Geld verdienen met het geven van bijles

Ben je heel goed in een bepaald schoolvak, dan kun je met het geven van bijles een leuk zakcentje verdienen. Als scholier, student of professional kun je je kennis of ervaring inzetten om bijvoorbeeld bijles te geven aan kinderen op de basisschool. Het tarief dat je kunt vragen voor het geven van bijles is relatief hoog, dus het is interessant thuiswerk.

  Vandaag

  BEGIN UW CARRIERE THUIS

  *Jouw privacy is gegarandeerd

  Aan wie kun je allemaal bijles geven?

  De afgelopen jaren is de vraag naar mensen die bijles geven sterk gestegen, zowel voor kinderen die op de basisschool of middelbare school zitten als volwassenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die naar Nederland geëmigreerd zijn of een andere migratieachtergrond hebben. Zij willen zelf graag goed de Nederlandse taal leren, of voorkomen dat hun kind met een taalachterstand op de basisschool begint. Of het is nodig op latere leeftijd bij kinderen te werken aan een taalachterstand. Het geven van bijles is overigens ook mogelijk in andere vakken, zowel op het niveau van de basisschool als de middelbare school. Kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben met specifieke vakken zoals Engels, Duits of wiskunde of over het algemeen moeilijk leren, kunnen veel baat hebben bij persoonlijke begeleiding.

  Aan wie kun je allemaal bijles geven?
  Als ZZP’er of via een bijlesinstituut bijles geven

  Als ZZP’er of via een bijlesinstituut bijles geven

  Wil je bijles gaan geven, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Ten eerste kun je als zelfstandige aan de slag gaan, en zelf mensen zoeken die op zoek zijn naar een bijlesdocent. Bijvoorbeeld door te adverteren met je dienst via social media of Marktplaats, briefjes bij lokale supermarkt op te hangen of direct te informeren bij ouders van schoolgaande kinderen. Ook is het mogelijk aan de slag te gaan via een bijlesinstituut. Zij brengen mensen die bijles geven en zoeken bij elkaar. Bij sommige bijlesinstituten werk je als bijlesdocent in loondienst, bij andere stuur je als ZZP’er een factuur voor het gewerkte aantal uur of het aantal gegeven lessen. Het kan zijn dat een bijlesinstituut een Verklaring Omtrent Gedrag vraagt, en dat je een training krijgt in didactiek en studievaardigheden.

  Face-to-face of online bijles geven

  Als scholier, student of professional bijles geven is op verschillende manieren mogelijk. Zo kun je afspreken dat de persoon die bijles krijgt bij je thuis komt, of dat jij bij diegene thuis bijles gaat geven. Face-to-face lesgeven worden wel tegenwoordig steeds vaker vervangen door online lesgeven. Dit voorkomt reistijd, doordat zowel jij als bijleshulp als degene die bijles krijgt gewoon thuis blijft. Voor het geven van online bijles is het wel nodig om een computer met snelle internetverbinding te hebben, om te kunnen werken via bijvoorbeeld Skype.

  Face-to-face of online bijles geven
  Verdiensten voor het geven van bijles als scholier, student of docent / prof

  Verdiensten voor het geven van bijles als scholier, student of docent / prof

  Zit je zelf nog op de middelbare school en ga je leerlingen van de basisschool of onderbouw bijles geven, dan kun je hiervoor vijf tot 7,5 euro per uur vragen. Als student die al bezig is met een vervolgopleiding kun je zo’n tien tot vijftien euro per uur vragen voor het geven van bijles. De prijs voor een individuele bijles door een docent of andere professional ligt flink hoger. Hun tarief voor het geven van bijles ligt gemiddeld op 35 euro per uur.

  Voordelen en nadelen van het geven van bijles

  Het geven van bijles heeft als belangrijk voordeel dat je weinig tot geen geld hoeft te investeren (behalve misschien in een goede laptop of computer). En dat terwijl de gemiddelde tarief voor het geven van bijles relatief hoog ligt. Je kunt je passie, kennis of hobby delen met een ander, zonder dat je er een lange studie voor hoeft te volgen. Het werk is zeer afwisselend en biedt veel persoonlijk contact. Ook kun je je eigen uren bepalen.

  Een nadeel van het geven van bijles is dat het wel tijd vraagt. Je bent namelijk niet alleen precies die uren bezig dat je bijles geeft, maar moet soms ook lessen voorbereiden of achtergrondinformatie opzoeken om je goed in te lezen.

  Voordelen en nadelen van het geven van bijles

  FAQ Bijles geven

  Moet ik belasting betalen over het geld dat ik verdien met het geven van bijles?

  Dat is afhankelijk van je dienstverband. Ben je in loondienst bij een werkgever dan zal deze al belasting inhouden van je brutosalaris. Bied je het geven van bijles als zelfstandige aan, dan moet je wel nog belasting betalen over je inkomsten. Hoeveel dat is, weet je ieder jaar weer als je je belastingaangifte doet over het voorafgaande jaar.