Vanuit huis geld verdienen kan natuurlijk enkel als je je klanten factureert. In principe kan je zo’n factuur in Word of Excel maken, maar dit vergt wat meer tijd en moeite. Wellicht heb je wel belangrijkere zaken te doen, zoals geld verdienen. Bovendien is factureren ook meer dan alleen een documentje maken. Je moet openstaande facturen namelijk opvolgen, herinneringen uitsturen en dergelijke meer. En als je een beetje klantgericht handelt, maak je het de klant gemakkelijk met geïntegreerde betaaloplossingen en UBL-facturen voor een vereenvoudigde verwerking. Niet zo eenvoudig dus om even snel met Word of Excel te doen!
Met de beste facturatie software kan het al in enkele klikken. Hieronder hebben we alvast de vijf beste mogelijkheden besproken en deze onderling vergeleken. We hebben alvast aangegeven voor wie het de beste facturatie software is. Merk op dat je je echt niet blauw hoeft te betalen aan goede facturatiesoftware.
e-Boekhouden.nl: beste factuurprogramma tot 10 euro
e-Boekhouden.nl is natuurlijk in de eerste plaats een boekhoudprogramma, maar ze bieden ook een facturatiemodule aan. Vooral de heel lage tarieven vallen daarbij meteen op. Het is namelijk zo dat je al voor 9,50 euro per maand een onbeperkt aantal facturen kan aanmaken. Als je maximaal 120 facturen per boekjaar maakt, dat zijn er gemiddeld 10 per maand, kan je ook kiezen voor het voordeliger abonnement van 5,95 euro per maand. Aan 120 facturen per jaar betaal je dan ongeveer 60 eurocent per factuur. En nog mooier: als startende ondernemer is het gebruik van de facturatiemodule van e-Boekhouden.nl zelfs 100% gratis gedurende 15 maanden. Dit maakt e-Boekhouden.nl het beste factuurprogramma tot 10 euro.
Dat een factuurprogramma het beste factuurprogramma tot 10 euro is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat het ook het beste factuurprogramma in de breedste zin van het woord is. Om te oordelen of iets al dan niet het beste factuurprogramma is, is het noodzakelijk om ook de functionaliteiten ervan onder de loep te nemen. In de eerste plaats is het alvast goed om te weten dat je bij het beste factuurprogramma tot 10 euro in je eigen huisstijl kan factureren. Je kan dus zelf de inhoud, het logo en de teksten helemaal naar wens aanpassen. Ook als je met verschillende merknamen werkt, kan je via de verschillende sjablonen eenvoudig switchen.
Daarnaast kan je met het beste factuurprogramma tot 10 euro ook je incassobestanden direct genereren. Natuurlijk moet je dan wel nog steeds een incassocontract hebben bij je bank, maar in het beste factuurprogramma tot 10 euro hoef je enkel een vinkje aan te klikken en daar zijn de incassobestanden al. Dit zorgt voor een belangrijke vereenvoudiging en resulteert in tijdswinst. Eenzelfde tijdswinst wordt geboekt dankzij de mogelijkheid om periodiek te factureren. Als je abonnementen aanbiedt, hoef je dan niet elke maand opnieuw handmatig facturen aan te maken. In de plaats daarvan maak je een periodieke factuur aan en zal het beste factuurprogramma tot 10 euro je maximaal ontzorgen.
Het is natuurlijk belangrijk dat het beste facturatieprogramma je ook toestaat om offertes op te stellen. Uiteindelijk zal een aanvaarde offerte namelijk in een factuur resulteren en kunnen er gaandeweg niet zomaar aanpassingen worden gedaan, tenzij de voorwaarden dit alsnog zouden toestaan. Hoe dan ook zit je bij het beste factuurprogramma tot 10 euro goed, want je kan het beste factuurprogramma tot 10 euro ook gebruiken om offertes aan te maken.
Een andere mogelijkheid van het beste factuurprogramma tot 10 euro is om je klanten dat extra beetje service te bieden. Natuurlijk kunnen zij altijd handmatig het geld overmaken, maar dit vergt wat extra moeite. Via het beste factuurprogramma tot 10 euro kan je ze echter de mogelijkheid bieden om via een betaallink te betalen met bijvoorbeeld een kredietkaart, PayPal of iDEAL. Hoe makkelijker je het je klanten maakt, hoe sneller zij zullen betalen en hoe beter dit is voor jouw eigen cashflow. Ook de mogelijkheid om de UBL-versie van je factuur mee te sturen, levert gelijkaardige voordelen op voor de klant en de eigen cashflow.
