Handelen in cryptocurrency's? Dit is de top 5 beste crypto exchanges van 2021!

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om vanuit huis geld te verdienen. Eerder hadden we het er al over dat je bijvoorbeeld kan investeren in cryptomunten. We hebben speciaal voor jou een uiteenzetting geschreven over hoe geld verdienen met crypto werkt. Daarbij hadden we het er onder andere over dat je goed moet nadenken over de cryptocurrency's waarin je binnenkort gaat investeren. Het gaat namelijk verder dan het kiezen tussen Ripple, Bitcoin en Ethereum. Daarenboven moet je ook nog eens een exchange kiezen. Het maakt het er duidelijk niet eenvoudiger op. We leggen uit waarop je zoal moet letten als je de beste crypto exchange zoekt en vervolgens geven we weer wat wij de 5 beste crypto brokers vinden.

Waarop letten bij het zoeken naar de beste crypto exchange?

Er zijn natuurlijk heel wat zaken waarop je kan letten als je de beste crypto exchange zoekt. Het aanbod is daarbij heel belangrijk. Dit is namelijk niet bij alle aanbieders even ruim. Bij sommige cryptobrokers heb je naast Bitcoin nog de keuze uit een vijftal andere altcoins, maar er zijn ook exchanges waar zowat elke coin aan te kopen is. Dit laatste krijgt natuurlijk de voorkeur, maar het is dan wel belangrijk dat je goed weet waarin je wel of niet moet investeren.

Ten tweede spelen ook de mogelijkheden van het platform een rol. Sommige platformen zijn namelijk echt gericht op beginners en baden in eenvoud, terwijl andere platformen net verregaande analysetools hebben waarbij zelfs ervaren beleggers in hun schik zijn.

Een derde aandachtspunt is de beveiliging, want uiteindelijk gaat het mogelijk toch om grote bedragen. Het zou ook niet het eerste cryptoplatform zijn dat wordt gehackt. Sommige platformen gaan hier heel ver in en dat is een goede zaak. Er zijn er zelfs die fondsen hebben opgericht om eventuele calamiteiten op te vangen. Andere cryptoplatformen sluiten verzekeringen af om investeerders te beschermen. Hoe dan ook is een cold storage aanbevolen. In het andere geval ga je beter na of je de cryptomunten eenvoudig naar je fysieke wallet kan overzetten. Dan moet je natuurlijk wel zelf instaan voor de veiligheid, dus laat je private key natuurlijk niet slingeren.

Ten slotte doe je er ook goed aan om rekening te houden met de kosten die het platform in rekent brengt. Want 0,25% of 3% transactiekosten is echt wel een wereld van verschil.

bitvavo-logo Bitvavo is volgens ons de beste crypto exchange en dat heeft met een aantal zaken te maken. In de eerste plaats moet je weten dat de beste crypto exchange als eerste verzekerde aanbieder in Nederland actief was. Daarnaast is de beste crypto exchange ook nog eens veilig en goedkoop en heeft het een groot aanbod.

Bitvavo heeft het beste crypto platform dat voldoende toegankelijk is voor beginnende traders, maar dat tegelijkertijd ook alle functies heeft voor de ervaren rotten. Onder andere met de aangeboden stakingdiensten scoort Bitvavo goede punten. Via deze stakingdiensten kunnen investeerders die kiezen voor PoS-cryptomunten (Proof of Stake) toch nog steeds cashen op hun munten. De winsten worden dan gewoon door Bitvavo uitgekeerd.

Qua veiligheid valt er eigenlijk niets aan te merken op de beste crypto exchange. Het is namelijk zo dat de beste crypto exchange aan de meest hoogstaande internationale veiligheidseisen voldoet. Zo slaat de beste crypto exchange alle tegoeden op in een cold storage zodat internetcriminelen er niet mee gaan lopen. Er zijn maar weinig cryptoplatformen die dit waar kunnen maken zonder dat ze torenhoge kosten moeten aanrekenen, denk maar aan hoe het gaat bij Kraken of Coinbase Pro, terwijl de beste crypto exchange maximaal 0,25% handelskosten garandeert. Ondanks de lage prijs is alles ook nog eens verzekerd!

