E-mail marketing software uitgelicht, wat is het beste programma?

De tijd van oeverloze telefoontjes en cold calls ligt al even achter ons. Er bestaan heel wat manieren om je doelpubliek te bereiken en tot actie aan te zetten. E-mailmarketing is daar een voorbeeld van. Via e-mail marketing kan je namelijk je doelpubliek bereiken wanneer je dat wilt. Vanuit huis kan je honderden of duizenden mensen bereiken en blijf je eenvoudig in beeld. Bovendien worden mails beter gelezen dan advertenties of berichten op sociale media en kan je met de juiste tools goed bijhouden hoe je campagne rendeert. Met een A/B-test kan je zelfs de effectiviteit van je mailingcampagne verder opschroeven. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je voor de beste email marketing software kiest.

De beste email marketing software vinden

Het is niet eenvoudig om te zeggen wat het beste email marketing programma is. De verschillen zijn soms heel groot, en dan gaat het niet alleen over de prijs, terwijl niet alle functionaliteiten voor iedereen nodig zijn. Met een goed email marketing programma kan je bijvoorbeeld testmails sturen, opt-outfunctionaliteiten integreren, mails personaliseren met variabelen, statistieken bekijken, segmenteren enzovoort. Soms is email marketing software gratis beschikbaar, maar soms moet je ook flink betalen voor email marketing software. In ieder geval zal de beste email marketing software niet voor iedereen hetzelfde zijn. Net daarom hebben we er vijf uitgekozen. Hieronder bespreken en vergelijken we ze en geven we aan voor wie het al dan niet de beste email marketing software is.

Enormail is een leverancier van email marketing software voor bedrijven, webshopeigenaren en zzp’ers. Het is een van de meest eenvoudige email marketing software in Nederland en het heeft veel mogelijkheden, maar zoals wel vaker betekent eenvoud ook dat er een aantal beperkingen zijn.

Mogelijkheden van Enormail.eu

Qua eenvoud is Enormail.eu wellicht het beste email marketing programma. Alles is namelijk heel duidelijk vormgegeven, het systeem wijst zichzelf praktisch uit en er zitten geen ingewikkelde features in waar je eerst een e-boek met informatie voor moet doornemen. Het is bovendien ook nog eens allemaal in het Nederlands beschikbaar, waardoor het extra toegankelijk is.

Verder heeft de beste email marketing software qua eenvoud toch best wel een aantal mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een autoresponder instellen waarmee je een serie mails klaarzet. Op gepaste momenten krijgen inschrijvers mails en zo zet je een volledige sales funnel in, waarbij de mails automatisch op het precieze moment worden verzonden.

Ook heeft de beste email marketing software qua eenvoud een opt-infunctie. Hiermee kan je bijvoorbeeld pop-ups ontwikkelen om eenvoudig nieuwe leads te verzamelen, die je vervolgens converteert door middel van de autoresponder. Je merkt vast wel al op dat de beste email marketing software qua eenvoud sterk focust op het binnenhalen van leads en leads omzetten tot klanten.

Iets waar we helemaal warm van worden, maar daarin is Enormail.eu zeker niet uniek, is de mogelijkheid om het aan je CRM-systeem te koppelen. Zo hoef je niet te rommelen met bestanden, maar heb je meteen toegang tot al je contacten. Ook het organiseren van mailinglijsten is heel eenvoudig en de lijsten zijn dankzij de koppeling natuurlijk ook altijd up-to-date.

Ga naar Enormail.eu +

Verder helpt de beste email marketing software qua eenvoud je op verschillende manieren om betere resultaten te bereiken. Het is namelijk mogelijk om te segmenteren, waardoor je specifieke doelgroepen doelgerichter aanspreekt en de converse van je mailingcampagne kan verhogen. Hiervoor kan je een beroep doen op voorgeprogrammeerde segmenten of definieer je zelf velden. Vooral de mogelijkheid om tags aan contacten toe te wijzen, maakt het segmenteren er veel eenvoudiger op.

