van collega’s, maar daar ben je allemaal met hetzelfde doel. Thuis is dat anders. Daar kan een partner om aandacht vragen, of kinderen die willen spelen, om over de huishoudelijke taken nog maar te zwijgen. Wanneer je echt productief wilt werken, is een goede planning onmisbaar. En het is dus zaak om je aan de planning te houden. Dat betekent dat je soms ‘nee’ moet zeggen tegen je dierbaren, maar dat hoort erbij.

Zorg voor een apart kantoor

Het is wel gezellig om op de bank of aan de eettafel te werken, maar handig is het niet. Waarom? Omdat er geen scheiding meer is tussen werk en privé. Dat merk je in het begin niet, maar op termijn gaat dit tegenstaan. Daarom is het verstandig om thuis een kantoor in te richten. En deze kamer wordt ook alleen als kantoor gebruikt.

Sluit de werkdag af

Een van de voordelen van thuiswerken is meteen een van de nadelen. Omdat je thuis werkt, kun je altijd werken. Om jezelf te beschermen en het leuk te houden, is het dan ook slim om je werkdag af te sluiten. Anders is de kans groot dat je hele dagen aan het werk bent.