Een ander pluspunt is dat Bitvavo met de Stichting Bitvavo Payments de tegoeden van klanten juridisch heeft afgescheiden van haar eigen werkingsstructuur. Om te begrijpen waarom dit zo’n pluspunt is, moet je weten hoe de afwikkeling van een faillissement verloopt. Bij zo’n afwikkeling zijn er namelijk altijd schuldeisers die voorrang hebben op anderen, zoals de hypotheekverstrekker ten opzichte van Jan met de pet. Als de tegoeden vermengd zouden zijn, zouden gebruikers enkel een vorderingsrecht hebben op Bitvavo en zou de hypotheekverstrekker voorrang krijgen op je tegoeden. Door deze tegoeden echter in een andere stichting onder te brengen, worden beleggers beschermd tegen de gevolgen van een eventueel faillissement.

Dat we aangeven dat Bitvavo de beste crypto exchange is voor professionals heeft alles te maken met de manier waarop het beste crypto platform is opgebouwd. Het beste crypto platform heeft namelijk zowel een basisinterface die voldoende duidelijk is voor beginners en een geavanceerde interface waardoor ook professionals in hun nopjes zijn. Het is vooral deze geavanceerde interface die een absolute meerwaarde is. Hier zie je namelijk het orderboek, maar ook uitgebreide handelsgrafieken waarop je duidelijke trendlijnen kan herkennen. Vooral op je computer komt het echt goed tot zijn recht, maar de beste crypto exchange beschikt ook over een handige applicatie waarmee je tussendoor een oogje in het zeil kan houden.

Ga naar Bitvavo +

Wat ten slotte ook nog interessant kan zijn, is de off-chain-stakingdienst van het beste crypto platform. Hiermee kan je ook cashen op PoW-munten (Proof of Work) als Bitcoin. In de praktijk gaat het om een vorm van P2P-lending waarbij gebruikers hun cryptomunten ter beschikking stellen van anderen en daarvoor rente ontvangen. Een lening zonder de tussenkomst van de bank, zoals Satoshi Nakamoto het allicht zou gewild hebben. Het nadeel hiervan is dat je in de tussentijd niet kan incasseren wanneer de cryptokoers het best staat, dus daar moet je dan wel even mee opletten.

binance-logoBinance is altijd al een van de populairste cryptoplatformen in Nederland geweest en dat heeft onder andere te maken met de mogelijkheid om met iDeal te betalen, maar ook met de grote schaal waarop het bedrijf actief is. Zo heeft het tweede beste crypto trading platform ruim 25 miljoen gebruikers en 1.500 personeelsleden in dienst, waardoor het best wel wat aan marketing kan besteden. En dat doen ze natuurlijk ook gretig.

Hoewel velen Binance het beste crypto trading platform noemen, is het eigenlijk meer dan enkel dat. Het is namelijk een volledig crypto-ecosysteem dat een eigen blockchain (de Binance Smart Chain), een interne cryptomunt en eigen stablecoins heeft. Voor de typische investeerder maakt dat allemaal misschien niet zo heel veel uit, maar zo weet je toch alvast dat het om een serieuze speler gaat met veel potentieel. En zo’n speler gaat nog niet meteen op de fles. Voor de grotere daghandelaars zit er daarentegen wat meer in. Vooral de interne token, Binance Coin, is voor hen interessant. Wanneer ze hiermee de handelscommissies afrekenen krijgen ze namelijk tot 50% korting. Het verklaart waarom Binance zo populair is bij grote partijen en ze ondanks hun lage kostenstructuur toch zo groot zijn kunnen worden.

Wat het handelsplatform zelf betreft, en daar draait het voor de klassieke belegger uiteindelijk allemaal om, hebben we goed nieuws: het is volledig in het Nederlands beschikbaar. Hun handelsomgeving verwerkt bijna anderhalf miljoen transacties per seconde. In ruil daarvoor betaal je slechts een handelscommissie van zo’n 0,1%. Hierdoor doet het tweede beste crypto trading platform het zelfs beter dan de beste exchange voor crypto.

