Werk je vanuit huis? Dan is het natuurlijk belangrijk om een goed thuiskantoor in te richten. Je hebt er verschillende apparaten en andere spullen voor nodig, waar we in dit artikel alles over toelichten. Dat thuiskantoor van jou kan wel wat liefde en aandacht gebruiken: dit zijn must-have apparaten en andere benodigdheden.

Telefoon en accessoires

We beginnen met de smartphone, die je vaak gebruikt tijdens de werkdag. Stel vast of je je persoonlijke telefoon ook gebruikt onder werktijd, of dat je liever een zakelijke telefoon neemt. Kies in ieder geval een moderne telefoon, het liefst met een goede batterijduur. Zo kun je ongestoord belletjes plegen. Dat niet alleen, je gebruikt de telefoon waarschijnlijk ook om met collega’s of opdrachtgevers te appen, om opdrachten in je agenda te zetten en om mailtjes te sturen. Of je je telefoon nu enkel op de thuiswerkplek gebruikt of tevens meeneemt bij afspraken buiten de deur: bescherm het apparaat met een hoesje van smartphonehoesjes, zodat de telefoon tegen een stootje kan. Een telefoonhouder kan ook een handig accessoire zijn, om de telefoon op neer te leggen tijdens het videobellen bijvoorbeeld. Zo kun je ‘m handsfree gebruiken. Wat tevens praktisch is: een draadloze oplader voor je telefoon. Zorg ervoor dat je altijd volle energie hebt met zo’n oplader op je bureau. Leg gewoon je telefoon neer en laat ‘m opladen terwijl je verder werkt.

Computer en extra’s

Computer en extra’s

Naast de telefoon is ook de computer een belangrijk apparaat. Bedenk of je een laptop of een vaste pc wilt gebruiken. Een laptop is met name handig als je het apparaat ook buiten de deur nodig hebt, tijdens afspraken en meetings. Kies de laptop of pc die voldoet aan je eisen, qua kracht en besturingssysteem. Jij weet het beste waar je het apparaat voor gebruikt. Heb je bijvoorbeeld alleen een teksteditor en een mailprogramma nodig, of doe je ook aan videobewerking of het maken van animaties? Voor ieder type gebruik is er natuurlijk de juiste computer te vinden. Denk daarnaast aan extra’s, zoals een beeldscherm. Het liefst werk je waarschijnlijk met twee beeldschermen, om meerdere applicaties tegelijkertijd open te hebben en efficiënter te werken. Kies voor een groot hoofdscherm en voeg een extra monitor toe voor die extra schermruimte. Zo kun je bijvoorbeeld je mails op het ene scherm open hebben staan, terwijl je op het andere scherm aan een presentatie werkt.

Bureau en bureaustoel

Zorg dat je comfortabel zit, zowel wat betreft het bureau als de bureaustoel. Het bureau dient groot genoeg te zijn: je wilt niet direct tegen het scherm aanzitten. Het is ook belangrijk dat je je onderarmen erop kunt laten rusten. En kies voor wat opbergruimte op de tafel, voor documenten bijvoorbeeld. Maar de bureaustoel is nog wel belangrijker. Je hebt immers comfort nodig, vooral als je urenlang achter je bureau zit. Investeer in een ergonomische bureaustoel die je rug en nek ondersteunt. Het kan een gamechanger zijn voor je productiviteit en je fysieke welzijn.

Geluid en omgeving

Een professioneel kantoor is ingericht met het oog op akoestiek en omgeving, maar thuis kan dit wat ingewikkelder zijn. Je kunt bijvoorbeeld storend omgevingsgeluid ervaren. Thuiswerken betekent namelijk niet altijd dat je helemaal alleen bent. Of het nu gaat om huisgenoten, buren die klussen of gewoon straatgeluiden, afleiding ligt altijd op de loer. Een noise-cancelling koptelefoon dempt het geluid aanzienlijk, zodat je je beter kunt concentreren. Ook een fijne omgeving maakt dat je prettiger werkt. Kies het liefst een afzonderlijke kamer als thuiswerkplek, of richt een afgesloten hoekje in. Voeg wat groen toe aan je thuiskantoor. Planten zijn niet alleen decoratief, maar ze kunnen ook je productiviteit verbeteren. Ze zuiveren de lucht, verminderen stress en zorgen voor een frisse sfeer.

Of je nu een freelancer, ondernemer of nine-to-fiver bent die af en toe thuis werkt, het juiste thuiskantoor maakt het verschil. Het inrichten van je thuiswerkplek gaat verder dan alleen een bureau en een stoel. Met de juiste apparaten en producten creëer je een omgeving die niet alleen functioneel is, maar ook efficiënt en comfortabel.