Ten slotte is het beste factuurprogramma tot 10 euro wel heel royaal samengesteld en beschik je over diverse tools. Uiteraard zal niet iedereen ze nodig hebben, maar het is wel mooi meegenomen. Bij het beste factuurprogramma tot 10 euro krijg je namelijk volledig gratis toegang tot de urenregistratiesoftware, de voorraadadministratiesoftware, de CRM-module, de digitale archieven enzovoort. Ook kan je je accountant of boekhouder volledig gratis toegang geven tot de facturatiemodule. Je maakt overigens zoveel extra gebruikers aan als je wenst, zonder dat het je een cent meer kost.
MoneyMonk: beste factuurprogramma voor wie projecten realiseert
Net zoals e-Boekhouden.nl is MoneyMonk in de eerste plaats ook een boekhoudmodule. Een belangrijk verschil is wel dat de facturatiemodule niet apart kan worden afgenomen. Hierdoor ben je altijd verplicht om meteen ook te betalen voor de boekhoud- en projectmanagementsoftware. Het prijskaartje ligt dan ook stukje hoger dan bij e-Boekhouden.nl, de beste facturatie software tot 10 euro. Hier betaal je namelijk 20 euro per maand. Wel is het zo dat wanneer je minder dan een jaar bent ingeschreven, je gedurende het eerste jaar meteen 50% korting krijgt. Maar zelfs dit maakt het nog niet het beste facturatieprogramma tot 10 euro.
In verschillende opzichten zijn MoneyMonk en e-Boekhouden.nl, het beste facturatieprogramma tot 10 euro, gelijkaardig. Zo kan je ook bij MoneyMonk facturen opstellen in je eigen huisstijl. Hierbij kies je je eigen kleuren, briefpapier en logo. Tevens is de mogelijkheid om te betalen met iDEAL identiek en de mogelijkheid om bestanden mee te sturen. Handig aan MoneyMonk is dan weer dat veel automatisch wordt ingevuld, terwijl je toch de vrijheid behoudt en het rekenwerk aan je factuurprogramma overlaat.
Op dit punt is het misschien nog niet helemaal duidelijk waarom MoneyMonk volgens ons zeker te overwegen valt. De besproken mogelijkheden zijn namelijk gelijkaardig als bij het beste facturatieprogramma tot 10 euro. Toch is er één punt waarop wij MoneyMonk het beste facturatieprogramma vinden en dit heeft alles te maken met de geïntegreerde projectmanagementmodule. Je kan namelijk rechtstreeks facturen maken vanuit de projectmanagementmodule, zodat je bijvoorbeeld meteen je uren, ritten en onkosten factureert. Hierdoor vinden we MoneyMonk het beste facturatieprogramma voor projecten.
In tegenstelling tot bij e-Boekhouden.nl kan je het beste facturatieprogramma voor projecten niet gratis gebruiken als starter, maar krijg je enkel een korting van 50% gedurende het eerste jaar. Zelfs met deze korting is het beste facturatieprogramma voor projecten duurder dan e-Boekhouden.nl. Dit is toch een minpunt dat we moeten durven benoemen. Daartegenover staat dan weer dat je e-Boekhouden.nl maar gedurende 14 dagen vrijblijvend kan uitproberen. Bij MoneyMonk reken je dan weer op een ruimere proefperiode van 30 dagen zonder dat ze je betaalgegegevens willen of dat je ergens aan vastzit.
Een laatste belangrijk pluspunt van het beste facturatieprogramma voor projecten is ten slotte de gratis opstartservice. Bij het beste facturatieprogramma voor projecten willen ze namelijk dat je een vliegende start maakt en daar helpen ze je graag bij. Daarom krijg je er een persoonlijke uitleg, helpen ze je met het inrichten van je administratie en leggen ze je de belangrijkste functies graag even uit. Dit in combinatie met de uitstekende support, de goede ZZP Kennisbank en de vele informatieve artikelen en video’s maakt dat wij heel enthousiast zijn over het beste facturatieprogramma voor projecten. We raden het beste facturatieprogramma voor projecten dan ook zeker aan.
