Veel mensen werken liever voor zichzelf dan als werknemer. Maar eigen baas zijn betekent niet alleen meer vrijheid om te werken zoals jij wilt, het brengt ook meer verantwoordelijkheid met zich mee. Het uitzoeken van je eigen rekeningen is daar zeker een van. Als freelancer ben je bedrijfseigenaar en een van de belangrijkste bepalende factoren voor je commerciële succes is de manier waarop je je financiën en zakelijke rekeningen beheert. Volg het advies van Onderneming.nl op en neem een abonnement op een boekhoudprogramma. Gebruik daarnaast ook de volgende tips! 

1. Werk met een maandbudget 

Door een budget op te stellen, krijg je een duidelijk financieel raamwerk waarin je maand na maand, jaar na jaar kunt opereren en groeien. Het helpt je bij het maandelijks plannen van je bedrijfs inkomsten en -uitgaven, en biedt een overzicht van waar je geld naartoe gaat, inclusief eventuele te hoge en te lage uitgaven die moeten worden aangepast. Het beheren van je budget is een eenvoudige maar slimme manier om je financiën onder controle te houden en te weten hoeveel je beschikbaar hebt om te investeren in bedrijfsgroei. Ook kun je hiermee regelmatig bedragen aan een spaarpot toekennen.  

2. Beschouw jezelf als een bedrijf

Veel creatievelingen, zoals ontwerpers, schrijvers of kunstenaars, schrikken ervoor terug zich bezig te houden met de commerciële kant van hun bedrijf en geven er de voorkeur aan zich te verdiepen in de door hen gekozen passie. Dan, als de belasting deadline lonkt, is er paniek. Als dit op jou in de oren klinkt, moeten er mogelijk enkele verschuivingen in de mentale houding plaatsvinden. Je bent net zo goed bedrijfseigenaar als de winkelier verderop, en als je van plan bent je brood te verdienen met je creatieve output, is effectief boekhoudkundig en financieel beheer een onderdeel van je werk.

3. Houd je inkomsten en uitgaven bij

Houd je inkomsten en uitgaven bij

Voor elke freelancer is het absoluut essentieel dat je weet hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Bepaal hoeveel je in rekening gaat brengen voor je producten of diensten, en registreer je inkomsten zodra je deze ontvangt (cash basis) of registreer op handen zijnde betalingen (op transactiebasis). Houd ook je uitgaven bij: veel ervan zijn fiscaal aftrekbaar en om er volledig van te kunnen profiteren, moet je een overzicht van je kosten hebben. Zorg ervoor dat je alle bonnetjes op een veilige plaats bewaart, zodat je volledig voorbereid bent als het om de jaarlijkse belastingpapieren gaat. Boekhoudprogramma’s maken dit gemakkelijk voor je! 

4. Plan slechte perioden

In tegenstelling tot een baan waarbij je weet hoeveel uw maandelijkse inkomsten zullen bedragen, kan freelancewerk onvoorspelbaar zijn. Je inkomen zal stijgen en dalen, zelfs met een solide klantenbestand. Magere perioden zijn onvermijdelijk en kunnen weken of zelfs maanden duren. Er een gewoonte van maken om te sparen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen. Het bereiken van voormalige klanten is een andere manier om meer omzet te genereren. Onderschat de kracht van netwerken om met potentiële nieuwe klanten in contact te komen niet.