Thuiswerken is iets waar al meer dan twintig jaar over wordt gepraat. De coronacrisis heeft de invoering ervan echter pas goed in gang gezet. Of je nu als zelfstandig of in loondienst werkt, de verwachting bestaat dat ook postcorona veel meer mensen thuis zullen werken dan voorheen. Een goede werkplek is hierbij essentieel. Bij voorkeur is dit een aparte ruimte, zodat je werk en privé eenvoudig gescheiden kunt houden. Verder mogen ook een ergonomische bureaustoel en een bureau waaraan je fijn kunt werken, niet ontbreken. Iets dat ook aandacht vraagt, maar veel mensen vergeten? De verlichting!

Het meest belangrijk: daglicht

Werk je in een donkere of zelfs raamloze ruimte? Dat is niet erg geschikt als werkplek thuis, omdat kunstmatige lichtbronnen te veel moeten bijspringen. Om effectief en geconcentreerd te kunnen werken is daglicht het meest belangrijk. Het heeft een stimulerend en motiverend effect op je bioritme. Dit is namelijk gebaseerd op het verloop van daglicht. Zorg ervoor dat je bureau zo dicht mogelijk bij een raam staat, en plaats het zijwaarts ten opzichte van de lichtinval. Daglicht dat van voor komt zou je kunnen verblinden. Daglicht dat van achter je invalt, veroorzaakt hinderlijke schaduwen of verblindt je scherm. Valt er direct zonlicht door het raam? Plaats dan een vitrage of jalouzie bijvoorbeeld om de inval van daglicht te kunnen reguleren.

Indirecte basisverlichting: inbouwspotjes

Omdat er nu eenmaal niet altijd voldoende daglicht is om bij te kunnen werken, is het verder belangrijk te zorgen voor voldoende basisverlichting. Erg geschikt hiervoor zijn inbouwspotjes. Doordat ze aan het plafond zijn bevestigd nemen ze geen kostbare ruimte op de vloer in beslag. Hoeveel inbouwspotjes nodig zijn, en hoeveel ruimte ertussenin dient te zitten? Dat hangt af van diverse factoren, zoals bijvoorbeeld de gemiddelde hoeveelheid daglicht, de grootte van de werkruimte en de hoek van de lichtbundel. Over het algemeen zit er 80 tot 150 centimeter tussen afzonderlijke inbouwspots in. Daarnaast houdt een grotere lichtbundel in, dat het licht meer verspreid wordt. Nog een handige tip is om te kiezen voor kantelbare spots. Deze zijn flexibel waardoor je het licht kunt kantelen in de gewenste richting.

Directe functionele verlichting: bureaulamp

Directe functionele verlichting bureaulamp

Wat het totaalplaatje aan verlichting op een werkplek afmaakt, is een bureaulamp. Deze zorgen voor goede zichtbaarheid en zijn daarom essentieel om efficiënt en geconcentreerd te kunnen werken. Een bureaulamp is bij voorkeur draaibaar en verstelbaar. Zo kun je de lichtstraal het beste naar wens uitlijnen. Let er op dat een bureaulamp geen reflectie geeft op een monitor, en zorg dat het licht altijd direct en gelijkmatig op het werkoppervlak schijnt. Wist jij trouwens al dat de voorkeur voor schrijfhand de beste plek bepaalt voor een bureaulamp? Bij linkshandigen moet het licht van rechts komen, bij rechtshandigen juist van links.