Een andere reden waarom velen Binance het beste crypto platform noemen, is de Binance Visa Card. Deze debetkaart maakt het oeverloos omzetten van cryptomunten in giraal geld 100% overbodig. Het enige wat je nog hoeft te doen is je crypto bewaren op je kaartwallet en je kan meteen beginnen met betalen. Deze kaart is helemaal gratis te gebruiken en je kan zelfs tot 8% cashback ontvangen op je aankopen.

Ga naar Binance +

Dit laatste is iets waar het tweede beste crypto trading platform graag mee pronkt, maar je moet wel weten dat het in de praktijk allemaal iets minder rooskleurig is dan het oogt. Het werkelijke cashbackpercentage is namelijk afhankelijk van je kaartniveau. Bovendien geven de kleine lettertjes aan dat er soms wel kosten in rekening worden gebracht en dat het dus niet per se helemaal gratis is. Voor transacties in andere valuta gaat het bijvoorbeeld om 3% transactiekosten. Heb je een nieuwe kaart nodig? Dan betaal je 25 euro. Daar zouden ze toch net iets duidelijker moeten over communiceren, maar de asterisk op hun website geeft in ieder geval wel al aan dat je op je hoede moet zijn.

Keuze is er bij dit platform in ieder geval zat. Er zijn ruimschoots voldoende munten om in te investeren. Je moet wel enigszins opletten want er worden ook wel wat shitcoins, altcoins die niet meteen een doel hebben, aangeboden. Zo'n shitcoins laat je maar beter links liggen. Een beter idee is dan om te investeren via het Binance Futures Platform. Dit platform voldoet perfect aan de eisen van professionele beleggers en staat je bijvoorbeeld toe om aan margin trading te doen. Bij het zogenaamde BTC/USD Coin-Perpetual Contract is er zelfs sprake van hefbomen van factor 125. Uiteraard is dit enkel interessant voor professionele beleggers.

Ga naar Binance +

Ten slotte kunnen we niet spreken van een onderzoek naar de beste crypto broker zonder ook de veiligheid onder de loep te nemen. Wat dit betreft, gaat Binance heel ver. Zo hebben ze onder andere een AI-systeem dat malafide activiteiten opspoort en dat automatisch verdachte opnames kan blokkeren. Het beschikt verder over een eigen veiligheidsafdeling, Binance Sentry, en het laat zich onafhankelijk onderzoeken door CER, waarvan het altijd uitstekende scores krijgt.

Hoewel het qua veiligheid misschien wel de beste crypto exchange is, werd het platform in het verleden al eens slachtoffer van een geraffineerde hack waarbij ruim 7.000 bitcoins zijn gestolen. Het bleek een heel geraffineerde hack te zijn waarbij een combinatie van phishing, virussen en gerichte aanvallen zijn uitgevoerd. Omdat Binance een speciaal SAFU-fonds (Secure Asset Fund for Users) heeft, waarin tien procent van alle commissies ter verzekering worden geplaatst, kregen alle gedupeerden echter een volledige terugbetaling. Het ging in totaal om een uitkering van ruim 40 miljoen dollar. Het toont aan dat je bij deze goede crypto exchange zelfs in de slechtste gevallen nog steeds veilig zit.

coinbase logoCoinbase vinden velen het beste crypto platform voor beginners die in Bitcoin willen investeren, maar zo eenvoudig is het niet. Het is wel zo dat het Amerikaanse Coinbase een multi-crypto wallet heeft en dat het hierdoor heel toegankelijk is. Daartegenover staat echter een hoge handelscommissie van 1,49%. Vergelijk dit maar even met het tarief van de beste crypto exchange en je begrijpt al snel waarom we toch enigszins weifelachtig staan tegenover Coinbase en het niet zomaar het beste crypto trading platform durven of willen noemen.

Daarnaast valt het ook op dat Coinbase, toch nog steeds een heel populair crypto trading platform, vaak zwaar belast is en niet meteen een van de snelste is. Snelheid en betrouwbaarheid zijn echter essentieel voor wie het maximum wil halen uit een crypto trading platform.

Een ander minpunt is dat het om een Amerikaans platform gaat. Het nadeel daarvan is namelijk dat de Amerikaanse maffia, ook wel eens de IRS of de belastingdienst genoemd, in de pap te brokken heeft. Veel investeerders geven hun crypto-inkomsten niet aan, maar van de rechter heeft Coinbase het bevel gekregen om gegevens van hun klanten over te dragen. Niet iedereen heeft even graag dat de Amerikaanse fiscus in hun gegevens snuffelt.