Ten slotte kan je met de beste email marketing software qua eenvoud snel mails personaliseren. Je haalt bijvoorbeeld de naam op en spreekt de ontvanger in de mail met z’n voornaam aan. Het is algemeen geweten dat zoiets de effectiviteit opkrikt. Ook andere data, zoals het moment van inschrijven, kan worden opgehaald en kan zorgen voor automatische en persoonlijke mails. Je zal merken dat ze vaker worden gelezen en er vaker op linkjes wordt geklikt. En dit doe je allemaal zonder dat je over technische kennis moet beschikken.

Nadelen van Enormail.eu

Een van de belangrijkste minpunten van Enormail.eu is de designfunctionaliteit. Er is namelijk wel een designerstool voorzien, maar echt handig is deze tool niet. Bovendien zijn er ook geen templates die je kan gebruiken. Voor wie echt creatief aan de slag wil gaan, is Enormail.eu dus niet meteen de beste email marketing software.

Dit heeft veel te maken met het feit dat het de beste email marketing software qua eenvoud is. Je hebt namelijk geen technische kennis nodig om je mails te designen, maar hierdoor zijn de mogelijkheden nu eenmaal heel beperkt. Je voert een aantal contentblokken in en ze zijn wel helemaal responsive, maar daar stopt het dan ook. Een eventuele oplossing is door een HTML-broncode in te laden, maar dat is al met al toch wel wat omslachtig.

Een ander minpunt is het feit dat je gewoon minder uitgebreide automatiseringsmogelijkheden hebt, zeker als je het vergelijkt met de software voor email marketing ActiveCampaign. Ook moet je al snel bijbetalen voor extra functionaliteiten. Voor de aangehaalde pop-ups ben je bijvoorbeeld verplicht om het Mammoet-pakket af te nemen.

Ga naar Enormail.eu +
Nadelen van Enormail.eu
Prijs van Enormail.eu

Prijs van Enormail.eu

Het prijskaartje van de beste email marketing software qua eenvoud is afhankelijk van het aantal contacten en van het gekozen pakket. Bij de beste email marketing software qua eenvoud krijg je namelijk de keuze tussen het Sumo-pakket en het Mammoet-pakket. Bij het Mammoet-pakket reken je op extra tools, zoals een e-mailmarketingcursus, de mogelijkheid om automatisch contacten te verplaatsen, de optie tot opt-inlinks en -formulieren in pop-ups en ten slotte ook een beeldbank met ongeveer 800.000 professionele foto's. Ook is het iets voordeliger als je per jaar betaalt. Als je meer dan 150.000 contacten hebt, stelt men een maatwerkofferte voor je op.

Voor wie liever niet meteen tot betalen overgaat, is het mogelijk om Enormail.eu eerst 30 dagen gratis uit te proberen.

Ga naar Enormail.eu +

Voor wie is Enormail.eu het beste email marketing programma?

Enormail.eu is volgens ons de beste email marketing software voor wie op zoek is naar een eenvoudige en begrijpelijke oplossing die zichzelf uitwijst. Vooral voor kleinere ondernemers die bijvoorbeeld tekstmails willen gebruiken, maar die tegelijkertijd ook over de mogelijkheden van uitgebreide email marketing software willen beschikken, zal dit het beste email marketing programma zijn. Voor wie echt wil designen of over verregaande mogelijkheden wil beschikken zoals dat bij de software voor email marketing ActiveCampaign wel kan, is dit niet het beste email marketing programma.

MailBlue is de Nederlandstalige partner van de softwareleverancier voor email marketing ActiveCampaign. Dit wil zeggen dat MailBlue over net hetzelfde platform beschikt als bij de email marketing van ActiveCampaign, maar dan wel helemaal Nederlandstalig. Als je op zoek bent naar de voordelen van de softwareleverancier van email marketing ActiveCampaign is MailBlue dan ook een goed idee.

