Dat het thuiswerken een blijvertje is, is voor veel mensen inmiddels wel duidelijk. De praktijk heeft immers uitgewezen dat mensen die thuis werken veel productiever zijn in vergelijking met het werken op kantoor. Voorwaarde is wel dat er op de meest efficiënte manier met de tijd wordt omgegaan. Juist dit punt vormt voor veel mensen een groot struikelblok en onderstreept het belang van time management als je thuis aan het werk bent.

Wat is time management?

Time management is een uitstekende tool om je stressniveau te verminderen en hierbij je productiviteit te verbeteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je deze term veel voorbij hoort komen in het bedrijfsleven. Time management heeft betrekking op het effectief en efficiënt plannen in combinatie met het verrichten van werkzaamheden en activiteiten. Het doel hiervan is duidelijk: je wilt op een zo efficiënte en effectieve manier te werk gaan om je productiviteit te verhogen. Als je time management op de juiste manier weet toe te passen, kun je zelf de touwtjes bij het uitvoeren van je werkzaamheden in handen houden. Je kunt je taken effectiever managen en je houdt grip op je werk. Als je weet dat het verliezen van grip op je werk een van de belangrijkste oorzaken is van een burn-out, heb je een beeld hoe belangrijk time management is.

Waarvoor time management zo goed aansluit bij onze huidige samenleving  

Dat we in een vrij hectische samenleving leven, zal niemand ontgaan zijn. De druk die we elkaar en de ander opleggen, is enorm hoog. Hierdoor lopen veel mensen het gevaar dat ze verzanden in tijdrovende zaken, klussen en opdrachten die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Dit is zeker het geval bij thuiswerkers omdat er niemand is die je in dit geval kan bijsturen. Je moet je keuzes zelf maken. Veel mensen vinden prioriteiten stellen als ze onder een wat hogere werkdruk staan erg lastig.  De gevolgen laten zich raden. Belangrijke taken komen niet af of worden niet op de juiste wijze uitgevoerd. Daarnaast zal de stresslevel oplopen wat juist ten koste gaat van de productiviteit. Door de toepassing van time management kun je deze negatieve gevolgen voorkomen. Je kunt je werkzaamheden beter managen en hierdoor je productiviteit verbeteren. Een bijkomend (maar niet minder belangrijk) voordeel is dat je de kans op een burn-out aanzienlijk kan verminderen. 

Is time management te leren?

Time management is zeker te leren. Op internet zijn hier zeer veel tips over te vinden. In dit artikel hebben we je aandacht gevestigd op het belang van time management als je een thuiswerker bent maar deze vorm van prioriteiten stellen loopt als een rode draad door heel het leven. Je kunt op internet ook veel praktische time management tips vinden voor thuis, voor drukbezette ouders of voor het doorlopen van je studie. Daarnaast worden er veel cursussen aangeboden die gericht zijn op het stellen van prioriteiten. Hierbij krijg je inzichten in de oorzaken dat het je wellicht moeite kost om prioriteiten te stellen maar leer je ook stap voor stap hoe je jezelf hierin kunt verbeteren. Het effect hiervan zal zeker merkbaar zijn als je in staat bent om de druk die wordt opgelegd het hoofd te bieden.