Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat onze manier van werken ingrijpend is veranderd. De eerste golf van Covid-19 heeft de aanzet gegeven tot massaal thuiswerken.

Aanvankelijk was de gedachte dat de pandemie een paar maanden zou duren. En dat het thuiswerken van tijdelijke aard zou zijn. Maar inmiddels heeft het thuiswerken een meer permanent karakter gekregen.

Hoe wordt het thuiswerken ervaren?

Uit onderzoek blijkt werkgevers en werknemers over het algemeen positief staan tegenover thuiswerken.

Werkgevers

Werkgevers zien als belangrijk voordeel de mogelijkheid om op huisvesting te besparen.

Als werknemers slechts 1 of 2 dagen per week op kantoor komen kan met een goede planning het aantal werkplekken worden teruggebracht. Hoewel er natuurlijk ook werkgevers zijn die door de aard van het werk niet op huisvesting kunnen besparen. Verder constateren werkgevers dat de werknemers, wanneer zij veel vrijheid krijgen, overwegend gemotiveerder aan het werk zijn en tot betere prestaties in staat zijn.

Werknemers

Werknemers hebben met meer factoren te maken. In een lockdown, waarbij kinderen niet naar school kunnen, wordt thuiswerken een hele zware opgave. In de situatie dat ouders tijdens het thuiswerken de kinderen ook moeten helpen met het huiswerk is het verlangen naar normale tijden en weer naar kantoor gaan groot.

Werknemers zonder kinderen zijn over het algemeen een stuk positiever over thuiswerken.

Veel genoemde belangrijke voordelen van thuiswerken zijn besparing van reistijd en de mogelijkheid om werk en privé beter in balans te brengen. Terwijl dat niet ten koste van de kwaliteit van het werk gaat.

De keerzijde van het alleen thuiswerken is wel het gemis aan sociale interacte met collega’s.

Met zoomen is dat ten dele op te vangen, maar face to face contact blijft toch de voorkeur hebben. Maar toch overheerst bij velen de hoop spoedig weer terug te keren naar een tijd waarin we gezamenlijk op kantoor kunnen werken. Toch zal de behoefte, om in ieder geval een paar dagen in de week thuis te werken, blijven. Besparing op reistijd en grote vrijheid om de werktijden zelf in te vullen zullen veelgehoorde argumenten blijven.

De Thuiswerkplek

Thuis werken tips

Eén niet onbelangrijk punt van aandacht voor iedere thuiswerker is het inrichten van een goede ergonomische thuiswerkplek.  De roep om een goede thuiswerkplek is veelgehoord.

Een zolderkamer of een kantoortje thuis is doorgaans niet op ingericht om er lange dagen onafgebroken te werken. Een ergonomische werkplek voorzien van een ergonomische bureaustoel gecombineerd met een (elektrisch) in hoogte verstelbaar bureau, zoals gewend op kantoor, ontbreekt in de meeste gevallen. Bij de inrichting van ons huis wordt meestal geen rekening gehouden met ergonomie. Lichamelijke ongemakken kunnen van de ene op de andere dag ontstaan als we langdurig thuis achter ons bureautje moeten gaan werken.

Een IKEA-bureaustoel is een prima stoel als je er niet lang achter elkaar op hoeft te werken.  Maar als je lange dagen moet maken dan is een ergonomische bureaustoel absoluut noodzakelijk om fysieke nek- en rugklachten te voorkomen. De vraag is nu hoe ver we willen gaan in het aanpassen van onze thuiswerkplek om lichamelijke klachten te voorkomen.

Niet elke werkplek thuis kan het opnemen tegen de werkplek op het werk. Dat is niet gek ook want iedere zichzelf respecterende werkgever zorgt voor ergonomisch ingerichte werkplekken voor het personeel. Ergonomie op de werkplek bevordert immers de productiviteit en voorkomt ziekteverzuim.

Een nadeel van werken op kantoor is dat er ook collega’s zijn die je juist van je werk afhouden. Wanneer een deadline angstig dichtbij komt kan het daardoor zijn dat thuiswerken de voorkeur heeft boven de kantoorwerkplek. Helaas gaat dit echter niet voor iedereen op. Met name thuiswerkers met kleine kinderen worden regelmatig genoodzaakt het werk te onderbreken voor onder andere het helpen met eten, verschonen of naar bed brengen voor hun middagdutje.

Nadat je je hebt neergelegd bij de factoren waar je geen invloed op kunt hebben, is het belangrijk je te focussen op wat je wel kunt doen. Kies om te beginnen een werkplek thuis waar zo min mogelijk gestoord wordt.

Wanneer je je werkplek hebt gevonden, wordt het tijd om deze zo ergonomisch verantwoord mogelijk in te richten om pijntjes die kunnen ontstaan tijdens het werken te voorkomen.

Koop bij voorkeur voor een ergonomische bureaustoel met een dynamische zitting in plaats van een standaard of ergonomische bureaustoel met een vaste zitting. Stel vervolgens de juiste zithoogte in. De ergonomisch juiste zithoogte is de hoogte waarbij de onder- en bovenbenen een hoek van 105 graden maken. Het bureau heeft de juiste hoogte als je armen met afhangende schouders in een rechte hoek op het bureaublad rusten. Stel vervolgens de monitor in met de bovenkant van het scherm op ooghoogte met een armlengte van je af. Nu de werkplek juist is ingesteld is het risico op nek- en rugklachten sterk vermindert.