Mogelijkheden van MailBlue

Voor wie op zoek is naar verregaande mogelijkheden is dit het beste email marketing programma. Het beste email marketing programma qua mogelijkheden staat je namelijk toe om eigen inschrijfformulieren te maken en deze in je website te integreren. Ook kan je met het beste email marketing programma qua mogelijkheden A/B-testen uitvoeren. Met zo'n A/B-test stuur je twee versies uit van een mailing, waarbij een groep de controlegroep is. Hierdoor kan je bijvoorbeeld bepalen wat het effect is van het vervangen van een vectortekening door een (stock)foto. In de praktijk is dit een ongelofelijk handige tool om de effectiviteit van je mailingcampagnes te verbeteren.

Ga naar MailBlue +
Mogelijkheden van MailBlue

Een ander pluspunt van het beste email marketing programma qua mogelijkheden is de geïntegreerde CRM-app. Bij de bespreking van Enormail.eu hadden we het al over de voordelen van zo’n CRM-tool. Hierin is MailBlue dus niet helemaal uniek, maar je krijgt er wel een Facebook Ads-integratie bovenop, net zoals site-trackingfunctionaliteiten.

Via site-tracking kan je nagaan welke pagina’s op je website worden bezocht. Op basis hiervan kan je dan weer bepalen in welke goederen of diensten leads geïnteresseerd zijn of waar ze zich in de sales funnel bevinden. Het stelt je eveneens in staat om veel gerichter (automatische) mails te verzenden.

Ten slotte zijn ook de diepgaande rapportages van het beste email marketing programma qua mogelijkheden een belangrijk pluspunt. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een oogopslag zien welke omzet een campagne oplevert.

Nadelen van MailBlue

MailBlue is eigenlijk een van de meest geavanceerde email marketing software met Nederlandstalige support. Het zet daarbij sterk in op een visuele weergave om het eenvoudig te houden. Een voorbeeld daarvan is het bouwen van funnels, waarbij alles ook echt als een stroomdiagram wordt weergegeven. Desondanks vereist het beste email marketing programma qua mogelijkheden toch wel wat kennis als je er het maximum uit wil halen.

Het grootste minpunt is dat het beste email marketing programma qua mogelijkheden al snel heel prijzig wordt, of toch als je over tools zoals automatische A/B-testen wil beschikken. Hierdoor is het wellicht minder geschikt voor zzp'ers. Hieronder lees je er meer over.

Ga naar MailBlue +
Nadelen van MailBlue

Prijs van MailBlue

Het beste email marketing programma qua mogelijkheden wordt aangeboden in de vorm van drie pakketten: Lite, Plus en Professional. Met het Lite-pakket kan je onbeperkt verzenden, kan je aan e-mailmarketing doen, nieuwsbrieven sturen, de marketing automatiseren en beschik je over maximaal drie gebruikersaccounts. Met het Plus-pakket komen daar nog heel wat tools bovenop, zoals het eigen CRM-systeem, een koppeling met Facebook Audiences en diverse directe integraties. Het Professional-pakket biedt ten slotte de meeste mogelijkheden, zoals automatische A/B-tests, predictive sending en site messaging. De prijs is afhankelijk van het gekozen pakket, het aantal contacten en het al dan niet betalen per maand. Bij meer dan 250.000 contacten is een offerte opvragen noodzakelijk.

Wie het liever eerst even wil uitproberen, kan MailBlue tot 14 dagen gratis uittesten.

Ga naar MailBlue +
Prijs van MailBlue

Voor wie is MailBlue het beste email marketing programma?

MailBlue biedt ongelofelijk veel mogelijkheden en heeft diverse innovatieve technologieën geïntegreerd, zoals machine learning. De Nederlandstalige ondersteuning is een belangrijk pluspunt, net zoals de gebruiksvriendelijke interface. De integratie is echter iets ingewikkelder en de prijzen zijn hoog, zeker als je het vergelijkt met de tarieven van Enormail.eu. Over het algemeen is de email marketing software van MailBlue dan ook beter geschikt voor grotere mkb-bedrijven met veel contacten dan voor kleinschalige zzp’ers.

