Er zijn op het internet talloze tools te vinden waarmee een goedkope website zelf maken tot de mogelijkheden behoort. In het maken van een goedkope website via een goedkope website bouwer kruipt natuurlijk wel wat tijd en helemaal origineel is het niet, want vaak ben je gewoon beperkt tot standaardsjablonen en dergelijke meer. Je concurrenten kunnen dus quasi net dezelfde website bouwen via de goedkope website bouwer en daar kan je dan maar weinig tegen beginnen. Bovendien is zo’n goedkope website bouwer enkel in eerste instantie goedkoop, want nadien hang je vast aan de dure tarieven van het hostingbedrijf en kan je niet zomaar overstappen. Ook niet wanneer ze hun prijzen opkrikken.

Daarom is een goedkope website laten maken vaak interessanter. Dit kan je laten doen door een freelancer, maar er bestaan ook bijzondere constructies waar we enigszins ergdenkend tegenover staan. De beste oplossing voor een goedkope website is volgens ons dan ook Fiverr, maar daarbij moeten we wel het een en ander uitleggen.

# 1. Goedkope website laten maken door een freelancer

De beste manier om een goedkope website te laten maken, is door een freelancer in te schakelen. Je hoeft dan niet langs een duur bureau te passeren, maar je betaalt rechtstreeks een freelancer op uur- of projectbasis. Om de kosten controleerbaar te houden, krijgt dat tweede in principe de voorkeur. Er zijn talloze websites waar je een freelancer kan vinden die voor jou een goedkope website zal maken.

Een eerste optie is Jellow.nl. Bij Jellow plaats je een leuke opdracht en krijg je vaak al binnen de 24 uur reacties en voorstellen van freelancers in je inbox. Het is handig, maar je moet in principe wel alles zelf regelen. Ook de freelanceovereenkomsten – en zoals je weet zijn die voor de Belastingdienst heel belangrijk – moet je zelf regelen. Als je hier geen kennis van hebt, kan je dit uitbesteden. Onder andere bij MKBrecht.nl maken ze vanop afstand een juridisch waterdichte freelanceovereenkomst op maat. Een alternatief is een beroep doen op Jellow Contracting. Dan betaal je 1,50 euro per gefactureerd uur. Bij grote en tijdrovende projecten loopt dit natuurlijk wel op.

Een ander alternatief is dan weer Freelancer.nl. Het concept hiervan is vrijwel identiek: je plaatst een opdracht en je krijgt over het algemeen al binnen de 24 uur een aantal reacties binnen. Je kan dan in contact treden met de freelancers en hen verder screenen, tot je iemand gevonden hebt om een goedkope website te laten maken. Als opdrachtgever kost het je niks, maar je moet dan wel zelf kandidaten selecteren en je kan maar vijf uitgebreide profielen per dag bekijken. Dit maakt het vinden van een freelancer om een goedkope website te laten maken er niet eenvoudiger op. Freelancer.nl heeft met andere woorden zeker wat te bieden, onder meer door de mogelijkheid om de referenties te laten controleren, maar al met al is het niet het handigste platform voor wie een goedkope website wil laten maken. Eerder voor langetermijnsamenwerkingen heeft deze goedkope website iets te bieden.

Ten slotte heb je met Hoofdkraan.nl een soortgelijk platform waar je gratis en vrijblijvend opdrachten kan plaatsen. Je krijgt zelfs persoonlijke hulp bij het plaatsen van de opdracht en je ontvangt altijd meerdere offertes. Persoonlijk vinden we dit platform iets minder gebruiksvriendelijk en de tarieven van hun freelancers zijn vaak niet zo heel laag – zeker in vergelijking met de tarieven bij Fiverr –, terwijl je opnieuw veel zelf moet screenen en onderzoeken.

# 2. Aanrader voor een goedkope website: Fiverr.com

Een van de beste oplossingen vinden wij een goedkope website laten maken via Fiverr. Fiverr is een freelancewebsite waar websiteontwikkelaars van uiteenlopende strekking te vinden zijn. Sommigen situeren zich in de lagere prijsklassen en anderen rekenen dan weer flink door. Vooral de Fiverr Pro-ontwikkelaars, dit zijn ontwikkelaars die door Fiverr zijn gescreend, leveren heel goed werk af. Ze zijn zeker niet spotgoedkoop, maar vaak zijn ze wel net iets goedkoper dan wat je bij een klassiek bureau zou betalen. Als je echt op zoek bent naar een heel goedkoop website design, zal je echter lager moeten mikken. Ook in de lagere prijsklassen zijn namelijk goede maar goedkope website bouwers te vinden. Wel zal je deze goedkope website bouwers zelf moeten screenen. Daar komen we nog op terug.

