Het is niet omdat je thuis aan het werk gaat, dat je je zaakjes niet op orde moet hebben. Eenmaal je met veel contactpersonen, klanten en leveranciers krijgt af te rekenen, zal een goed CRM systeem een grote hulp zijn. Nu moet je weten dat de prijzen van CRM systemen ongelofelijk sterk kunnen verschillen. Er zijn al oplossingen voor minder dan een tientje per maand en er zijn er waarbij je tot meer dan 1.000 euro per maand moet betalen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de goedkoopste CRM software niet per se het beste CRM systeem zal zijn. Hieronder hebben we de populairste CRM systemen voor je vergeleken en geven we telkens aan voor wie het al dan niet de beste CRM software is.

Teamleader: beste CRM systeem voor eenvoudig en toegankelijk contactbeheer

Teamleader heeft volgens velen het beste CRM systeem van Nederland. Niet minder dan 11.000 mkb-bedrijven vinden Teamleader dan ook het beste CRM systeem. We moeten er wel even bij vertellen dat Teamleader eigenlijk meer is dan alleen CRM software. Natuurlijk kan je deze goede CRM software gebruiken om klanten te beheren, maar daarnaast staat het je ook toe om je gewerkte uren bij te houden voor het urencriterium, projecten te beheren, offertes te maken en facturen op te stellen. Je kiest dus niet alleen voor een van de beste CRM systemen van Nederland, maar je krijgt er ook extra veel voor in ruil.

Het is daarbij echter niet mogelijk om alleen het CRM systeem af te nemen. De extra tools zoals de facturatie- en projectmanagementsoftware moet je dus ook gewoon verplicht afnemen. Wel krijg je de keuze uit drie verschillende pakketten. Als je je echt tot het minimum wil beperken, kies je gewoon voor het GO-pakket. Dan beheer je je salespijplijn en je klanten zonder al te veel extraatjes. Voor dit pakket betaal je 50 euro per maand en dan hebben meteen twee gebruikers toegang tot het systeem. Nadien betaal je 25 euro per maand extra per extra gebruiker. Vanaf de elfde gebruiker zijn er wel kortingen van toepassing. Een pluspunt is dan weer dat je het eerst even gratis kan uitproberen. Hiervoor hanteren ze een proefperiode van 14 dagen, waarvoor geen creditcard vereist is.

Om na te gaan of het al dan niet de beste CRM software is, moeten we natuurlijk vooral focussen op de klantenbeheermodule. Deze module staat je toe om alle informatie van je klanten, maar eigenlijk ook gewoon van andere contacten, centraal op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan de communicatiegeschiedenis, hun contactgegevens, hun KVK-nummer enzovoort. Het handige aan Teamleader is dat je enkel dit KVK-nummer hoeft in te putten, want het systeem gaat nadien automatisch op zoek naar de gegevens en vult de andere informatie automatisch in. Dit kan je natuurlijk even controleren en corrigeren, maar op dit punt is het inderdaad een van de beste CRM systemen.

Per klant krijg je vervolgens alle gegevens te zien, maar ook de communicatiegeschiedenis. Hiervoor koppel je bijvoorbeeld je Outlook-account met Teamleader. Als je extra informatie in je CRM systeem wil bewaren, voeg je custom fields toe. Ook foto’s, bestanden en documenten kan je eenvoudig toevoegen.

Omdat het klantcontact wordt gecentraliseerd, komen mails automatisch in de centrale inbox terecht. Het voordeel hiervan is dat iedereen op de informatie kan inpikken, wat handig als je met meerdere mensen samenwerkt. Als de klant bijvoorbeeld antwoordt op Katrien haar mail, maar Katrien vandaag afwezig is, kan Sandra toch gewoon inpikken. Zo weet je zeker dat klanten altijd tijdig en efficiënt een antwoord krijgen. Het komt natuurlijk de klantbelevenis ten goede.