Ga naar Coinbase +

Dat mensen het desondanks toch de beste exchange voor crypto blijven noemen, wil zeggen dat het platform wel een aantal bijzondere voordelen moet opleveren. Het belangrijkste voordeel is eigenlijk gebruiksgemak. Coinbase focust namelijk op beginners en heeft alles zo ontworpen dat ook zij in enkele klikken portemonnees op kunnen zetten en alles naar wens kunnen aanpassen. De mobiele app waarmee gebruikers betalingen kunnen verrichten en de zogenaamde Vault, de digitale kluis waarin ze hun Bitcoins veilig kunnen opslaan zonder dat ze daarvoor een eigen (fysieke) wallet hoeven aan te schaffen, zijn allemaal voordelen die voor beginners zeker interessant zijn.

Hoewel Coinbase dus zeker wat te bieden heeft en we het met volle enthousiasme in dit overzicht opnemen, durven we het niet het beste crypto platform voor beginners noemen. Als je Coinbase overweegt, raden we aan om ook minstens even het basisplatform van Bitvavo uit te proberen. Mogelijk zal het je beter liggen. De Vault van Coinbase is dan weer wel een aanrader en kan je veilig als digitale cryptospaarrekening gebruiken.

bitmex-logoBitMEX of Bitcoin Mercantile Exchange werd in 2014 opgericht door onder andere Arthur Hayes, een ervaren derivatenhandelaar die voorheen onder andere market maker is geweest voor Deutsche Bank. Gooi daar ook nog even de expertise van CEO Ben Delo bij, een wiskundige en computerwetenschapper die aan de Oxford University heeft gestudeerd en die onder andere high-frequency trading platforms heeft ontworpen voor bedrijven als IBM. En wat krijg je dan? Inderdaad de beste crypto exchange voor derivaten.

Bij de beste crypto exchange voor derivaten trade je cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum tegen dollars en maak je gebruik van de kracht van de hefboom. Zo’n hefbomen kunnen best veel winst opleveren, ook met een lage inleg, maar kunnen je ook met grote verliezen opzadelen. Bovendien ben je nooit echt eigenaar van de cryptomunten en speculeer je enkel op koerswijzigingen. Daardoor is het niet meteen de beste crypto exchange voor beginners en raden we BitMEX alleen aan voor wie al wat ervaring heeft met complexe financiële producten.

Om de beste crypto exchange voor derivaten te gebruiken, moet je Bitcoins op je account zetten. Dit is volledig gratis, net zoals het opnemen van je tegoeden. Hierin wijkt de beste crypto exchange voor derivaten toch enigszins af van andere platformen waarbij er al snel iets aan hun vingers blijft kleven. Natuurlijk is de beste crypto exchange voor derivaten geen liefdadigheidsinstelling en willen ze ook zelf verdienen. Dit doen ze op de contracten die ze aanbieden. De exacte vergoedingen zijn afhankelijk van het type cryptomunt, maar vallen best goed mee.

Een van de belangrijkste redenen waarom we het de beste crypto exchange voor derivaten noemen, heeft te maken met de goede supportmogelijkheden. De beste crypto exchange voor derivaten moet het natuurlijk hebben van professionele investeerders en ze weten er ook wel dat zij hoge eisen stellen. Daarom biedt de beste crypto exchange voor derivaten non-stop ondersteuning aan. Je kan zelfs via berichtendienst Telegram contact opnemen met de klantendienst van de beste crypto exchange voor derivaten.

Ook qua veiligheid zit het bij de beste crypto exchange voor derivaten heel goed. Hiervoor werkt de beste crypto exchange voor derivaten met cold wallets en multisignature wallets. Bij die laatste groep wallets zijn er altijd verschillende authenticaties nodig vooraleer er een storting of opname wordt uitgevoerd. Wat dit punt betreft, kunnen we dus enkel maar positief zijn.

