Als je als zelfstandige vanuit huis gaat werken, zal je ook een boekhouding bij moeten houden. De Belastingdienst wil namelijk weten hoeveel jij verdient en wil dat je ook netjes je belastingen betaalt. Je kan daarbij kiezen voor het beste gratis boekhoudprogramma, maar over het algemeen is dit niet het beste boekhoudpakket. De software wordt namelijk niet altijd goed bijgehouden, is verouderd, heeft een gebrekkige support of veiligheidsproblemen enzovoort. Daarom ga je beter op zoek naar het beste zzp boekhoudprogramma dat betaalbaar is. Wij hebben verschillende boekhoudpakketten vergeleken en hieronder geven we weer wat wij de 5 beste zzp boekhoudprogramma’s vinden.

e-Boekhouden.nl

Het boekhoudpakket e-Boekhouden.nl is al sinds 2002 beschikbaar. Velen noemden het al snel het beste boekhoudpakket op de markt. In ieder geval is het wel zo dat e-Boekhouden.nl heel populair is en sedertdien sterk is gegroeid. Intussen telt het bedrijf dan ook meer dan vijftig medewerkers. Kenmerkend aan e-Boekhouden.nl is de betaalbaarheid, maar ook dat het heel intuïtief werkt. Daarom is het eigenlijk het beste boekhoudprogramma voor wie geen boekhoudkennis heeft. Niet voor niets wordt het wel vaker het beste boekhoudprogramma voor zzp genoemd.

Functies van e-Boekhouden.nl

Bij e-Boekhouden.nl hebben ze het boekhoudpakket gemaakt vanuit het perspectief van de ondernemer zonder boekhoudkennis. Het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis werkt dan ook heel intuïtief. Desondanks heeft men bij het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis ook wel wat belangrijke innovaties geïntegreerd. Een belangrijk voorbeeld daarvan is Scan & Herken en Mail & Herken. Hierbij wordt informatie van doorgemailde of gescande facturen en bonnetjes automatisch in de administratie verwerkt.

Daarnaast is het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis voorzien van allerlei automatische bankkoppelingen. Momenteel is een automatische verwerking mogelijk voor wie een rekening heeft bij Triodos Bank, bunq, Knab, ING, ABN AMRO en Rabobank. De bij- en afschrijvingen worden dan automatisch ingeladen en een keer per dag verwerkt. Meestal gaat dit automatisch (in +/- 90% van de gevallen), maar soms moeten er manueel nog een aantal zaken worden gecontroleerd. Niet bij een van deze banken aangesloten? Dan is het bij het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis mogelijk om je bestanden te importeren, wat net iets meer werk kost. Ook kan je nog steeds betaalbestanden aanmaken om in een keer alle betalingen in de internetbankieromgeving aan te bieden. Handig, want zo worden er geen foutjes gemaakt en verlies je geen tijd.

Verder biedt het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis alles wat je van een boekhoudprogramma mag verwachten. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch opstellen van de btw-aangifte of de opgaaf ICP. Het handige daarbij is dat de btw-aangifte met één klik naar de Belastingdienst kan worden verzonden. Hiervoor hoef je niet eens over een pincode of certificaat te beschikken.

Het is altijd handig als je inzicht krijgt in de financiële status van je onderneming. Dit is namelijk een van de voordelen van zelf met het beste online boekhoudprogramma werken. Net daarom kan het beste boekhoudprogramma niet zonder rapportagemogelijkheden. Hiervoor zit je gelukkig goed bij e-Boekhouden.nl.

Er zijn bovendien nog heel wat andere zaken waar e-Boekhouden.nl voor de nodige vereenvoudiging zorgt. Het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis beschikt bijvoorbeeld over een vaste activamodule waarbij afschrijvingen automatisch worden verwerkt. Ook worden Europese btw-nummers automatisch gecontroleerd.