Als je op zoek gaat naar het beste CRM systeem, moet je ook altijd even de mogelijke integraties onder de loep nemen. Het draait uiteindelijk om het centraliseren en daarvoor heb je gegevens van andere softwaresystemen nodig. Bij Teamleader zit je alvast goed, want het werkt samen met meer dan 200 verschillende applicaties. Zo koppel je het CRM systeem bijvoorbeeld met MailChimp waardoor je eenvoudiger mailings uitstuurt naar al je contacten. Andere voorbeelden zijn koppelingen met Trends Top (automatisch binnenhalen van financiële informatie over bedrijven) en LinkedIn (contacten en bedrijven uit LinkedIn toevoegen). Houd er wel rekening mee dat niet alle integraties gratis zijn.

Ten slotte kan een vergelijking van de beste CRM systemen niet zonder een beoordeling van de supportmogelijkheden. Hier kunnen we gelukkig met een positieve noot eindigen. Je bent namelijk niet alleen beperkt tot supporttickets, maar je kan ook snel geholpen worden via de live chat. Daarnaast kan je altijd even telefoneren en reageert men ook snel via LinkedIn en Facebook. Enkel lijken ze vergeten te zijn dat ze ook een Twitter-kanaal hebben.

Salesforce: beste CRM software voor wie aan de slag wil met data

In tegenstelling tot bij Teamleader reken je hier enkel op een CRM systeem en niet op een overkoepelende oplossing. Het cloudgebaseerd CRM systeem beperkt zich dan ook specifiek tot deze toepassing. Handig, want dan hoef je niet te betalen voor functionaliteiten die je misschien niet wilt. Natuurlijk is het wel zo dat Salesforce alle bedrijfsprocessen met klantinteracties, ongeacht of het nu gaat om de sales of de marketing, optimaliseert. Dit CRM systeem wordt gebruikt door 150.000 bedrijven en het is dus een stuk groter dan Teamleader, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het de beste CRM software is.

Wel zijn er een aantal redenen waarom velen Salesforce het beste CRM systeem noemen. Het is namelijk een echte innovator die het niet nalaat om de nieuwste oplossingen te integreren. Zo hebben ze bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie in hun CRM systeem geïntegreerd en beschik je voortdurend over datagedreven inzichten. Het is meteen ook de reden waarom IDC (International Data Corporation) Salesforce jaar na jaar het beste CRM systeem noemt. Ook de cijfers die Salesforce kan voorleggen, zijn heel rooskleurig. Zo zien 38% van hun klanten een hogere salesproductiviteit. Niet voor niets gebruiken bedrijven als T-Mobile en Schneider Electric dit CRM systeem. Uiteraard hoef je hen niet zomaar op hun woord te geloven en kan je zelf even nagaan of het wel het beste CRM systeem is. Hiervoor hebben ze zelfs een tool ontwikkeld waarmee je alvast de ROI van dit CRM systeem kan berekenen.

Net zoals Teamleader biedt Salesforce goede oplossingen aan voor het mkb, maar over het algemeen hebben ze ook heel goede oplossingen voor start-ups. Daarnaast hebben ze heel gerichte antwoorden voor noden van de non-profitsector, de gezondheidszorg, de telecomsector, de sector van de consumptiegoederen, de maakindustrie, de financiële dienstverlening en de retailsector. Het is met andere woorden een heel compleet CRM systeem en dan mag het niet verbazen dat velen het tot de beste CRM systemen van Nederland rekenen.

De prijzen zijn sterk afhankelijk van welke tools je nodig hebt. Voor het mkb heb je bijvoorbeeld al een oplossing vanaf 25 euro per gebruiker per maand (bij jaarlijkse facturering). Als je daarentegen pakweg Tableau CRM – dit is het uitgebreidere CRM systeem waarbij je ook over analytische gegevens beschikt – en de Einstein Prediction Builder gaat gebruiken, betaal je al snel 75 euro per gebruiker per maand. Voeg daar ook nog even Einstein Data Insights aan toe en we spreken al over 150 euro per gebruiker per maand.

De prijzen lopen met andere woorden snel op, maar anderzijds hoef je enkel te betalen voor de tools die je ook daadwerkelijk wil gebruiken. Als je je tot de basis beperkt, ben je bij Salesforce eigenlijk zelfs goedkoper af dan bij Teamleader. Wil je meer? Dan krijg je meer en dan betaal je meer. Een volledige opsomming van alle mogelijkheden geven, is onbegonnen werk. Maar we moeten wel alvast zeggen dat de mogelijkheden veel verder gaan dan bij bijvoorbeeld Teamleader. Zeker qua slimme analytische tools is Salesforce nu eenmaal het beste CRM systeem dat er is.