MailchimpWaar het olifantje van Enormail.eu vooral in Nederland vertoeft, geniet het aapje van Mailchimp wereldwijd bekendheid. Mailchimp is namelijk een Amerikaans bedrijf dat in 2001 ontstond. Aanvankelijk was het enkel tegen betaling te gebruiken, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om deze email marketing software gratis te gebruiken. Mailchimp heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept en heeft verschillende kleine concurrenten zoals LemonStand opgeslokt.

Mogelijkheden van Mailchimp

Mailchimp is nog steeds de marktleider als het op email marketing software aankomt en dat betekent ook dat ze veel te bieden hebben. Het heeft bijvoorbeeld een geavanceerde template editor, waarmee ze het duidelijk beter doen dan Enormail.eu. Daarnaast kan je mails personaliseren, A/B-tests uitvoeren, uitgebreide statistieken bijhouden en heb je een mediabibliotheek voor het beheren van afbeeldingen (inclusief editing-tools). In veel opzichten zijn de mogelijkheden dan ook gelijkwaardig met die van andere email marketing software, zoals MailBlue en Enormail.eu.

De belangrijkste voordelen zijn echter de geavanceerde technologie die erachter verscholen gaat en het feit dat alle tools zowel voor grote als kleine ondernemers te gebruiken zijn. Desondanks de verregaande mogelijkheden hebben ze de gebruikersinterface ook heel eenvoudig gehouden. De vele integraties en het feit dat Mailchimp voortdurend wordt doorontwikkeld, speelt eveneens in hun voordeel.

Verder is het een pluspunt dat je ook zonder al te veel kennis leuke templates kan gebruiken. Je kan namelijk templates kopen via websites als Themeforest en deze vervolgens in Mailchimp integreren. Hierdoor is er zelfs zonder al te veel designkennis toch veel mogelijk.

Ga naar Mailchimp.com +

Ten slotte is deze email marketing software gratis te gebruiken. Het is dan ook het beste email marketing programma voor gratis gebruik, maar natuurlijk zijn de mogelijkheden dan wel beperkter. Als je de beste email marketing software gratis gebruikt, kan je namelijk tot maximaal 2.000 contacten beheren. Desondanks krijg je bij het beste email marketing programma voor gratis gebruik wel marketing-CRM-tools en een aantal automatisatiemogelijkheden. Voor verregaande mogelijkheden zoals A/B-testing zal je natuurlijk moeten betalen.

Nadelen van Mailchimp

Mailchimp wordt wel vaker eens het beste email marketing programma genoemd en dat heeft natuurlijk te maken met de vele aangehaalde voordelen. Toch moet je je realiseren dat het best wel ingewikkeld kan worden. Voor wie echt wat van digitale marketing kent, wijst het zichzelf uiteindelijk wel uit. Voor een kleine zzp’er zonder marketingopleiding is het hierdoor wellicht niet het beste email marketing programma.

Daarnaast is het dan wel zo dat je deze email marketing software gratis kan gebruiken, maar eenmaal je het echt professioneel wil gebruiken, is het email marketing programma van Mailchimp niet per se goedkoop. Dat lees je ook hieronder.

Ten slotte moet je weten dat deze email marketing software geen Nederlandstalige ondersteuning biedt en dat alles in het Engels komt. Als je geen kennis hebt van deze taal, is dit wellicht niet het beste email marketing programma.

Prijs van Mailchimp

Hoewel je deze email marketing software gratis kan gebruiken, biedt Mailchimp ook verschillende betalende pakketten aan. Het Essentials-pakket bevat alles wat ook in het gratis pakket begrepen zit, maar dan kan je tot 50.000 contacten bijhouden en heb je extra tools zoals A/B-testing. Bij het Standard-pakket kan je dan weer tot 100.000 contacten bijhouden en heb je nog meer mogelijkheden, zoals een eigen Customer Journey Builder. Het meest uitgebreide pakket is ten slotte het Premium-pakket zonder beperkingen wat het aantal contacten betreft. Hiermee heb je ook de meest uitgebreide mogelijkheden van Mailchimp, zoals Multivariate Testing en geavanceerde segmenteeropties. Ook hier is de prijs afhankelijk van het aantal contacten.

