De afgelopen jaren groeide het aantal zzp’ers (die vaak vanuit huis werken) gestaag. Ook vorig jaar was dat het geval, zelfs tijdens de coronacrisis. Hoewel er in 2020 meer full- en parttime zzp’ers zijn gestopt dan voorgaande jaren, is het totale aantal toch toegenomen. Het totale aantal zzp’ers groeide in 2020 met vijf procent tot 1.092.666 personen. Daarvan zijn 300.689 parttime zzp’ers, zeven procent meer dan het jaar daarvoor. Denk jij er ook over na om als zelfstandig ondernemer te gaan werken? Of ben je al ondernemer, maar verkeert je onderneming door de coronacrisis in financieel zwaar weer? Hieronder lees je meer over verschillende leningen voor zzp’ers.

Zakelijke lening

Een onderneming starten? Of een bestaande onderneming laten groeien of door een economische crisis heen helpen? In veel van deze gevallen is het nodig te investeren. Maar niet iedereen heeft dit geld zomaar. Soms is het mogelijk een zakelijke lening aan te vragen, ook wel een bedrijfslening genoemd. Houd er alleen wel rekening mee dat geldverstrekkers strenge eisen stellen, om niet een al te groot risico te lopen bij het aangaan van de lening. Ook gaat het vaak om hele grote bedragen, terwijl ZZP’ers doorgaans aan een lening van enkele duizenden euro’s genoeg hebben.

Consumptief doorlopend krediet

Een andere optie is een doorlopend krediet. Dit past vaak beter bij een startende ondernemer die bijvoorbeeld moet investeren in de aanschaf van voorraden voordat er omzet gemaakt wordt. Of wanneer zoals nu tijdens de coronacrisis geld nodig is om een bestaande onderneming door een lastige tijd te helpen.

Wat een doorlopend krediet is? Het gaat hier om een flexibel krediet, waarbij je vooraf afspreekt welk bedrag maximaal geleend wordt. Je bent helemaal vrij in wanneer of hoeveel geld je opneemt, zolang het maximale kredietlimiet maar niet overschreden wordt. Maandelijks betaal je zowel rente als aflossing. De rente is variabel, en wordt alleen gerekend over het opgenomen bedrag. Eenmaal afgeloste bedragen kun je ook weer opnemen. Een voordeel is dat je boetevrij extra kunt aflossen.

Consumptieve persoonlijke lening

Consumptieve persoonlijke lening

Moet er bij het starten, of voor het voortbestaan van de onderneming, een eenmalige grote investering gedaan worden? Dan biedt het aanvragen van een persoonlijke lening tot slot in bepaalde gevallen uitkomst. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een machine voor het maken van producten, of de aanschaf van een computer.

Met een persoonlijke lening krijg je eenmalig het afgesproken bedragen in handen. Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag terug. Dit bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De rente staat vast tijdens de gehele looptijd. Zo weet je precies in welk tempo de lening wordt afgelost, en waar je financieel aan toe bent.