Om echt te ontdekken wat er allemaal mogelijk is, raden we aan om de gratis proefperiode van 30 dagen te gebruiken. Dit is net zoals bij Teamleader zonder verplichtingen en volledig vrijblijvend. Ook hier heb je dus geen kredietkaart nodig. Bovendien is de proefperiode ook nog eens meer dan dubbel zo lang, maar je hebt natuurlijk ook veel meer om te ontdekken.

Verder is het een constante dat de leveranciers van CRM systemen vaak heel goed weten hoe ze de klantbeleving kunnen versterken. De kans is nu eenmaal groot dat ze ook zelf een CRM systeem gebruiken. Ook hier reken je dus op een goed klantcontact. Je kan bijvoorbeeld chatten met een van de medewerkers, bellen naar de klantendienst of een terugbelverzoek indienen zodat je geen telefoonkosten hebt. Een pluspunt is dat je ook rechtstreeks contact kan opnemen met de technische support van het kantoor in Amsterdam, waardoor je in het Nederlands wordt geholpen.

e-Boekhouden.nl: beste CRM systeem voor zzp’ers met een beperkt budget

Net zoals bij Teamleader is ook e-Boekhouden.nl meer dan alleen een CRM systeem. Zoals de naam het eigenlijk al aangeeft, gaat het bij e-Boekhouden.nl namelijk om boekhoudsoftware. Het komt echter met allerlei extra functies, waaronder een module relatiebeheer. Net zoals bij Teamleader kan je deze module niet individueel afnemen, maar een pluspunt is wel dat het zowel bij de boekhoud- als de facturatiemodule is inbegrepen.

Met de module relatiebeheer – wat eigenlijk gewoon een CRM systeem is – van e-Boekhouden.nl beheer je klanten en leveranciers. Je voegt ze in via een specifieke koppeling en je moet daarbij enkel hun KVK-nummer ingeven, net zoals dat ook bij Teamleader het geval is. Uiteraard kan je ook zelf handmatig gegevens inputten. Het is ook handig dat je eenvoudig veel klantgegevens kan importeren. Hiervoor gebruik je een Excel- of een csv-bestand.

Daarnaast beschik je net zoals bij Teamleader over de mogelijkheid om extra invoervelden aan te maken en de schermen aan te passen. Bijzonder is het dat je meteen ook nieuwsbrieven kan uitsturen. Er is dus best wel wat mogelijk, maar het valt in de verste verte niet te vergelijken met de mogelijkheden van Salesforce. Als je uitgebreide mogelijkheden en analytische tools zoekt, is e-Boekhouden.nl dus niet de beste CRM software. Je rekent er wel op goede en betaalbare CRM-tools en voor zzp’ers is dat natuurlijk belangrijk. Net daarom behoort e-Boekhouden.nl alsnog tot het lijstje met beste CRM systemen.

Voor zzp’ers is de prijs inderdaad ook een bepalende factor. En wat dit betreft hebben we goed nieuws, want de prijs is wel heel laag. De goedkoopste oplossing kost namelijk 5,95 euro per maand als je kiest voor de zzp-facturatiemodule. Als je extra functionaliteiten wilt, zoals onbeperkt facturen maken of boekhouden, moet je uiteraard wel meer betalen. Maar dat heeft natuurlijk niks te maken met de CRM software. En anderzijds kan je als starter gratis aan de slag met dit CRM systeem.

Vooral op zoek naar een goedkope oplossing om je klantenbeheer te centraliseren? Dan is e-Boekhouden.nl inderdaad het beste CRM systeem. En net zoals bij Teamleader kan je het ook gewoon eerst even 14 dagen uitproberen, wat natuurlijk wel een minder royale periode is dan bij Salesforce.

