Voor wie thuis aan het werk is, klinkt het aanlokkelijk om de beschikbare tijd te gebruiken om te beleggen. Je hebt alle tijd om bijvoorbeeld de VeChain koers te monitoren en je kan op het ideale moment kopen of verkopen. In de praktijk blijkt wel dat veel thuiswerkers twijfelen over hoe ze met deze inkomsten moeten omgaan. Moeten ze het aangeven bij de Belastingdienst, die ook een graantje wil meepikken? En in welke box wordt het dan belast? We zochten het uit.
Principe: cryptobezittingen worden belast in box 3
Volgens de Belastingdienst is er geen kant-en-klaar antwoord mogelijk en moet dit per geval worden bekeken. Veel mensen die vanuit huis werken, hebben wellicht een andere baan en zijn bijvoorbeeld als zzp’er aan de slag. Als ze daarnaast ook af en toe een beetje tijd spenderen aan het beleggen en het beheren van hun vermogen, dan gaat het volgens de Belastingdienst om normaal vermogensbeheer. Je wordt dan niet belast op je inkomsten. Wel moet je je cryptobezittingen, net als je andere bezittingen, aangeven in box 3 (inkomsten uit vermogen).
Hiervoor telt de stand van je vermogen per 1 januari om middernacht. Dit is ook de koerswaarde die je moet overnemen, zelfs als bijvoorbeeld de Bitcoin koers nadien zou verdubbelen of halveren. Er zijn geen duidelijke regels of richtlijnen over de website die je gebruikt om de cryptokoers te bepalen. De Belastingdienst aanvaardt dat je de website gebruikt van het handelsplatform waar je de cryptomunten bewaart of waar je ze hebt gekocht.
Soms belast in box 1 of box 2
Op dit principe zijn er uitzonderingen mogelijk. Je zal zelf moeten nagaan of je onder een van deze uitzondering valt. Een eerste uitzondering is deze waarbij er sprake is van meer dan een normaal vermogensbeheer. Het probleem hierbij is dat er geen duidelijk afgelijnde grens is tussen wat normaal vermogensbeheer is en wat niet. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van hoeveel tijd je aan het in crypto beleggen besteedt, hoeveel kennis je hiervoor vergaart, of je dure software gebruikt enzovoort. Als er volgens de Belastingdienst sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer wordt je winst belast in box 1.
In de bovenstaande situatie gaan we ervan uit dat je de beleggingen uitvoert met privégeld, maar het kan ook dat je in crypto investeert met het geld van je bv. Dat is toegestaan, maar dan is het resultaat net als de andere bv-inkomsten belast met de vennootschapsbelasting. En als je later geld uit de bv haalt, wordt het een en ander belast in box 2. Het kan interessanter zijn om het geld eerst uit je bv te halen en om vervolgens met je privévermogen te beleggen.
Crypto-inkomsten en -eigendommen verzwijgen
Het klinkt ten slotte aanlokkelijk om je cryptobeleggingen en -eigendommen niet aan te geven, maar dat is geen goed idee. Enerzijds is de blockchain openbaar en kijkt de Belastingdienst gretig mee. Anderzijds zal de Belastingdienst zich automatisch vragen stellen als het geld op je bankrekening ineens snel toeneemt. De Belastingdienst kan in sommige gevallen tot twaalf jaar terugkijken en kan daarbij boetes opleggen die tot 300% van de te betalen belasting oplopen. Je kan dus maar beter gewoon eerlijk zijn.