Stap je over van een ander boekhoudprogramma dat achteraf bekeken toch niet het beste boekhoudprogramma is? Dan kan je bij e-Boekhouden.nl eenvoudig een beginbalans ingeven (eindbalans van de vorige boekhoudoplossing). Uiteraard kan je dit ook overlaten aan je accountant. Op de website van e-Boekhouden.nl is er een lijst te vinden met alle accountants en boekhouders die e-Boekhouden.nl gebruiken.

Prijs van e-Boekhouden.nl

We zouden e-Boekhouden.nl niet in het lijstje plaatsen met beste zzp boekhoudprogramma’s als hun tarieven torenhoog waren. De prijs valt met andere woorden goed mee. Zo kan je het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis al gebruiken vanaf 7,95 euro per maand, maar dan enkel als je maximaal 240 boekingen per jaar uitvoert. In het andere geval betaal je 14,50 euro per maand en heb je geen beperkingen. Een pluspunt is wel dat je het als startende zzp’er eerst 15 maanden kan proberen en dit zonder automatische verlenging. Hierdoor is het meteen ook het beste gratis boekhoudprogramma voor startende ondernemers.

Plus- en minpunten van e-Boekhouden.nl

Eenvoud is natuurlijk het grote voordeel van het beste boekhoudprogramma voor ondernemers zonder boekhoudkennis, maar net zoals bij andere boekhoudsoftware zijn er ook hier een aantal nadelen waar je maar beter rekening mee houdt.

Pluspunten Minpunten
·         Gebroken boekjaar is geen probleem

·         Incl. module relaties (CRM-systeem)

·         Heel intuïtief en makkelijk in gebruik

·         Gratis toegang voor accountant of boekhouder

·         Gratis extra gebruikers

·         Facturatie is enkel mogelijk met extra module

·         Ledenbeheer is enkel mogelijk met extra module

 

MoneyMonk

MoneyMonk wordt door velen het beste zzp boekhoudprogramma genoemd. In ieder geval is het wel zo dat MoneyMonk 100% onafhankelijk is en geen externe financiering aanwendt. Hierdoor kunnen ze hun eigen eigenzinnige koers varen. Daarbij zetten ze in op eenvoud, de lange termijn en een totaaloplossing die bestaat uit online boekhouden en projectmanagement.

Functies van MoneyMonk

In veel opzichten zijn MoneyMonk en e-Boekhouden.nl gelijkaardig. Wel is het zo dat MoneyMonk iets uitgebreider is. Het komt bijvoorbeeld met een extra facturatiemodule. Toch wil dit nog niet zeggen dat dit het beste online boekhoudprogramma voor zzp is. Ook bij e-Boekhouden.nl kan je namelijk een facturatiemodule aan je abonnement toevoegen.

Alsook, net zoals bij e-Boekhouden.nl, beschik je over bankkoppelingsmogelijkheden. Hierin is MoneyMonk wel het beste zzp boekhoudprogramma, daar zij met meer banken samenwerken. Heb je bijvoorbeeld een rekening bij SNS Bank, RegioBank of ASN Bank? Dan is MoneyMonk het beste boekhoudpakket voor zzp.

Wat de btw-aangifte en mogelijkheden als automatische afschrijvingen en Scan & Herken betreft, zijn MoneyMonk en e-Boekhouden.nl andermaal vrij gelijkaardig. De inzichtmogelijkheden vinden we wel net iets handiger bij MoneyMonk dan bij e-Boekhouden.nl. Vooral handig is het dat je verschillende periodes met elkaar kan vergelijken en dit zowel in grafieken als in getallen. De auditfile kan je overigens ook gewoon downloaden, bijvoorbeeld voor bij een controle door de Belastingdienst. Of om het te delen met een boekhouder die niet bij MoneyMonk is aangesloten.