Hoe werkt een goedkope website laten maken via Fiverr?

Als je zoekt naar een goedkope website bouwer, moet je natuurlijk wel weten dat iedereen zijn eigen expertise heeft. Sommige goedkope website bouwers zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in WiX-websites, terwijl andere vooral met Shopify of met WordPress aan het werk gaan. Het is dus even zoeken, maar met de juiste zoektermen vind je eenvoudig iemand om een goedkope WordPress website te laten maken.

Dergelijke diensten worden telkens in pakketten aangeboden. In tegenstelling tot bij dure bureaus die vaak indicatieve offertes hebben, ben je dus op voorhand zeker van wat je goedkope website bouwer zal doen en wat het je zal kosten. Het is belangrijk om dergelijke pakketten goed door te nemen, want soms is er bijvoorbeeld maar één revisie in de prijs begrepen. Uiteraard kunnen ook de prijzen daarbij flink variëren. Er zijn bijvoorbeeld al goedkope website bouwers die een WiX-website bouwen voor 21,55 euro. In het pakket zit dan één pagina, vijf revisies, het uploaden van content en een responsief design begrepen. En dan zijn er ook nog de Fiverr Pro-ontwikkelaars die zo’n 860 euro vragen voor een soortgelijke dienstverlening. Zij kunnen dan wel een heel uitgebreide portfolio voorleggen.

Dit laatste is hoe dan ook belangrijk als je wil dat een website laten maken goedkoop is, maar tegelijkertijd ook vlot verloopt. Kijk even in de goedkope website bouwers hun portfolio en ga op zoek naar goedkope website bouwers die iets kunnen maken waar jij ook echt naar op zoek bent. Wat eveneens helpt, zijn de reviews waarmee je kan zien hoe anderen de samenwerking met deze goedkope website bouwers hebben ervaren. Dit is toch een groot voordeel ten opzichte van andere freelancewebsites waarbij je daar vaak het gissen naar hebt.

Hoe komt het dat een website laten maken goedkoop is bij Fiverr?

Dat een website laten maken goedkoop is bij Fiverr, heeft verschillende redenen. In de eerste plaats werkt Fiverr op een compleet andere manier dan de eerder aangehaalde freelancerplatformen. Bij klassieke Nederlandse freelancerplatformen zijn het namelijk de freelancers die moeten betalen om deel uit te mogen maken van het platform. Vaak moeten ze dan meteen een jaarabonnement betalen. Dit klinkt mooi, maar uiteindelijk moeten zij die investering ook terugverdienen en hebben zij de neiging om hun tarieven daardoor net iets hoger te leggen. Vooral als het platform hen weinig opdrachten oplevert, kan dit zwaar doorwegen.

Bij Fiverr werken ze anders en wordt er een commissie ingehouden op de verdiensten van de gebruikers. Hierdoor kunnen ze gewoon normale tarieven hanteren, ook als ze weinig klanten hebben, en hebben ze niet de neiging om flink door te rekenen om zo de grote investering terug te verdienen.

Daarnaast heeft de prijs ook veel te maken met waar de websitebouwer leeft. Bij de eerder aangehaalde platformen gaat het altijd om Nederlandse freelancers. Zij betalen hier belastingen, moeten hier eten, hun pensioen regelen enzovoort. Het hoeft niet te verbazen dat het financieel voordeliger is om door een betrouwbare Pakistaan of Indiër een goedkope website te laten maken. De levensstandaard is er lager en dus zijn ze al tevreden met enkele tientjes.

Regelmatig horen we de vraag of dit allemaal wel betrouwbaar is, vooral omdat het te mooi klinkt om waar te zijn. Hier hoef je je bij Fiverr alvast geen zorgen over te maken. Het is een perfect betrouwbaar bedrijf dat zo nodig zal ingrijpen als het niet helemaal goed verloopt. Bovendien rekenen zelfs de grootste bedrijven wel vaker op diensten van soortgelijke platformen, terwijl je dan flink in de geldbuidel moet tasten. Zo hebben we bijvoorbeeld al gehoord dat FCR Marketing Services, een internationale speler die ook professionele websites maakt, de teksten gewoon uitbesteedt aan Textbroker. Daar gaan huismannen en -vrouwen met de teksten aan de slag, terwijl ze op hun website toch aangeven dat de teksten zijn geschreven door specialisten. Geloof ons vrij, maar zo gaat het echt bij veel van dergelijke grote bedrijven. Dan kan je beter zelf een goedkope website laten maken via Fiverr.