Moneybird: beste facturatie software die gratis te gebruiken is
We kunnen opnieuw starten met een belangrijke gelijkenis met voorgaande factuurprogramma’s, want ook Moneybird is in de eerste plaats een boekhoudprogramma. Wel heeft dit boekhoudprogramma het voordeel dat het meteen ook met een uitstekend factuurprogramma komt. Zelfs met het goedkoopste abonnement van 12 euro per maand kan je namelijk onbeperkt facturen en offertes versturen. Qua prijsniveau zit Moneybird dus tussen e-Boekhouden.nl en MoneyMonk in.
Als je slechts enkele klanten hebt, kan je bovendien opteren voor het gratis factuurprogramma. Moneybird is namelijk het beste facturatieprogramma dat gratis is, maar dan wel voor maximaal drie verkoopfacturen per maand. Voor zzp’ers die slechts voor een beperkt aantal klanten per maand werken, vinden we dit dan ook de beste facturatie software. Indien nodig kan je ook altijd je gratis pakket naar een betaald pakket upgraden via de accountbeheerpagina in je Moneybird-account. Opzeggen kan dan weer op elk moment en dit zonder opzegtermijn.
Natuurlijk wil de aanbieder van de beste facturatie software die gratis is, dat je gaat betalen en hij uiteindelijk ook zijn boterham kan verdienen. Daarom kan je deze software ook eerst even 60 dagen gratis uitproberen. Je krijgt dan het ruimste pakket ter waarde van 30 euro per maand. Je bent echter vrij om het tijdig te annuleren en dan schakel je gewoon over naar de beste facturatie software die gratis is. In ieder geval is de proefperiode wel ruimer dan bij e-Boekhouden.nl en MoneyMonk, hoewel er hier dan weer geen voordelen zijn voor starters. Dit is toch een minpuntje.
Het is niet omdat we dit de beste facturatie software die gratis is noemen, dat je het niet hoeft te overwegen als je meer dan drie facturen per maand aanmaakt. Moneybird is namelijk heel compleet en gebruiksvriendelijk. Bij de offertetool beschik je bijvoorbeeld over verschillende manieren om de facturen te accepteren of te laten ondertekenen, maar gebruik je ook een tool waarmee je veel beter inzicht krijgt in de status van offertes. Zo stuur je bijvoorbeeld eenvoudiger een herinneringsmailtje uit.
Eenmaal je alles hebt opgeleverd, zet je de offerte met enkele klikken om in een factuur. Als je daarbij ook de projectbeheerfunctionaliteiten gebruikt, zal de beste facturatie software die gratis is automatisch het een en ander berekenen. Je factuur verzenden doe je gewoon op de manier die jij het handigst vindt. Per mail kan natuurlijk, maar ook per post of via Peppol. Net zoals bij de offertetools krijg je in ieder geval eenvoudig en snel inzicht in de status van een factuur.
Een factuur maken met de beste facturatie software die gratis is, is hoe dan ook kinderspel. Je bedrijfsgegevens en huisstijl staan namelijk altijd automatisch ingesteld en een klant selecteer je uit je contactenlijst. Daarna moet je natuurlijk nog even de factuurregels invoeren. Vervolgens zal de beste facturatie software die gratis is ervoor zorgen dat de factuur een juist factuurnummer krijgt en zal het de nodige bedragen berekenen.
Na het aanmaken van de factuur in de beste facturatie software die gratis is, hoef je de factuur niet handmatig per mail te verzenden. Je kan namelijk een mailadres invullen waarnaar de factuur moet worden verzonden. Indien je dit wenst, voeg je met een enkele klik een UBL-factuur toe.
Op de website van Moneybird vind je overigens heel wat handige informatie terug over het aanmaken van facturen en de verplichte vermeldingen, maar daarvoor kan je natuurlijk nog beter de website van de Belastingdienst raadplegen. Toch bevat de kennisbank van Moneybird ook waardevolle informatie over het gebruik van de beste facturatie software die gratis is. Het leert je bijvoorbeeld hoe je automatisch herinneringen kan verzenden, facturen via SEPA-incasso kan incasseren of wat je moet doen als je een korting op je factuur wil opnemen. Deze kennisbank is een belangrijk pluspunt van de beste facturatie software die gratis is.
