Geld lenen is een risico. Op de korte termijn kan je de gewenste investering doen. Voor de lange termijn betekent dit dat je, in sommige gevallen jarenlang, een maandelijks bedrag moet terugbetalen. Als dit bovenop je hypotheek komt, kan dit flinke gevolgen voor je maandelijks te besteden bedrag hebben. In dit artikel staan voordelen van geld lenen. Deze helpen je bij het maken van de keuze of geld lenen het risico waard is.

Groot bedrag voor mooie aankoop

De gewenste verbouwing van de badkamer, een dakkapel of misschien wel een nieuwe auto. Op dit vlak zijn er honderden redenen om geld te lenen. Het zijn grote uitgaven die alleen steenrijke mensen moeiteloos kunnen betalen. Die uitgaven zijn misschien wel mogelijk door geld te lenen. Geld lenen heeft diverse voordelen. Het geld staat meteen op je rekening, waardoor je direct tot verbouwing of aankoop kunt overgaan.

Je hebt flinke zekerheid over de terugbetaling

Het is de onzekerheid die het lenen van geld spannend en risicovol maakt. Je persoonlijke situatie kan veranderen. Misschien kom je zonder baan te zitten, of raak je arbeidsongeschikt, waardoor er minder geld binnenkomt. En met de rente is het ook altijd maar de vraag hoe zich dat gaat ontwikkelen.

Met een persoonlijke lening weet je meteen waar je aan toe bent. Looptijd, rente en terug te betalen bedrag staan vast. Je lost iedere maand een vast bedrag af. Dat levert je de benodigde zekerheid op.

Keuzevrijheid over de lening

Keuzevrijheid over de lening

Er bestaan meerdere leningen. Ook de looptijd kan variëren. Als je weinig rente wilt betalen en het financieel kunt opbrengen om snel af te lossen, kan je voor een korte looptijd kiezen. Dan betaal je een stuk minder rente dan met een langere looptijd. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je een lekkere bonus krijgt in december, maar drie maanden eerder al die nieuwe auto wilt kopen. Bij twijfel moet je natuurlijk nooit voor een te korte looptijd kiezen. Anders kom je heel snel in de problemen.

Leningen voorkomen schulden

Dit klinkt een beetje vreemd, maar met een lening kan je voorkomen dat je schulden krijgt. Een lening is ook een schuld, maar dan wel eentje met een langere looptijd. Door een (klein) bedrag te lenen, kan je die iets hoger uitgevallen rekening wel betalen. Het geleende bedrag betaal je in de komende maanden stapsgewijs terug.

Geen gedoe met familie

Geld lenen van een familielid of vriend is altijd voordeliger en heeft een stuk minder risico. Er wordt geen rente gerekend en het is niet zo erg als je eens een keer niet kunt terugbetalen. Dat komt de volgende keer wel. Daar zit het gevaar hem nu net in. Er zijn vele familieruzies ontstaan doordat leningen niet konden worden terugbetaald. Je kunt je afvragen of dat het waard is. Het is in dat geval veel beter om voor een erkende kredietverstrekker te kiezen.