Het is een enorme uitdaging om plotseling als ondernemer aan de slag te gaan. Zeker als je altijd in loondienst bent geweest. Heel spannend en er komt ook veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een rechtsvorm bij het opstarten van jouw zaak. De meeste ondernemers zijn ooit als eenmanszaak begonnen, maar ook het oprichten van een BV (eventueel op een later moment) is mogelijk. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee? En wanneer is het oprichten van een bv beter dan een eenmanszaak of juist andersom? Kortom: voor welke rechtsvorm kies je? In dit artikel vertellen we je precies wat je moet weten om de juiste keuze te maken. 

Wat zijn de verschillen tussen een BV en een eenmanszaak? 

Om de juiste keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te weten wat de verschillen tussen een bv en een eenmanszaak precies zijn. 


Een BV staat voor een Besloten Vennootschap. Hierbij creëer je een rechtspersoon die geheel zelfstandig door het rechtssysteem wandelt. Omdat dit een eigen rechtspersoon is, is de BV ook zelf verantwoordelijk wanneer er bijvoorbeeld schulden worden gemaakt. In dat geval wordt de BV aansprakelijk gesteld en niet de persoon die de leiding heeft achter de BV. Dit maakt bijvoorbeeld dat schuldeisers geen aanspraak kunnen maken op jouw privévermogen. Daarnaast levert dit een aantal fiscale voordelen op. Het oprichten van een bv is sinds 2012 goedkoper geworden. Daarvoor was het verplicht om een groot startkapitaal te hebben. Sinds de flex-bv beslis je zelf hoeveel startkapitaal je hebt. Houd wel rekening met de extra kosten die gemaakt worden om de bv procedures door te lopen. Denk bijvoorbeeld aan het laten opstellen van een akte door een notaris. Wist je dat dit met behulp van sommige bedrijven tegenwoordig ook geheel online kan? Dit zien we bijvoorbeeld terug bij firm24.com. Zo is het oprichten van een bv veel toegankelijker geworden voor een groter publiek. 

Bij een eenmanszaak ben jij volledig verantwoordelijk voor het gehele bedrijf. Dus ook wanneer er een aanklacht tegen het bedrijf ligt of als er onverhoopt schulden worden opgebouwd. Dit geldt ook voor jouw privékapitaal. Het voordeel van eenmanszaak is wel dat je deze heel gemakkelijk kunt oprichten. Je hoeft hier enkel een bezoekje bij het KvK voor af te leggen. De kosten voor het oprichten van een eenmanszaak zijn dan ook beduidend lager dan bij een bv, want bij een bv moet je ook een akte door een notaris laten opstellen. 

Waar kies je voor? 

Waar kies je voor 

Twijfel je over welke rechtsvorm voor jou het meest geschikt is? Dat is niet gek. Beide rechtsvormen hebben zowel voor- als nadelen. Als je net start als ondernemer vraag je jezelf misschien af wat de beste keuze is. Het is goed om te weten dat de rechtsvorm indien nodig ook nog aangepast kan worden. Begin je nu met een eenmanszaak, dan kun je deze ook nog gemakkelijk laten veranderen in een bv. Kom je er echt niet uit? Vraag dan om advies aan het KvK-adviesteam. Zij kunnen met je meedenken.