Als ondernemer is het belangrijk dat jouw rekeningen betaald worden, wil je genoeg cashflow hebben en gewoon genoeg geld hebben om van te leven. Als je als ondernemer bijvoorbeeld met projecten werkt, dan kan het zijn dat zo’n project een groot deel van je maandwerkzaamheden invult, en als je dan niet volgens afspraak wordt betaald, kun je in de problemen komen. En dat is zonde – zeker als jij je aan jouw deel van het contract hebt gehouden! Jammer genoeg zijn betalingsproblemen iets waar elke ondernemer ooit wel eens last van heeft. Daarom is het goed om vóór dat gebeurt een plan van actie te hebben.
1. Weest strikt met betalingstermijnen in je contracten
Eerst en vooral: zorg dat je contracten in orde zijn en dat je niet te ‘vriendelijk’ bent met je betalingstermijnen. En zorg dat er geen discussie mogelijk is. Twijfel je of je contracten waterdicht zijn? Dan zijn er advocaten en boekhouders die je kunnen adviseren.
2. Houd je betalingstermijnen bij
Ben je een van die mensen die niet echt houdt van papierwerk? Dan is het makkelijk om facturen uit te sturen en dan… een beetje te vergeten om dat allemaal bij te houden. Dit raden we echter af – zo kan het zijn dat je te laat merkt dat een betalingstermijn werd overschreden. Mocht je werken met een boekhoudprogramma, kies er dan eentje die je reminders geeft van betalingstermijnen, zodat je dat makkelijk kunt checken.
In het slechtste geval dat een van jouw klanten financieel in de problemen komt, wil je vooraan in de rij staan om geld te innen.
3. Onderhoud goede contacten met je klanten – en vraag wat er is gebeurd
Soms is een betalingsachterstand een foutje en niet zozeer een keuze van een ondernemer in geldproblemen. Voor je meteen in paniek schiet en je samenwerking met die ondernemer verpest door boze voicemails achter te laten, is het een aanrader om te bellen en even de situatie te bespreken. Wie weet is het oprecht een foutje dat snel kan worden rechtgezet!
4. Schakel snel over op een incassotraject indien nodig
Krijg je je klant enkele dagen telefonisch niet te pakken? Dan kun je er praktisch zeker van zijn dat er iets aan de hand is, en is het tijd om snel actie te ondernemen. Een incasso indienen bij een incassobureau met een goede reputatie is dan de beste volgende stap. Jouw incassobureau zal precies weten hoe ze jouw debiteur kunnen bereiken om te betalen. Twijfel je welk incassobureau je best kiest uit de vele verschillende die je kunt vinden? Het is een aanrader om altijd de reviews van elk incassobureau te lezen, net als te kijken naar hun betaalmethode – no cure, no pay is altijd fijn – en hoe snel ze uitbetalen. Ook interessant is hun slagingspercentage.
Zo, we hopen dat je nu wat meer weet over wat je kunt doen als je debiteur niet betaalt, ook al hopen we dat je onze tips niet nodig zal hebben!