Van uren noteren tot aan het bestellen van producten – vroeger werd vrijwel al het administratieve werk in organisaties nog met de hand gedaan. Dat is tegenwoordig wel anders. Als het op automatiseren aankomt, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Met slimme software-pakketten maak je minder fouten en bespaar je veel tijd. Ook de boekhouding kun je automatiseren. Benieuwd naar voorbeelden? Dat komt goed uit: in dit blog beschrijven we 3 bedrijfsprocessen die profiteren van een geautomatiseerde boekhouding.

1. Financiële processen en projectmanagement

Bij projectadministratie heb je te maken met veel bewegende onderdelen. Zo werken er eigenlijk altijd meerdere mensen werken aan één project. Ze hebben hun eigen taken, schrijven uren, kopen de benodigde producten in.

Werkt jouw organisatie op projectbasis voor klanten? Dan scheelt een geautomatiseerde boekhouding je een hoop tijd en werk. Met ERP-software van AFAS kun je je boekhouding en projectadministratie namelijk integreren. Administratie vanuit alle hoeken (en mensen) komt terecht in één tool. Zo hoef je niet alles naderhand te verzamelen, of mensen te vragen om hun uren door te geven. Alles staat al klaar en kan direct worden gefactureerd.

Wat is ERP software precies?

Wat is ERP software precies

Wikipedia geeft de volgende definitie: ERP is en afkorting voor enterprise resource planning. Dat is een computerprogramma (software) dat gebruikt wordt binnen organisaties ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een ERP systeem?

Bedrijfssoftware zorgt voor een hoge mate van efficiency en het geeft je alle handvatten om meer grip op je organisatie te krijgen.

Dankzij enterprise resource planning software worden alle bedrijfsprocessen van je organisatie samen in een tool gebracht en wordt alle belangrijke informatie aan elkaar gekoppeld.

Alle administratieve processen worden in één softwareoplossing verwerkt. Dit betekent ook dat er gebruik gemaakt wordt van één database en eenmalige inlog. Daardoor kunnen de bedrijfsprocessen naadloos op elkaar worden afgestemd. De salarisadministratie wordt een logisch gevolg van de HR-administratie en de financiële administratie wordt een logisch gevolg van je bedrijfsprocessen. Handmatige handelingen of ingewikkelde koppelingen tussen afzonderlijke systemen zijn niet meer nodig. En is er dan toch een systeem dat je moet koppelen? Dan gebruik je de data van het ERP systeem altijd als de basis.

2. Human resources en payroll

Ook Payroll profiteert van een geautomatiseerde boekhouding. Naast het regelen van salarissen, moet de afdeling vaak loonmutaties doorvoeren. Voorbeelden zijn reiskostenvergoedingen en andere declaraties. Automatiseer je de boekhouding met AFAS, dan worden zulke loonmutaties direct verwerkt. Door die integratie, heb je altijd up-to-date inzicht. Ideaal!

3. Logistiek en ordermanagement

Je logistieke processen zijn cruciaal. Hoe zorg je dat klanten hun producten op tijd krijgen? Of dat afnemers hun grondstoffen tijdig ontvangen? Van bestelling tot levering, je logistiek moet goed op orde zijn.

Slimme financiële software kan je daarbij helpen. Het geeft je inzicht in zaken als inkoop- en verkoopkosten, voorraadbeheer en goederenontvangsten. Bonus: met de software van AFAS kun je zelfs communiceren met klanten via je eigen portaal. Loopt er onverhoopt iets niet helemaal soepel, breng je de klant snel en eenvoudig op de hoogte.