Door de uitbraak van het Coronavirus, is onze maatschappij er heel anders uit gaan zien. Het houden van afstand ten opzichte van elkaar (social distancing) is hierbij van groot belang. Een van de manieren waarop we dit kunnen doen is thuiswerken. Dit “verplichte thuiswerken” wordt op verschillende manieren ervaren. Veel mensen zijn er de voordelen van gaan inzien. Anderen hebben duidelijk moeite met het volhouden van het thuiswerken. Daarom gaan we in dit artikel een aantal praktische tips met je delen waardoor je het thuiswerken nog wel even vol zal houden.

Hoe lang moeten we nog werken vanuit huis?

De uitbraak van deze corona pandemie is voor iedereen een nieuwe ervaring. We weten te weinig over dit virus om met enige zekerheid te kunnen voorspellen hoe onze toekomst eruit gaat zien. Het is dus onmogelijk om aan te geven hoe lang we nog (zoveel mogelijk) moeten werken vanuit huis. Voor de ene persoon is dit geen probleem, andere mensen beginnen het thuiswerken als een kwelling te zien. Voor hen begon het werken thuis als een feestje maar zo langzamerhand vinden ze dit vervelend worden.

Thuiswerken volhouden

De meest voorkomende problemen die ervaren worden bij het thuiswerken

Het grootste probleem hierbij is dat de verleiding om even wat langer in bed te blijven liggen groot is. Daarnaast ben je thuis misschien veel gevoeliger voor afleiding en ben je snel geneigd om letterlijk thuis aan het werk te zijn. Voordat je het in de gaten hebt, ben je bezig met de was, dat kleine schilderklusje wat nog even moet gebeuren en kun je het niet aanzien dat het onkruid in je tuin de grond uitschiet.

Een ander veelvoorkomend probleem met thuiswerken is dat je thuis niet de mogelijkheden hebt om een prettige lichaamshouding aan te nemen. Door het werken op de bank in plaats op een ergonomische bureaustoel kunnen er uiteraard snel lichamelijke klachten ontstaan. Daarnaast zijn de kinderen ook wat meer thuis waardoor je géén rustig plekje hebt om te werken en snapt je hond erg niets van dat je zoveel thuis bent. Je trouwe viervoeter vindt het alleen maar zeer gezellig dat je er bent en zal dit laten blijken ook!

Praktische tips om het werken thuis nog wel even vol te houden

  • Creëer een vaste plek (een stoel en een bureau is vaak al voldoende) waar je goed kunt werken, zodat je niet op je bank of bed moet werken met je laptop op schoot.
  • Zorg dat je huis opgeruimd is waarmee je zorgt voor rust in je hoofd
  • Zorg dat je een goede werkhouding kunt aannemen. Het aanschaffen van een goede bureaustoel is een investering in je gezondheid.
  • Zorg dat je jouw vaste werktijden (uiteraard inclusief pauze) blijft aanhouden om het ritme vast te houden.
  • Ga verzorgd “naar kantoor”. Door eerst te douchen krijg je meer energie.
  • Gebruik je energie op een verantwoordelijke manier door de juiste prioriteiten te stellen. Het aanhouden van deze juiste volgorde is van groot belang bij het thuiswerken. Werk aan de hand van een planning.
  • Loop of fiets een stukje om ook in de buitenlucht te komen. Je zult merken dat dit (soms letterlijk) heel verfrissend werkt voor lichaam en geest.
  • Sluit je werkdag af zoals je ook op je “echte” werkplek zou doen. Je werkdag is over: tijd voor ontspanning!

Heb jij nog goede tips? Laat het ons weten!