Het opbouwen van rijkdom  is een belangrijke motivator als het gaat om loopbaanplanning. Een solide carrièreplan is belangrijk omdat het een routekaart voor jouw toekomst kan bieden. Dit helpt je op zijn beurt weloverwogen keuzes te maken over jouw huidige werksituatie en toekomstige carrièrestappen. Een breder carrièreplan is ook belangrijk om je te helpen geïnspireerd te blijven.

Je zet stappen in de goede richting

Niemand gaat je carrière voor je ontwikkelen en een succesvolle carrière ontstaat niet zomaar. Om te slagen, moet je weten waar je naartoe wilt. Op deze manier kun je werken aan het ontwikkelen van vaardigheden om je te helpen jouw mijlpalen te bereiken. Als je bijvoorbeeld een medewerker van de klantenservice bent, maar CEO van het bedrijf wilt worden, moet je weten welke stappen daarvoor nodig zijn. Het kan bijvoorbeeld beginnen met het worden van een supervisor en vervolgens opwerken tot een teammanager. Van daaruit wil je misschien aanvullende vaardigheden ontwikkelen, zodat je van het middenkader naar het uitvoerende team kunt springen, enzovoort. Als je een carrièreplan hebt opgesteld, ben je eerder geneigd stappen in de goede richting te zetten. Met deze mentaliteit is het ook minder waarschijnlijk dat je externe krachten de schuld geeft als dingen niet uitpakken zoals je had gepland. In plaats daarvan kun je een stap terug doen, een koerscorrectie aanbrengen en weer op het goede spoor komen.

Je zet stappen in de goede richting

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Als je niet weet waar je heen gaat, kun je verdwalen of op de verkeerde plek terechtkomen. Bovendien, als je geen duidelijk doel voor ogen hebt, is het moeilijker om het zelfvertrouwen te krijgen dat nodig is om te profiteren van kansen wanneer ze zich voordoen. Als je bijvoorbeeld teammanager wilt worden, maar je hebt geen plan om dit doel te bereiken, ben je misschien niet bereid om met anderen te concurreren voor de baan. Dit kan op zijn beurt ontmoedigend zijn. Kortom: je hebt een plan nodig om je zowel richting als een doel te geven in je dagelijkse werkleven. Dit maakt het gemakkelijker om opzettelijk over jouw werk te zijn. Als het bijvoorbeeld jouw doel is om jouw manager te vervangen wanneer zij een promotie krijgt, kun je ervoor kiezen om haar te vragen jou te begeleiden. Dit wordt dan onderdeel van je loopbaanplan. Wil je graag geadviseerd worden over belastbaarheid van een werknemer en over de belasting in werk? Dan is een arbeidsdeskundige onderzoek de juiste optie.