Veel mensen denken vrij simpel over het inrichten van een thuiskantoor. Een bureau, een bureaustoel, mijn laptop en telefoon en dan ben ik er toch wel? Gaandeweg komen ze er echter achter dat er toch nog wel wat zaken missen om goed te kunnen werken. Een van de dingen die in eerste instantie vaak vergeten wordt, is een printer? Maar is die nog wel nodig, nu toch alles gedigitaliseerd is? Hieronder lees je waarom een printer toch nog steeds essentieel is in een thuiskantoor.

Papier overbodig door computers?

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van de mensheid? Gesproken tekst op papier kunnen zetten! Sindsdien hebben allerlei ontwikkelingen zich overigens wel in een rap tempo voorgedaan. Het gerenommeerde tijdschrift Business Week verklaarde bijvoorbeeld papier bijna vijftig jaar geleden al bijna dood. Het voorspelling was dat werken met computers zo’n vlucht zou nemen, dat papier binnen korte tijd overbodig zou zijn. Die verwachting bleek toch wel wat voorbarig. Papier wordt immers nog steeds wereldwijd gebruikt.

De voordelen van geprinte teksten

Dat papier nog steeds zoveel gebruikt wordt, is eigenlijk ook niet gek. Het heeft namelijk diverse voordelen om een geprinte tekst te lezen in plaats van op een beeldscherm. Allereerst omdat dit veel minder vermoeiend is voor je ogen. Daarnaast vinden onze hersenen de opbouw van een geprinte tekst veel zichtbaarder en duidelijker. Ook lezen we geprinte tekst veel geconcentreerder, en slaan we minder snel zinnen of zelfs hele paragrafen over. Tot slot heeft een tekst uitprinten toch echt bij veel mensen nog de voorkeur, als ze er opmerkingen bij moeten schrijven of de tekst moeten corrigeren.

Zo kies je de juiste printer voor je thuiskantoor

Zo kies je de juiste printer voor je thuiskantoor

Om de juiste printer voor je thuiskantoor te kiezen, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Allereerst is het belangrijk om te bedenken of je alleen maar wil kunnen printen, of met het apparaat ook wil kunnen kopiëren en scannen. De apparaten die ook documenten of bijvoorbeeld foto’s kunnen scannen en / of kopiëren, worden ook wel all-in-one-printers genoemd.

Daarnaast kun je jezelf nog meer afvragen als het gaat om wensen en eisen die je stelt aan de printer. Moet deze bijvoorbeeld voornamelijk teksten zwart-wit kunnen afdrukken, of ook mooie foto’s in kleur? Met een maximaal formaat van A4 of groter, of andere papiersoorten? Moet de printer dubbelzijdig kunnen printen? En is het tenslotte belangrijk of een printer ook snel dingen kan afdrukken?

Als je enigszins vast hebt gesteld wat een printer allemaal moet kunnen, ga je kijken welke printers er zoal worden aangeboden. Snel zal opvallen dat er twee smaken zijn: inktjetprinters en laserprinters. Inktjetprinters kunnen zowel documenten als foto’s mooi printen, en zijn vooral geschikt als je geen grote hoeveelheden maar wel regelmatig iets uitprint. Laserprinters kunnen snel grote aantallen prints verwerken (en de kosten per geprinte pagina zijn dan ook meestal lager), en de toners drogen niet uit als je niet zo vaak print.