Exact: beste facturatie software voor branchespecifieke noden
De module Uren & Facturen van Exact wordt wel vaker de beste facturatie software genoemd en daar valt inderdaad iets voor te zeggen. Via deze module doen medewerkers hun dagelijkse tijdregistratie namelijk geheel online. Hierdoor behoud je de controle en kan je meteen ook de projectvoortgang inzien. Zo nodig kan je ingrijpen en bijsturen. Deze urenregistratie is heel toegankelijk en daarenboven beschik je over diverse voortgangsrapporten, maar daar gaan we in een ander artikel dieper op in. In dit artikel hebben we het namelijk over de beste facturatie software.
In ieder geval is het goed om te weten dat je met Exact eenvoudig je uren- en kostenregistratie in facturen omzet, maar dat je de facturatiemodule ook in andere combinaties kan afnemen. Als je bijvoorbeeld kiest voor het boekhoudprogramma van Exact kan je ook gewoon elektronisch factureren. En met het pakket Exact Purchase to Pay kan je de factuurverwerking dan weer automatiseren. Dit maakt het kiezen van het beste factuurprogramma er natuurlijk niet eenvoudiger op en dat is over het algemeen toch een nadeel van Exact: ze bieden zoveel oplossingen aan dat het al snel onoverzichtelijk dreigt te worden. Daarom raden we aan om je door een vertegenwoordiger te laten adviseren of om de zoekmodule op de website te gebruiken. Hierbij dien je een aantal vragen te beantwoorden en op basis daarvan gaat het systeem automatisch op zoek naar de beste facturatie software.
De vele keuzemogelijkheden bieden natuurlijk ook een groot voordeel, want je kan zelf kiezen wat je al dan niet wil en waar je eventueel geld aan wil spenderen. Hetzelfde voor- en nadeel heb je wanneer je de add-ons doorneemt. Met de vele add-ons heb je veel vrijheid, maar ook best wel wat keuzestress. Gelukkig kan je de add-ons wel filteren op basis van facturatiemogelijkheden. Deze add-ons zijn hoe dan ook een meerwaarde omdat je je facturatiesoftware dan eenvoudig kan koppelen aan andere tools, zoals Teamleader CRM of Debiteuren365. Ook kan je je klanten een betere betalingservaring bieden door je facturatiesoftware met bijvoorbeeld Mollie te verbinden. Het vergt natuurlijk wat meer sleutelwerk, maar je kan toch gewoon het factuurprogramma helemaal naar je hand zetten.
Ten slotte komen we natuurlijk uit bij het prijskaartje waar we maar moeilijk duidelijkheid over kunnen scheppen. Er zijn namelijk zoveel opties en combinaties dat het moeilijk is om een vaste prijs weer te geven. Voor Exact Boekhouden betaal je voor de boekhoud- en facturatiemodule bijvoorbeeld 39 euro per maand bij vijf maandelijkse verkoopfacturen, 69 euro per maand bij honderd maandelijkse verkoopfacturen en 103 euro per maand bij meer dan honderd maandelijkse verkoopfacturen. Als je dan weer kiest voor Exact Bouw7, een bouwmanagementtool met eigen facturatiesoftware, betaal je 99 euro per maand.
Het is dus zo dat Exact heel gedetailleerde en branchespecifieke oplossingen heeft, maar dat het ook een hoog prijskaartje kent. Voor het beste boekhoud- en factuurprogramma van Exact betaal je bijvoorbeeld al snel meer dan tien keer wat je bij e-Boekhouden.nl zou moeten betalen. En dit zal voor sommige ondernemers toch te veel van het goede zijn.
Rompslomp: beste factuurprogramma voor onbeperkt gratis factureren
Rompslomp wordt wel vaker het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers genoemd, maar velen lijken te vergeten dat het ook een van de beste facturatie software biedt, die bovendien die gratis is. Persoonlijk vinden we Moneybird wel nog net iets beter – niet voor niets noemden we het eerder al de beste facturatie software die gratis is –, maar daar kan Rompslomp een belangrijk voordeel tegenoverstellen: je kan er onbeperkt gratis facturen maken.