Ga naar BitMEX +

btc-direct-logoAfronden doen we ten slotte met BTC Direct, een cryptomakelaar waar je tegenwoordig niet alleen Bitcoin (BTC) kan kopen, maar ook andere munten zoals Ethereum, Litecoin en Ripple. Deze goede crypto exchange is er een van eigen Nederlandse bodem en is dan ook ideaal voor wie met iDeal wil betalen. Er zijn echter nog een aantal redenen waarom we BTC Direct per se in deze top 5 beste crypto exchanges wilden opnemen.

Een eerste reden is de goede samenwerking met wallets zoals de Ledger Nano S of de TREZOR-wallet. Voor wie het niet kent: de TREZOR-wallet gebruik je om je Bitcoins en diverse altcoins in op te slaan. Het is gecontroleerd door de meest gerenommeerde beveiligingsexperts en het is ook een ideale keuze voor beginners. Het mooie is dus dat je cryptomunten bij BTC Direct aanschaft en ze vervolgens meteen naar je fysieke wallet doorstuurt. Dit is een ongelofelijk veilige manier om je investering te beschermen. Voor nog geen 60 euro haal je de TREZOR-wallet in huis en zeker als je BTC Direct gaat gebruiken, kunnen we het alleen maar aanraden.

De eenvoud is hoe dan ook een pluspunt. Het aankoopproces kan bijvoorbeeld niet makkelijker. Je betaalt namelijk gewoon met euro's en je cryptomunten krijg je meteen op het crypto-adres dat jij hebt opgegeven. Het betekent wel dat je eerst een crypto-adres moet hebben alvorens je kan kopen bij BTC Direct. Zoals eerder gezegd is een goede wallet een aanrader, zeker omdat de dienst van BTC Direct al in de TREZOR-wallet zit geïntegreerd, maar je kan ook kiezen voor een multi-currency wallet zoals Jaxx. Deze keuzevrijheid is in ieder geval iets waar we heel blij van worden.

Ga naar BTC Direct +

De dienst van BTC Direct is professioneel, alles is overzichtelijk en het geheel is klantvriendelijk ontworpen. Ze organiseren ook workshops om mensen kennis te laten maken met het beleggen in cryptomunten. Deze toegankelijkheid spreekt dan ook in het voordeel van BTC Direct. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat veel Nederlanders het de beste crypto broker noemen.

Waarom we BTC Direct dan niet meteen zelf uitroepen tot de beste crypto broker? Dit heeft met twee dingen te maken. In de eerste plaats swingen de kosten er de pan uit. Op de verkoop van Bitcoin betaal je bijvoorbeeld nog een fee van 1%, maar o wee als je Ripple gaat verkopen want dan moet je zelfs 3% afstaan. En dan krijg je ook nog eens te maken met transactiekosten die afhankelijk zijn van je betaalmethode. In het geval van iDeal gaat het bijvoorbeeld om 0,50 euro per transactie. Er zijn echt wel voordeligere alternatieven die, hoewel ze misschien iets minder toegankelijk zijn voor beginners, toch wel te overwegen zijn. Bitvavo, door ons verkozen als beste crypto exchange, blijft bijvoorbeeld een echte aanrader.

Een ander belangrijk nadeel is het heel kleine aanbod. Je kan er namelijk enkel Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Ripple kopen en verkopen. Er zijn honderden cryptomunten – we geven zeker toe dat ze niet allemaal even belangrijk zijn – maar er dan slechts 5 aanbieden is toch wel heel erg mager. Vergelijk het maar even met het aanbod van Binance waar je gerust enkele minuten doorheen kan scrollen en je zal wel begrijpen dat het aanbod hier voor ons gerust wat ruimer had gemogen.

Laatste artikelen over crypto

Tips om thuis veilig je werkspullen op te bergen

Tips om thuis veilig je werkspullen op te bergen

In de afgelopen jaren is thuiswerken steeds populairder geworden. Of het nu gaat...

Read more +
Op zoek naar een locatie voor een businessevent

Op zoek naar een locatie voor een businessevent

Het afgelopen decennium is het aantal mensen dat vanuit huis werkt sterk gestege...

Read more +
Start je eigen business met het printen van cadeaukaarten

Start je eigen business met het printen van cadeaukaarten

Een gepersonaliseerd cadeau wordt steeds populairder. Een goed voorbeeld daarvan...

Read more +