Start jij binnenkort als zelfstandige, en ga je vanuit huis werken? Dan is het belangrijk om goed na te denken over je werkplek thuis. Heb je al bedacht waar deze in huis gaat komen? Bij voorkeur gaat het om een aparte ruimte, zodat werk en privé niet al te veel door elkaar heen lopen. Daarnaast zijn een goed bureau en een bureaustoel belangrijk, wil je geen fysieke klachten krijgen van de hele dag zitten. Nog een belangrijk ding, maar iets waar mensen vaak maar weinig aandacht aan geven, is de verlichting. Om productief en geconcentreerd te kunnen werken moet je werkruimte van de juiste verlichting voorzien zijn. Hieronder lees je meer over populaire lampen, namelijk TL verlichting.

Veel licht nodig

In een woning is een lamp vaak een voorwerp dat de sfeer bepaalt. Zowel door een mooi, opvallend armatuur als zacht en warm licht. Voor een werkplek is dat anders. Hier heeft licht een functionele rol. Veel licht bevordert de productiviteit en werkt motiverend. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder last krijgt van vermoeide ogen.

De EU heeft een advies opgesteld als het gaat om de juiste lichtsterkte voor een werkplek thuis. Er wordt aangeraden te zorgen voor ongeveer 500 lux, waarbij lux staat het aantal lumen per vierkante meter. Heeft je werkplek een vloeroppervlakte van tien vierkante meter? Dan heb je dus 10 x 500 lux = 5000 lumen nodig. TL verlichting staat bekend om zijn grote lichtopbrengst, en is dan ook ideaal als werkplekverlichting. Waar een gewone lichtbron met kleine of grote fitting een sterkte heeft van gemiddeld 500 lumen, is dit voor TL verlichting 2500 lumen.

Veel licht nodig

Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur

Naast de lichtsterkte, dient overigens ook goed gelet te worden op de kleurtemperatuur. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin. Verlichting voor een woning heeft vaak een warmte van 2700K. Dit geeft een huiselijke en warme uitstraling. Voor een werkplek is het beter om te kiezen voor een lichtbron met een hogere waarde en daarmee een heldere temperatuur. Hierbij wordt vaak een kleurtemperatuur van 4000K of 6500K aangeraden. Dit wordt ook wel respectievelijk ‘koel wit’ of ‘daglicht’ genoemd. Het overgrote deel van TL verlichting heeft een van deze twee lichtkleuren.

De voordelen van LED

TL verlichting komt tegenwoordig alleen nog maar voor in de vorm van LED-lamp. Dit heeft diverse voordelen. Zo hebben de TL lampen geen tijd nodig om ‘op te warmen’, en flikkeren ze niet. Daarnaast heeft LED TL verlichting een veel langere levensduur, en verbruiken ze tot wel zestig procent minder energie. Ze zijn iets duurder in aanschaf dan conventionele TL verlichting, maar dat heeft zich hierdoor al snel terugverdiend.