Ooit gehoord van het nieuwe werken? Nee? Het nieuwe werken houdt in dat er minder gelet wordt op de plaats waar je werkt en wanneer er gewerkt wordt. Het is een flexibele vorm van werken. Dit concept wordt de laatste jaren vaak gebruikt door werkgevers en zal vaker voorkomen in de toekomst. In dit artikel zullen de voor- en nadelen van het nieuwe werken in kaart worden gebracht.

Nadelen

Laten we meteen met de deur in huis vallen en de negatieve kanten van het nieuwe werken bespreken.

Het eerste punt: je hebt minder contact met je collega’s, omdat je zelf de werktijden en -plekken bepaald. Dit kan ervoor zorgen dat je elkaar kan mislopen. Op korte termijn zal dit geen probleem zijn, op lange termijn wel. Van origine is de mens een sociaal wezen. Als hij/zij voor een lange tijd weinig sociaal contact heeft kan dit zorgen voor mentale klachten.

Punt twee: er zijn onvoldoende technische middelen. Op kantoor beschik je bijvoorbeeld over een goede internetverbinding. Dit kan thuis anders zijn. Gelukkig valt dit snel op te lossen door de juiste internetprovider te kiezen. Dit kan je doen door gebruik te maken van een provider vergelijken site.

Als laatste punt kan het nieuwe werken ervoor zorgen dat de grens tussen werk en privé minder zichtbaar wordt. Dit komt omdat je het werk meeneemt naar je privé omgeving en niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Dit kan als gevolg hebben dat je hersenen je keukentafel niet meer zien als een plek om gezellig met vrienden wat te borrelen, maar als een werkplek.

Voordelen

Gelukkig komt er na regenen, zonneschijn (zelfs in Nederland).

Het eerste voordeel van het nieuwe werken is, dat de werknemer meer werkplezier zal hebben. Dit komt omdat hij/zij eigen verantwoordelijkheid en vrijheid krijgt. Mensen vinden het fijn als ze niet op alles worden gecontroleerd en dat de werkgever vertrouwen heeft in hem of haar.

Het tweede punt is: het zal schelen in de kosten. Als je besluit om thuis te werken hoef je geen geld meer uit te geven aan je reiskosten. Daarnaast hoeven de kinderen minder vaak naar een kinderopvang.

Het laatste voordeel is dat het zal zorgen voor meer creativiteit. Elke keer op dezelfde plek zitten is vermoeiend. Zeker voor de hersenen. Zij raken gewend aan de prikkels om zich heen. Als je van plek kan verander, kan dat zorgen voor nieuwe inspiratie. Ga daarom de ene week thuiswerken en de andere week in een gezellig cafeetje.

Elke vorm van werken heeft zijn voor- en nadelen, zo ook het nieuwe werken. De nadelen daarvan zijn: minder contact met collega’s, de grens tussen werk en privé wordt kleiner en het internet is slechter. Gelukkig kan er aan het laatste wat gedaan worden. Om thuis beter internet te hebben moet je internetproviders vergelijken. Om het positief af te sluiten. De voordelen van het nieuwe werken zijn: werktevredenheid wordt gestimuleerd, er worden minder kosten gemaakt en het bevordert de creativiteit.