Het zal je niet ontgaan zijn dat er een “nieuw normaal” moet worden vormgegeven als gevolg van de uitbraak van de corona crisis. Social distancing is hierbij het sleutelwoord. Hoewel het een vervelende periode is, biedt deze periode ons ook interessante inzichten. Door het gedwongen thuiswerken tijdens de corona crisis krijgen we een lesje efficiëntie en merken we dat het ook anders kan.

Het werken thuis, vroeger een voorwaarde nu moet het

Het is nog niet zo lang geleden dat mensen het werken thuis als luxe zagen en als arbeidsvoorwaarde naar voren brachten bij een sollicitatie. Tegenwoordig is dit wel even anders. Nu moeten we zoveel mogelijk thuis werken. Doordat iedereen zich (voor zover het mogelijk is) moet houden aan deze “verplichting”, krijgen we andere inzichten. De voordelen van thuiswerken worden nu voor iedereen zichtbaar.

Door het thuiswerken tijdens de corona crisis ontstaat er een ander speelveld op de arbeidsmarkt. We leren hoe we digitale mogelijkheden nog beter kunnen benutten en een flink aantal arbeidsprocessen veel efficiënter kunnen invullen. De kans is dan ook niet uitgesloten dat thuiswerken in de toekomst niet een voorwaarde is van de sollicitant maar van de werkgever. Het bedrijfsleven is in beweging……door thuis te blijven.

De belangrijkste voordelen van thuiswerken

Wat veel mensen in deze corona periode ervaren, is dat thuiswerken letterlijk ruimte biedt (social distancing) en er gek genoeg een betere balans te vinden is tussen werk en privé. Ook de werkgevers en letterlijk onze hele omgeving ervaren voordelen van het feit dat we thuis aan het werk zijn.

We zetten de belangrijkste voordelen van thuiswerken voor je op een rijtje:

  • Thuiswerken is kostenbesparend, zeker voor de werknemers. We maken immers géén vervoersbewegingen en staan niet in de file (wat in de praktijk toch echt gezien wordt als werktijd). Daarnaast nemen werknemers nu geen ruimte in en de kosten voor de kopjes koffie en de lunches lopen toch wel flink op.
  • Werknemers ervaren zelf ook de voordelen van niet in de file staan en dan laten we het slechte humeur dat hierdoor kan ontstaan even buiten beschouwing. De CO2 uitstoot is immers veel minder en de lucht wordt hierdoor dus schoner. Hiermee leveren we ook een grote bijdrage aan het milieu, het andere hot item van deze tijd.
  • Door het thuiswerken zijn we veel productiever. We worden niet afgeleid door de verhalen van de net van vakantie teruggekeerde collega en we werken in een vertrouwde omgeving waardoor we ons beter kunnen focussen.
  • Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het ziekteverzuim in verhouding tot het thuiswerken. De resultaten wezen uit dat de drempel om ziek te melden veel lager is als er toch thuis gewekt kan worden.
  • Thuiswerken is efficiënter doordat we de beschikking hebben over geavanceerde digitale mogelijkheden. Hierdoor wordt er veel meer gestructureerd vergaderd en besluiten sneller genomen. Door deze “gedwongen thuissituatie” wordt er ervaren dat arbeidsprocessen flink kunnen worden geoptimaliseerd en er zelfs nieuwe mogelijkheden zijn om een doelgroep op een andere manier te bedienen.
  • Uit deze bovenstaande punten kan er een duidelijke conclusie getrokken worden: door het thuiswerken blijven mensen gemotiveerd. Door deze ruimte die hen geboden wordt, halen ze meer voldoening uit hun werk.

Hoe vergaat het thuiswerken jou tijdens de corona crisis? Heb je nog goede tips? Laat het ons weten!