Het nieuwe werken won ook vóór 2020 al enorm aan populariteit. Steeds meer bedrijven investeerden in flexibel werken. Hierbij konden medewerkers zowel op kantoor, thuis als onderweg aan de slag. Doordat hierdoor ook loze uren werden ingevuld (denk aan treinritten van en naar kantoor), zag men de productiviteit enorm toenemen. Sinds corona is dit fenomeen in stroomversnelling terecht gekomen. Iedereen moest vanuit huis kunnen werken. Ook nu alle coronamaatregelen zo goed als opgeheven zijn, zien we dat mensen nog regelmatig vanuit huis blijven werken. Daarom is het nu belangrijker dan ooit dat we weten hoe we de productiviteit ook vanuit huis kunnen verhogen. Dit blijkt namelijk nog best wel eens lastig te zijn.

Investeer in goede kantoormeubelen

Op de eerste plaats is het van belang dat er ergonomisch en bovenal comfortabel gewerkt kan worden. In de eerste weken na de corona-uitbraak in Nederland zagen we dat veel mensen vanaf de keukentafel of zelfs op de bank aan de slag gingen. Iedereen ging er immers vanuit dat deze situatie maar enkele weken zou duren. Toen duidelijk werd dat het echt veel meer tijd in beslag zal nemen voordat we weer op kantoor terecht konden, werd ook duidelijk dat dit geen oplossing voor de lange termijn was. Het is niet voor niets dat er zo gehamerd wordt op ergonomische kantoormeubelen binnen bedrijven. Dit voorkomt niet alleen fysieke klachten op de lange termijn, maar heeft ook een bewezen positief effect op de productiviteit. Goed om dit dan ook in huis door te voeren.

Investeer in elk geval in een luxe vergaderstoel, een verstelbaar bureau en eventueel een bureaustoel. Dit zijn dingen die écht noodzakelijk zijn in huis. In de meeste gevallen worden deze aankopen gewoon vergoedt door je werkgever. Vraag dus gerust naar de verschillende mogelijkheden. De werkgever is in principe verlicht om jouw een gezonde werkomgeving te bieden. Ook wanneer je steeds vaker vanuit huis moet werken.

Maak to-do-lijstjes

Maak to-do-lijstjes

Het is belangrijk om structuur en overzicht in je werkdag te krijgen. Wanneer je vanuit huis werkt is het misschien heel aantrekkelijk om later te beginnen, geen pauzes te nemen en misschien zelfs wat huishoudelijke klusjes tussendoor te doen. Besef echter goed dat dit gewoon een werkdag is. Tijdens een gewone werkdag is dit allemaal ook niet mogelijk. Zorg er daarom voor dat je voor iedere werkdag thuis een to-do-lijstje maakt. Plan hierbij de belangrijkste dingen als eerst. In de ochtend ben je doorgaans het scherpst en verloopt het werken het soepelst. Bovendien loop je zo ook niet het risico dat je halverwege de dag plotseling iets onverwachts te verwerken krijgt en daardoor een deadline niet zult halen.

Neem echt pauzes

Als er geen verplichte pauzes op je rooster staat, dan is het heel verleidelijk om in één keer door te werken. Die pauzes zijn er echter niet voor niets. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Even weg achter de pc, lekker wat te eten en eventueel een goede wandeling maken. Gun jezelf deze tijd om weer op te laden en weer productiever te worden.