Je hebt het vast wel eens zien staan als criteria bij een vacaturetekst: VOG. Wat is eigenlijk een VOG en hoe vraag je dit aan? Dat lees jij in dit artikel.

Wat is een VOG?

VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Met een VOG bewijs jij dat je geen strafbare feiten hebt gedaan. Ook bewijs jij hiermee dat je niet in aanraking bent geweest met de politie. Voor sommige banen heb jij een VOG nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige onderwijsinstellingen, overheidsinstanties, defensie, stages of vrijwilligerswerk. Het verschilt per organisatie of ze een VOG noodzakelijk vinden. Soms is het ook nodig voor zaken buiten werk, zoals een visum/emigratie of een schietvereniging. Als zzp’er kan het ook handig zijn om een VOG te hebben. Hiermee kan jij aan je opdrachtgevers bewijzen dat je geen strafbare feiten hebt gedaan.

Hoe vraag jij een VOG aan?

VOG

De VOG wordt versterkt via Justis. Justis is de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.  VOG aanvragen doe je via hen. Dit kan op verschillende manieren, namelijk digitaal of schriftelijk. Het kan ook via de mail worden aangevraagd. Je kunt het ook aanvragen via de gemeente, maar vervolgens zal de aanvraag bij Justis terechtkomen. Als een organisatie of werkgever je vraagt om een VOG moet de organisatie of werkgever deze aanvraag indienen. Vervolgens krijg jij een mail met welke stappen je nog moet volgen om de VOG aanvraag definitief te maken. Voordat de VOG aanvraag definitief is moet je 33,85 euro betalen. Let op dat je jouw VOG aanvraag doet bij Justis en geen andere bedrijven. Je kunt namelijk alleen de officiële VOG aanvraag doen bij Justis. Alleen zij zijn bevoegd om dit bewijs te leveren. Om een VOG aan te vragen dien je in geschreven te staan bij de BRP (Basisregistratie Personen). Na een tot maximaal vier weken krijg jij de beoordeling van je VOG aanvraag. In deze tussentijd heeft Justis gescreend of je strafbare feiten hebt gedaan. In sommige gevallen worden er ook gegevens uit het buitenland aangevraagd. Hierdoor kan de aanvraag langer duren. Het resultaat van de VOG wordt persoonlijk naar je gestuurd en niet naar je werkgever of organisatie. Als je een andere nationaliteit hebt kan de aanvraag ook langer duren.

Twijfel je of je een VOG wilt aanvragen? Een VOG kost minder dan 34 euro, waardoor het geen grote investering is. Tegelijkertijd kan het je helpen in je sollicitatieprocedures.