Vanuit huis werken, in het bijzonder vanuit huis ondernemen, is best apart. Aan de ene kant is het heerlijk dat je eigen baas bent en je je eigen tijd kunt indelen. Aan de andere kant heb je weinig mogelijkheden om te sparren en je ondernemerschap te evalueren. Je gaat door op de manier waarvan jij denkt dat het de goede is. Op zich prima, maar er zijn altijd verbeterpunten te vinden. In dit artikel krijg je vijf tips om ondernemen vanuit huis nog efficiënter te maken.

SSOT

SSOT staat voor Single Source of Truth. Dit betekent dat de belangrijkste gegevens van een organisatie op een centrale plek worden opgeslagen. Nu vraag je je misschien af: wat is het belang van een Single Source of Truth? Om te beginnen voldoet SSOT aan wet- en regelgeving. Maar dat is niet het enige. Het grote voordeel van Single Source of Truth is dat medewerkers toegang krijgen tot dezelfde up-to-date informatie. Dit voorkomt verwarring, zorgt ervoor dat iedereen op één lijn zit en leidt tot betere beslissingen. De gegevens die worden opgeslagen zijn zaken als klantgegevens, productdetails, financiële data en marketingresultaten.

Investeer in softwareprogramma’s

Dit is vooral een goede tip voor ondernemers die personeel hebben. Met goede software houd je namelijk een heleboel tijd over. Zaken zoals de salarisadministratie en verlofaanvragen moeten worden verwerkt. In plaats van dit zelf in de avond of het weekend te doen, kun je het automatiseren. Hierdoor houd je meer tijd over om te ondernemen. Of om, in de avond of het weekend, lekker te ontspannen. En dat is minstens zo belangrijk als ondernemen.

Zo min mogelijk digitale vergaderingen

Zo min mogelijk digitale vergaderingen

Ze zijn ideaal hoor, de meetings waarvoor je de deur niet uit hoeft. Maar veel ondernemers geven er de voorkeur aan om elkaar in real life te spreken. Dit heeft zeker voordelen. Zo is het makkelijker om contact te maken en is de kans dat de meeting iets oplevert een stuk groter. Natuurlijk hoef je niet in een keer alle digitale meetings te schrappen. Maar je kunt proberen om weer wat meer fysiek te vergaderen.

Schakel een specialist in

In het begin van dit artikel heb je al gezien dat het lastig kan zijn om je bedrijf en ondernemerschap te evalueren. Je doet immers al datgene waarvan je denkt dat het goed is. Anders had je wel iets anders gedaan. Het kan dan ook geen kwaad om zo nu en dan met een externe adviseur te overleggen. Dit kan een oud-ondernemer zijn, of een coach. Het gaat ook niet om de titel van die persoon, maar om zijn of haar expertise.

Plan je werk

Een voordeel van thuis ondernemen is dat je je eigen tijd kunt indelen. Dat is echter ook meteen een nadeel. Je kunt bijvoorbeeld altijd werken, of je werk tot het einde van de dag of het weekend uitstellen. Een goede planning voorkomt dit. Een extra voordeel hiervan is dat je huisgenoten weten waar ze aan toe zijn.