Door de goedlopende economie van de afgelopen jaren kan het goed zijn dat jij al een tijdje niet hebt gesolliciteerd. Moet je, misschien wel door de coronacrisis, nu onverhoopt weer aan de slag op de arbeidsmarkt? Lees dan zeker deze tips door voordat je weer eens gaat met solliciteren. 

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek bemachtigen

Door de krapte in sommige sectoren op de arbeidsmarkt is het soms vechten voor een plekje tijdens de sollicitatieprocedure. In het voortraject moet jij er dus weten uit te springen, zéker in deze tijden. Ben jij in de meer creatieve hoek van de arbeidsmarkt op zoek naar een nieuwe baan? Maak dan van jouw CV een creatief pareltje. Zie dit als het visitekaartje waarmee je kunt laten zien dat er een creatieveling in jou schuilt. Maak er dus een visueel meesterwerk van om je beoogde werkgever te imponeren. 

Datzelfde geldt voor de motivatiebrief. Heb jij bijvoorbeeld wel eens aan een motivatievideo gedacht? Met een video kan jij gelijk meer van jezelf laten zien. Doe dit echter wel enkel als jij je vertrouwt voor een camera voelt. Het moet natuurlijk wel te allen tijde in je voordeel werken! 

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek bemachtigen

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Ben jij door een ijzersterk CV met een knaller van een motivatiebrief (of -video) door de eerste ronde gekomen? Gefeliciteerd! Een sollicitatiegesprek staat vervolgens op de agenda. Door de huidige situatie verloopt deze waarschijnlijk wel anders dan je gewend bent. Het zit er namelijk dik in dat het spannende gesprek middels een videocall plaatsvindt. Dat vereist een geheel andere voorbereiding dan een gesprek in real life. Check bijvoorbeeld vooraf of het beoogde systeem voor het digitale sollicitatiegesprek op jouw laptop werkt. Staat de microfoon aan en heeft de webcam toegang tot het programma? Check! Ook is het goed om voor een rustige kamer zonder afleiding te kiezen voor tijdens het gesprek. Woon jij samen? Stuur diegene voor dat ene uurtje even naar buiten. Er is niks meer irritant dan geluiden op de achtergrond tijdens zo’n cruciaal gesprek.

Verder is het slim om je portfolio, als je deze hebt, te digitaliseren. Zo kan je alsnog laten zien wat jij in huis hebt. Zorg er daarbij voor dat je deze gemakkelijk kunt opsturen met een simpele link. Geen werkgever zit te wachten op een download-link waarachter bestanden van enkele GB’s staan. Lees je verder goed in het bedrijf, zoek je gesprekspartner op via LinkedIn en kijk waar jij raakvlakken hebt. Bespreek deze vervolgens tijdens het gesprek om het ijs te breken!

Op sollicitatiegesprek

Tijdens een digitaal gesprek mis je vaak een belangrijke taal om onbedoeld mee te spreken: lichaamstaal! Door de internetverbinding komt dit vaak toch minder snel over. Hoewel dit in je nadeel kan werken, zou het ook een voordeel kunnen zijn. Zo vallen jouw zenuwen mogelijk minder erg op en kom jij gewoon rustig over op beeld. Tijdens de voorbereiding kan je verder een spiekbriefje maken met mogelijke vragen voor tijdens je gesprek. Deze kun je er mooi onopvallend bijhouden tijdens een online sollicitatie. 

Tijdens de sollicitatieprocedure kan je beoogde nieuwe werkgever met een capaciteitentest komen. Daarmee wordt jouw kunnen op de proef gesteld. Zo’n test kan een hele onderneming zijn, want ze zijn er in alle soorten en maten. Neem bijvoorbeeld de specifieke HFMtalentindex assessment. Dit van oorsprong Nederlands assessmentbureau heeft een eigen test ontwikkeld om de intelligentie en persoonlijkheid van sollicitanten op de som te nemen. Dat klinkt wellicht als een hele onderneming, maar gelukkig heeft Hellotest daarvoor de ideale oplossing. Via deze website kun jij vooraf zo’n assessment oefenen. Zo kom je altijd goed beslagen ten ijs. 

Zet hem op de komende sollicitatieprocedure. Met deze paar tips moet dat helemaal goed komen.