Eind december 2020 nam de overheid een abrupt besluit: winkeliers van niet-essentiële winkels moesten haar deuren sluiten. Maandenlang bleven deze deuren helemaal dicht zitten. Wie veel faillissementen als gevolg verwachtte, wordt in dit artikel waarschijnlijk verrast. Het aantal faillissementen loopt namelijk ver achter op 2020 en zelfs 2019.

639 faillissementen

Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert gedurende deze coronacrisis elke week cijfers over de faillissementen in Nederland. Het gaat hierbij om instellingen en bedrijven, waar ook eenmanszaken onder vallen. In week 17 van 2021 zijn 14 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 27 minder dan in week 16. Een flinke daling in een week tijd dus! Maar daarbij houdt het goede nieuws niet op, want in 2021 zijn tot nu toe 639 bedrijven failliet verklaard. Dat lijkt misschien een enorme hoeveelheid, maar vorig jaar stond de teller nu op 1.263 bedrijven.

Alles door corona?

Alles door corona

Wie met deze cijfers in het achterhoofd naar enkel de coronacrisis wil wijzen, zit er waarschijnlijk flink naast. In 2019, en dus vóór de pandemie, gingen in de eerste 17 weken 1.251 bedrijven over de kop. Dit jaar lag enkel het aantal faillissementen in de eerste week boven het aantal van 2020 en 2019. Met 34 bedrijven en instellingen ging dat dit jaar een stuk harder dan vorig jaar (25) en het jaar daarvoor (17). De overige weken gaat het dit jaar echter week na week beter. Nemen we bijvoorbeeld week 17, dan zijn de 14 bedrijven van dit jaar extreem veel minder dan de afgelopen twee jaar met achtereenvolgens 112 en 64 faillissementen.

Hoe is het met de horeca?

Naast de detailhandel kreeg ook de horeca rake klappen door de lockdown. Dit is echter (nog) niet terug te zien in de faillissementscijfers. In week 17 van 2021 zijn geen horecabedrijven failliet verklaard. In week 16 betrof het 3 horecabedrijven. In week 14 (30 maart tot en met 5 april) en week 20 (11 tot en met 17 mei) van 2021 gingen de meeste horecabedrijven failliet, namelijk 16 in beide weken.

Tijd voor verandering?

Het CBS noemt een kleine disclaimer bij de cijfers: tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Maar over het algemeen ligt 2021 dus verrassend ‘voor’ op de voorgaande jaren. Ben jij echter een ondernemer en is het je toch wat te nat aan de voeten? Kijk dan eens naar een Lean-strategie. Lean is een business strategie en vooral een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hierdoor worden verspillingen geëlimineerd. In deze strategie kun jij verschillende niveaus behalen, zoals een Green Belt en een Black Belt.