Als je meer dan drie facturen per maand wil maken en toch op zoek bent naar een gratis oplossing is Rompslomp gewoon het beste facturatieprogramma. Ook offertes kan je er onbeperkt aanmaken en op alle facturen plaats je gratis je logo en doe je alles in je eigen huisstijl.
Natuurlijk zijn ze bij Rompslomp niet knettergek en zijn ze ook niet volledig gratis. Tegen betaling beschik je namelijk over een aantal extra handigheidjes. Voor 5 euro per maand kan je bijvoorbeeld ook je facturen mailen, kan je de betaalstatus veel gedetailleerder bijhouden, kan je boekhouder meekijken en heb je diverse extra tools zoals urenregistratiesoftware, een timerfunctie, rittenregistratiesoftware, contactbeheersoftware enzovoort. Voor 10 euro per maand maak je ook pro-forma-facturen, laat je klanten digitaal ondertekenen en beschik je over product- en voorraadbeheertools.
Aan de beide betaalde abonnementen kan je voor 5 euro per maand de Scan & Herken-functionaliteit toevoegen, maar dit is vooral relevant als je ook de boekhoudsoftware gaat gebruiken. Het zijn desondanks handige tools die zeker te overwegen zijn en laat het duidelijk zijn dat Rompslomp je natuurlijk in de richting van betalen stuurt, maar verplicht is het niet. Het is en blijft namelijk het beste factuurprogramma voor onbeperkt gratis factureren.
Maar wat kan je dan als je kiest voor het gratis pakket? Best nog veel. Je kan namelijk niet alleen onbeperkt facturen en offertes maken in je eigen huisstijl, maar je kan ook pdf-exports uitdraaien. Het pdf’je kan je dan bijvoorbeeld gebruiken in je boekhoudsoftware en doormailen naar de klant. Daarnaast kan je betaalstatussen bijhouden, al gaat het wel om een uitgeklede versie waarbij de mogelijkheden beperkter zijn. Tevens beschik je ook bij de gratis versie over onbeperkte online support, kan je facturen maken in vreemde valuta en kan je de app voor Android en iOS gratis gebruiken. Deze app vinden wij heel handig in gebruik en heel duidelijk vormgegeven.
Als je nog twijfelt tussen de gratis en de betalende module, raden we aan om het eerst even vrijblijvend uit te proberen. Je kan het programma gedurende 30 dagen gratis uitproberen zonder dat je ergens aan vasthangt.
Ongeacht of je nu betaalt of niet: je hebt sowieso toegang tot de kennisbank en de webinars van Rompslomp. Dit is mooi, maar we moeten wel zeggen dat de kennisbank toch niet zo heel uitgebreid is. De kennisbank hadden ze ook gewoon een administratief woordenboek kunnen noemen, want het beantwoordt vragen als “Wat is het factuurstelsel?” en “Wat is een jaarrekening?” Dit is toch wat magertjes en het valt in de verste verte niet te vergelijken met de kennisbanken van bijvoorbeeld Moneymonk.
Als je een vraag hebt, kan je het wel altijd vragen aan hun chatbot. Dit is iets waar ze heel trots op zijn. Het is inderdaad altijd handig als er een chatbot is die in het holst van de nacht je vragen kan beantwoorden, maar bij Rompslomp hebben ze precies een nogal zwakbegaafd exemplaar in dienst genomen. Op geen enkele vraag kregen wij van de chatbot een goed antwoord. Als we ‘m vroegen hoeveel facturen we per maand kunnen aanmaken, kwam hij aandraven met een vage uitleg over hoe we de lay-out van een factuur dienden aan te passen. En toen we ‘m vroegen of klanten facturen via iDEAL kunnen betalen, volgde een nogal ongemakkelijke stilte. Even later kregen we wel een “Bedankt voor je vraag!” Aan hun sociaal onhandige robot valt er dus nog wel wat te sleutelen.
Is Rompslomp de beste facturatie software die we al gezien hebben? Nee, toch niet. Wel is het heel gebruiksvriendelijk, ziet het er allemaal stukken beter uit dan bij pakweg e-Boekhouden.nl en kan je onbeperkt gratis facturen aanmaken. En dat is toch al heel wat.