Exact Online: beste CRM software voor de salesafdeling

Ook Exact Online wordt wel vaker eens het beste CRM systeem genoemd. Exact Online is een heel compleet CRM systeem dat bijvoorbeeld boekhoudsoftware levert. Hun CRM software wordt in de meest uiteenlopende sectoren in binnen- en buitenland gebruikt, gaande van de Belgische voetbalclub SV Zulte Waregem tot Bonfix in Zwolle en Bugaboo International.

De CRM-module is ondergebracht onder Exact voor Uren en Facturen. Voor deze module, die ook urenregistratie, facturatie en boekhouding omvat, betaal je 129 euro per maand. Dit is inclusief één gebruiker, want per extra gebruiker betaal je 17,50 euro extra per maand. Dit maakt Exact Online alvast vrij duur, zeker als je de vergelijking maakt met e-Boekhouden.nl of Teamleader. Het heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat je verplicht bent om tegelijkertijd facturatie- en boekhoudtools af te nemen. Indien je daar ook daadwerkelijk naar op zoek bent, is het wel degelijk de beste CRM software. De boekhoudsoftware van Exact wordt namelijk heel hoog aangeschreven. Dit wel vooral voor grotere ondernemingen, want voor kleine zzp’ers is het wellicht net iets te duur. Ook aan andere abonnementen (behalve de module Salaris) kan je overigens Exact CRM toevoegen, maar ook deze combinaties zijn best prijzig.

Met Exact CRM centraliseer je al je contactgegevens en krijg je een beter zicht op het salestraject. Ook kan je je marketingcampagnes professioneler uitrollen en kunnen verkopers hun essentiële gegevens eenvoudig bijwerken. Een pluspunt is de optie om via handige cockpits een overzicht te verkrijgen van het gehele verkooptraject. Je ziet zelfs de verwachte omzet per maand en het CRM systeem registreert je verkoopkansen. Daarom vinden we dit de beste CRM software voor salesverantwoordelijken.

Wil je het beste CRM systeem voor salesverantwoordelijken alvast even uitproberen? Dan dien je een persoonlijke demo aan te vragen. Het neemt maximaal 30 minuten van je tijd in beslag en je kan meteen alles van dichtbij ontdekken. Zo ontdek je zelf of het al dan niet de beste CRM software voor jou is.

Monday.com: beste CRM systeem voor offline gebruik

Net zoals Teamleader en Exact Online reken je bij monday.com opnieuw op een integrale bedrijfsoplossing. Het CRM systeem van monday.com is volledig aanpasbaar zodat het automatisch aan je wensen voldoet. Op dit punt is monday.com toch uniek. Verder beschikt monday.com over intuïtieve dashboards waarmee je ineens ziet hoe alles vlot. Vooral voor het verkoopteam zijn deze dashboards heel waardevol.

Een ander pluspunt is dat je monday.com ook in een offline modus kan gebruiken. Hierdoor kan je echt altijd en overal in de slag, ook als je geen internetverbinding hebt. De meeste CRM-aanbieders beweren wel dat je plaats- en tijdonafhankelijk kan werken, maar vergeten er wel bij te vertellen dat je dan uiteraard over een internetverbinding moet beschikken. Wil je ook offline aan de slag kunnen gaan? Dan vinden wij monday.com het beste CRM systeem.

Alsook kan je met monday.com je workflows automatiseren. Hierdoor kan je terugkerende taken eenvoudiger afhandelen. Dit wil niet zeggen dat je alles aan een programma moet uitbesteden, want je kan bijvoorbeeld herinneringen configureren zodat je niks over het hoofd hoeft te zien maar toch de controle behoudt.

Waarin monday.com uitblinkt is eigenlijk de eenvoud. Alles is zo intuïtief en toegankelijk gemaakt dat je geen CRM-expert moet zijn om ermee aan de slag te gaan. Alles is in een wip te configureren en ook nieuwe medewerkers gaan na een korte introductie al snel met monday.com aan de slag. Op dit punt is dit eigenlijk gewoon het beste CRM systeem dat we al hebben gezien, maar omdat Teamleader net wat uitgebreidere tools heeft, geven we toch de voorkeur aan die laatste.

