In dit artikel behandelen we een interview dat we met Ingrid Manasse, trainer en coach bij Agile Scrum Group hebben gehouden. Zij is gespecialiseerd in het onderwerp NLP. In het interview geeft een introductie tot het onderwerp NLP en waarom het een grote rol speelt in ons dagelijks leven.

1. Hoe werkt NLP?

NLP is eigenlijk een gereedschapskist vol met allerlei modellen, methoden en technieken. Je leert om anders te denken, anders te kijken naar de wereld, je leert hoe je een goede relatie met anderen en met jezelf opbouwt, je leert je zintuigen op een manier te gebruiken zoals je dat waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan, je leert een aanpak die je helpt goede beslissingen te nemen, je leert nieuwe gezichtspunten op te sporen die je een andere kijk op de zaak geven.

Bijvoorbeeld een vooronderstelling waarmee NLP werkt luidt: “de kaart is niet het gebied”. In het kort komt dit erop neer dat iedereen in zijn hoofd een eigen “interne plattegrond” maakt van de wereld, op basis van wat diegene heeft waargenomen en ervaren. Maar dit is natuurlijk nooit een exacte kopie van de buitenwereld.

Mensen maken dus verschillende plattegronden of voorstellingen in hun hoofd, van dezelfde gebeurtenis. Als je dit gegeven loslaat op een team: we denken dat we het allemaal over hetzelfde hebben- maar is dat ook zo? Op het moment dat je een team kunt laten inzien dat er meerdere “waarheden” zijn en hen leert om naar elkaars visie te luisteren, en niet direct als goed of fout te bestempelen, dan ontstaat er een basis voor open communicatie, wat weer de basis is voor goed teamwork.

2. Hoe ziet een NLP cursus bij Agile Scrum Group er uit?

Je leert NLP door vooral veel te oefenen! Dus in een training ga je vooral heel veel aan de slag, vaak ik duo’s of kleine groepjes. Je brengt zaken in uit je dagelijks leven of werk die je nu lastig vindt, bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om tijdens een meeting je eigen standpunt goed naar voren te brengen, of een gesprek dat je moet hebben met een collega terwijl het niet zo botert tussen jullie. Op zo’n thema gaan we dan een NLP-techniek toepassen. Als het even meezit leer je direct hoe je zo’n situatie voortaan anders kunt aanpakken. Direct resultaat dus.

We hebben een selectie gemaakt uit alle NLP-technieken, om te zorgen dat je na twee dagen een rugzak vol hebt om goed om te kunnen gaan met een telkens veranderende omgeving (Agile) en met de dynamieken die zich binnen en tussen teams afspelen.

3. Waarom is een NLP-training van ASG een echte aanrader?

Er zijn veel trainingen op gebied van Agile en Scrum. Vaak gaan die over de methodiek. In het Agile Manifesto staat “individu en interactie gaat boven processen en tools”. En dat is precies waar NLP je bij gaat helpen. Om deze interactie optimaal te laten verlopen. Maar ook als Agile Coach en Scrum Master gaat het je enorm helpen in je vaardigheden om teams te begeleiden in het zelf-organiserend werken. Al heel vaak heeft NLP mij enorm geholpen om teams te coachen naar beter presterende teams waar bovendien veel plezier met elkaar wordt beleefd.

En zo haal ik telkens veel voldoening uit mijn werk als trainer, Scrum Master en Agile Coach.