Goedkoop website laten bouwen via Fiverr: voordelen en nadelen

De mogelijkheid om een goedkope website te laten maken is lang niet het enige voordeel dat Fiverr jou te bieden heeft. Zo leveren de freelancers er hun gigs – zo worden Fiverr-klussen namelijk genoemd – vaak al na enkele dagen op. Er is ook veel ruimte voor feedback, de prijzen staan vast, je kan er via iDEAL betalen en bovendien is de website gratis te gebruiken. Uiteraard moet je wel je goedkope website bouwer betalen. Een ander voordeel is dat alles via het platform verloopt en je geen freelanceovereenkomst hoeft op te stellen.

Zijn er dan geen nadelen aan Fiverr verbonden? Toch wel. Zeker bij de erg goedkope website bouwers ben je niet altijd zeker van de kwaliteit die je geleverd zal krijgen. Daarom hebben we hieronder nog even een aantal tips genoteerd voor wie zijn website laten maken goedkoop wil uitbesteden via Fiverr.

Tips bij een goedkope website laten bouwen via Fiverr

Als je niet kiest voor een Fiverr Pro-ontwikkelaar, maar voor een heel goedkope website bouwer, raden we aan om het nodige onderzoek te verrichten. Je kan echt wel goedkoop een webshop laten maken via Fiverr, maar het is over het algemeen niet slim om lukraak iemand te kiezen of om te kiezen voor de allergoedkoopste optie. Deze tips helpen je bij een goedkope website laten maken via Fiverr.

  1. Stel vooraf een budget vast en ga na wat je aan de bouw van je website wil en kan spenderen.
  2. Leg je eisen vast en bedenk goed wat je voor dit budget in ruil wil krijgen.
  3. Staar je nooit blind op één freelancer, maar schrijf altijd meerdere freelancers aan. Vraag hen naar hun manier van aanpak en vraag even of ze goede ideeën of eerdere voorbeelden hebben.
  4. Neem hun voorstellen door, lees de reviews en bekijk de portfolio’s. Als het snel moet gaan, moet je ook even controleren hoeveel opdrachten de freelancer nog lopende heeft. Zoek in ieder geval de beste oplossing binnen je budget.
  5. Wees zo concreet mogelijk. Vaak loopt een goedkope website laten maken namelijk mis bij de opdrachtgever die niet goed communiceert. Het is belangrijk dat je goed aangeeft wat je wil en wat je niet wil en leg hierbij eventueel enkele voorbeelden voor. Ook bij herzieningsverzoeken is dit belangrijk.
  6. Geef na afloop concrete tips mee. Als je zelf nooit meer een beroep op deze goedkope website bouwer zal doen, kunnen anderen er alsnog de vruchten van plukken. Zo bouw je samen met andere opdrachtgevers aan goedkope website bouwers van betere kwaliteit.
  7. Ga voor relaties op lange termijn. Als je tevreden bent, is het beter om gewoon trouw te blijven en ook je volgende goedkope website te laten maken door dezelfde freelancer. Vaak weten ze na de tigste keer echt wel waar je naar op zoek bent. Bovendien levert het een flinke tijdsbesparing op omdat je niet altijd een nieuwe freelancer moet zoeken.

# 3. Een goedkope website laten maken door een webhostingbedrijf

Er zijn een aantal hostingbedrijven waar een goedkope website laten bouwen mogelijk is. Naar Nederlandse normen hanteren zij dan heel lage tarieven. Soms is het zelfs mogelijk om er je website te leasen aan een transparant bedrag per maand. Dergelijke formules klinken interessant, maar het is niet ongewoon dat het dan meteen gaat om wurgcontracten waarbij je ook meteen hosting bij hen moet afnemen, waarbij je niet meteen kan overstappen of waarbij je enkel een gebruiksovereenkomst hebt en nooit eigenaar wordt van de website. Dit zijn toch zaken waar je goed op moet letten, want hierdoor kan een goedkope website laten maken wel heel oninteressant zijn.

Er zijn een aantal hostingbedrijven die wel heel correct handelen en goede voorwaarden hanteren, maar over het algemeen kan je er dan bezwaarlijk spreken over een goedkope website laten maken. Een voorbeeld daarvan is Argeweb. Vanaf 300 euro kan je er al een op het eerste gezicht goedkope website laten bouwen. Ze maken echt wel goede websites en je kan zelfs een onbeperkt aantal aanpassingen laten doorvoeren, maar na de opstartfase betaal je wel 35 euro per maand voor het onderhoud, de beveiliging en de hosting. Financieel is goedkoop een website laten maken via Fiverr eigenlijk interessanter.