Ga naar Mailchimp.com +
Prijs van Mailchimp

Voor wie is Mailchimp het beste email marketing programma?

Als je email marketing software gratis wil gebruiken, kunnen wij het email marketing programma van Mailchimp enkel maar aanbevelen. Voor grotere bedrijven die grote hoeveelheden contacten willen beheren en verregaande mogelijkheden willen hebben, kan Mailchimp de beste email marketing software zijn. Echter, de mogelijkheden van Mailchimp zijn in veel opzichten vergelijkbaar met die van MailBlue. Ze hanteren wel andere tarieven en hierdoor kan vergelijken lonen. Over het algemeen is het wel zo dat Mailchimp voor de meest verregaande opties goedkoper is, behalve wanneer je 5.000 of minder contacten hebt. In dat laatste geval is MailBlue, de Nederlandse partner van de leverancier van email marketing ActiveCampaign, het beste email marketing programma.

Bovenstaande drie leveranciers van email marketing software zijn onze favorieten, maar we vinden dat GetResponse eveneens niet mocht ontbreken. GetResponse is in 183 landen actief en heeft ruim 350.000 klanten. Het is dan ook een grote speler met goede oplossingen voor online marketeers.

Mogelijkheden van GetResponse

In veel opzichten is de email marketing software van GetResponse te vergelijken met de mogelijkheden die je ook hebt bij Mailchimp en MailBlue. Een uitgebreide uiteenzetting hiervan laten we achterwege. Wel moeten we zeggen dat GetResponse de beste email marketing software heeft als je meer wil dan alleen email marketing software. Je kan de email marketing software namelijk eenvoudig combineren met landingspagina’s, webshopintegraties (bv. automatische mails bij het verlaten van een winkelwagentje) en webinarfunctionaliteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan on-demandwebinars. Ook als je de email marketing software wil combineren met externe advertentiemogelijkheden (Google, Facebook enzovoort) is dit de beste email marketing software.

Nadelen van GetResponse

De email marketing software van GetResponse heeft zeker voordelen, maar er zijn ook een aantal beperkingen en minpunten. Zo zijn de webformulieren toch niet helemaal je dat. Als je met WordPress werkt, kan je dan eigenlijk beter kiezen voor alternatieven zoals de Thrive Themes. Ook de autoresponderlijst is niet altijd even overzichtelijk. Daarnaast is er geen refund-mogelijkheid voorzien en ben je verplicht om een offerte aan te vragen voor het MAX-pakket.

Ga naar GetResponse.com +
Nadelen van GetResponse
Prijs van GetResponse

Prijs van GetResponse

Ook hier is de prijs afhankelijk van het aantal contacten en het gekozen pakket. Daarnaast is er een korting van 18% voorzien voor wie per jaar betaalt en een korting van 30% voor wie per twee jaar betaalt. Voor het MAX-pakket met alle functionaliteiten moet je een offerte aanvragen. Het goedkoopste pakket is het BASIC-pakket. Met het BASIC-pakket kan je de email marketing software gebruiken, heb je autoresponders en kan je één verkooptrechter gebruiken. Ook Facebook en Google Ads zijn geïntegreerd. Het PLUS-pakket is uitgebreider en bevat vijf trechters, webinar-functionaliteiten en vijf workflows. Het Professional-pakket voegt er ten slotte ook websitemeldingen, betaalde webinars en een onbeperkt aantal webinartrechters, verkooptrechters en automatiseringsfuncties aan toe.

Ga naar GetResponse.com +

Voor wie is GetResponse het beste email marketing programma?