De tarieven vallen bovendien heel goed mee. Met het Basic-pakket betaal je $ 8 per gebruiker per maand, met een minimum van drie gebruikers. Voor een bedrag van $ 24 per maand (3 maal $ 8) kan je toch al heel wat. Je kan namelijk leads, deals en contacten beheren, onbeperkt visuele verkooplijnen aanmaken, je beschikt over een volledig mobiel CRM systeem en je kan onbeperkt aangepaste velden aanmaken.

Natuurlijk kunnen de uitgebreidere pakketten wel interessant zijn. Met het Standaard-pakket van $ 10 per gebruiker per maand kan je bijvoorbeeld ook de MailChimp-integratie gebruiken, terwijl het Pro-pakket van $ 16 per gebruiker per maand je tot 25.000 automatiseringsacties per maand toestaat. In vergelijking met pakweg Exact Online is monday.com toch flink goedkoper. Houd er wel nog even rekening mee dat het hier gaat om de bedragen bij jaarbetalingen, want bij maandelijkse betalingen vervalt de korting van 18% die alvast in het jaarbedrag verwerkt zit.

Ten slotte hebben we het ook hier even over de support. Daarbij moeten we wel zeggen dat het wat minder toegankelijk is dan bij bijvoorbeeld Salesforce. Zo heb je geen live chat, maar moet je in het Engels een supportticket indienen. Bovendien lijkt er bij hun support nog vaak iets mis te lopen en duurt het wel heel lang alvorens je een antwoord krijgt. Dat dit niet het beste CRM systeem is op het vlak van support, blijkt ook als je de berichten op hun eigen Facebookpagina onder de loep neemt. Dit doet natuurlijk geen afbreuk aan de meerwaarde van dit CRM systeem, maar het is toch een belangrijke opmerking die we moeten maken.

HubSpot: beste CRM software die gratis is

Ten slotte wordt ook HubSpot wel vaker genoemd als het over de beste CRM systemen gaat. HubSpot is een Amerikaans CRM systeem. Het heeft wel wat te bieden, maar laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is de beste CRM software voor wie een gratis oplossing zoekt. Het beste CRM systeem dat gratis is, heeft voor iedereen wat te bieden, ongeacht of je nu een salesverantwoordelijke of een marketeer bent.

Met het beste CRM systeem dat gratis is, heb je alvast een aantal handige tools. Zo kan je het beste CRM systeem dat gratis is, gebruiken om je sale pipelines te managen, je deals te tracken en om handige rapportages te raadplegen. Ook kan je met het beste CRM systeem dat gratis is live chatten, e-mails tracken en prospects volgen. Het is 100% gratis, maar natuurlijk hebben ze wel een verdienmodel. Ze hebben namelijk ook een premiumvariant waarmee je toch net wat meer kan doen. Dit gaat dan van het automatiseren van de sales tot voorspellende leadscores, aanpasbare rapporten en meer dan dertig andere extra functies die echt wel een meerwaarde zijn.

Als je deze premium tools wil gebruiken, zal je echter al snel flink moeten betalen. De Sales Hub Starter is namelijk niet zo veel uitgebreider dan de gratis versie. Je hebt dan bijvoorbeeld twee deal pipelines per account in plaats van één. Maar daar betaal je dan wel 41 euro per maand voor. Eigenlijk is het pas echt interessant als je kiest voor de Sales Hub Professional, wat je al meteen 414 euro per maand zal kosten. Dat is bijna 70 keer duurder dan wat je voor het CRM systeem van e-Boekhouden.nl moet betalen.

 

Uiteraard is het hun bedoeling om je via de gratis versie met HubSpot kennis te laten maken zodat je later naar een premiumvariant overstapt, maar weet dat dit zeker geen verplichting is. Voor een zzp’er die niet al te veel tools nodig heeft, zal de gratis versie echt wel volstaan en is dit het beste CRM systeem.

Dat dit een Amerikaans CRM systeem is, heeft wel tot gevolg dat alles in het Engels is. Ook de ondersteuning – die overigens heel goed is en waarbij je zelfs beschikt over een goede academy met leerrijke video’s – is volledig Engelstalig. Als de Engelse taal een breekpunt is, zal HubSpot niet de beste CRM software voor jou zijn. Dan kies je beter voor goedkope oplossingen zoals die van e-Boekhouden.nl.