GetResponse is het beste email marketingprogramma voor wie op zoek is naar meer dan alleen email marketing software. De echte voordelen gaan namelijk verscholen in de extra mogelijkheden, zoals het organiseren van webinars. Door het aangenaam prijskaartje is het ook het beste email marketing programma voor ondernemingen met minder budget, zelfs als ze per maand betalen.

sendinblue logoSendinblue is in feite een SaaS-tool die focust op relatiemarketing, maar het omvat ook heel goede cloudgebaseerde email marketing software. Net zoals bij GetResponse beschik je ook over verregaande extra tools, zoal sms-marketing en CRM-tools.

Mogelijkheden van Sendinblue

Sendinblue is een overkoepelende marketingoplossing waarbij al je online marketing tools meteen in een systeem te vinden zijn. Sendinblue is in het Engels beschikbaar en biedt een combinatie aan van email marketing software met sms-marketing, chattools, CRM-tools, marketing automation, segmentatie et cetera. De functionaliteiten zijn voldoende uitgebreid om aan relatiemarketing te doen, maar niet zo uitgebreid dat je erin lijkt te verdwalen. Het is verder heel gebruiksvriendelijk ontworpen en het komt zelfs met een eigen cursus. Een extra pluspunt is dat je deze email marketing software gratis kan gebruiken. Hiermee kan je tot 300 mails per dag verzenden.

Ga naar Sendinblue.com +
Mogelijkheden van Sendinblue

Beperkingen van Sendinblue

Sendinblue belooft een overkoepelende oplossing te zijn voor alle digitale marketingvraagstukken, maar dat is het niet. Er ontbreken namelijk nog heel wat tools voor het beheren van je socialemediakanalen. Ook de automatiseringsopties zijn in vergelijking met bijvoorbeeld MailBlue veel beperkter. Daarnaast is de email marketing software niet in het Nederlands beschikbaar.

Prijs van Sendinblue

Prijs van Sendinblue

Zoals eerder gezegd kan je de email marketing software gratis gebruiken, maar eenmaal je meer dan 300 mails wil verzenden, zal je moeten betalen. De tarieven zijn ook hier afhankelijk van het gekozen pakket. Het aantal contacten is altijd onbeperkt, maar de tarieven worden berekend op basis van het aantal verzonden mails.

Het Lite-pakket is het minst uitgebreid en bevat naast de email marketing software een add-on voor A/B-testing en geavanceerde statistieken. Bij het Premium-pakket krijg je ook oplossingen voor marketing automation, Facebook ads, landingspagina's en telefonische support. Voor de Enterprise-formule moet je een offerte aanvragen. Houd er verder rekening mee dat er soms ook extra kosten worden aangerekend, bijvoorbeeld voor het toevoegen van een extra gebruiker.

Ga naar Sendinblue.com +

Voor wie is Sendinblue het beste email marketing programma?

De prijzen voor de email marketing software zijn betrekkelijk laag, zeker bij een beperkt aantal maandelijkse mails. Hierdoor is dit een heel goed email marketing programma voor zzp’ers of kleine ondernemingen die ondanks een beperkt budget toch over verregaande e-mailmarketingmogelijkheden willen beschikken en deze willen combineren met andere tools voor relatiebeheer. We raden in dat geval wel aan om de Lite-versie links te laten liggen. De Premium-versie is veel uitgebreider en biedt beduidend meer mogelijkheden. Als je jezelf tot het email marketing programma wil beperken, kan de Lite-versie natuurlijk wel volstaan.

LAATSTE BLOGARTIKELEN OVER E-MAIL MARKETING

Tips om thuis veilig je werkspullen op te bergen

Tips om thuis veilig je werkspullen op te bergen

In de afgelopen jaren is thuiswerken steeds populairder geworden. Of het nu gaat...

Read more +
Op zoek naar een locatie voor een businessevent

Op zoek naar een locatie voor een businessevent

Het afgelopen decennium is het aantal mensen dat vanuit huis werkt sterk gestege...

Read more +
Start je eigen business met het printen van cadeaukaarten

Start je eigen business met het printen van cadeaukaarten

Een gepersonaliseerd cadeau wordt steeds populairder. Een goed voorbeeld daarvan...

Read more +