Heb je ooit eens advies nodig? Op de website van MoneyMonk word je doorverwezen naar erkende MoneyMonk-adviseurs. Dit zijn zelfstandigen die bij een klein kantoor werken, hoofdzakelijk zzp’ers bedienen en die minstens zeer regelmatig met MoneyMonk werken. Van in Vlijmen tot in Amsterdam is er wel een adviseur te vinden.

Een belangrijk punt waardoor velen MoneyMonk het beste online boekhoudprogramma voor zzp vinden, is de support. Je kan namelijk altijd even bellen als je een vraag hebt, maar ook een ticket indienen of je vraag doormailen is mogelijk. Voorheen kan je natuurlijk wel even kijken of je het antwoord niet vindt in hun uitgebreide ZZP Kennisbank, met meer dan 500 artikelen en video’s van MoneyMonk of op hun blog.

Ten slotte reken je bij MoneyMonk op een gratis opstartservice. Dit omvat een gratis overstapdienst, maar gaat ook verder dan dat. Je krijgt namelijk een persoonlijke uitleg en een expert helpt je bij het inrichten van je administratie. Daarnaast krijg je meteen tips om tijd te besparen. Zoals je merkt, doen ze er ook echt alles aan om het zzp’ers eenvoudiger te maken. En dan hoeft het niet te verbazen dat zoveel zzp’ers MoneyMonk het beste boekhoudprogramma voor zzp vinden.

Prijs van MoneyMonk

Als zzp’er betaal je 20 euro per maand voor een complete oplossing. Naast de module online boekhouden krijg je dus ook toegang tot de projectmanagementmodule waarmee je een urenregistratie kan bijhouden of onkosten kan declareren. Je kan het de eerste 30 dagen gratis uitproberen en nadien krijg je gedurende de eerste zes maanden een korting van 50%. Zoek je eerder het beste boekhoudprogramma voor mkb? Dan betaal je 40 euro per maand. Dit is een handige oplossing voor wanneer er meerdere gebruikers zijn.

Plus- en minpunten van MoneyMonk

In veel opzichten valt MoneyMonk te vergelijken met e-Boekhouden.nl en is het moeilijk om te zeggen wat het beste boekhoudprogramma is. Het is wel zo dat MoneyMonk dankzij de facturatiemogelijkheden net iets uitgebreider is, maar anderzijds is het ook iets duurder. Er zijn bovendien nog een aantal andere plus- en minpunten die je moet kennen.

Pluspunten Minpunten
·         Inclusief facturatie- en projectmanagementmogelijkheden

·         Extra veel bankkoppelingen mogelijk

·         Elke maand opzegbaar

·         Scan & Herken

·         Heel goede support

·         Geen voorraadbeheermogelijkheden

·         Duurder dan e-Boekhouden.nl

 

 

Moneybird

Moneybird wordt wel vaker eens het beste online boekhoudprogramma genoemd. Het wordt intussen door meer dan 200.000 zzp’ers en mkb’ers gebruikt. Het wordt gerund door een jong en gedreven team met talloze innovatieve ideeën. Met meer dan 35 medewerkers is het een bloeiend bedrijf dat er alles aan doet om het beste zzp boekhoudprogramma te maken.

Functies van Moneybird

Bij Moneybird staan ze voor een integrale oplossing. Alles begint er dus met de mogelijkheid om gedetailleerde offertes te maken en deze snel en eenvoudig te laten goedkeuren. Ze bieden ook tools aan waarmee je eenvoudig achterhaalt welke offertes extra aandacht nodig hebben. Is een klant akkoord met de offerte? Dan zijn er verschillende manieren om de offerte te ondertekenen. Jij kan dan aan de slag en nadien verzend je de factuur via Moneybird. Moneybird zorgt meteen voor de juiste boekingen. Je factuur verzenden doe je per mail, maar kan ook per post of via Peppol. Jij kiest dus zelf hoe je het wil aanpakken, maar via de oplossingen van Moneybird behoud je wel de controle. Zo volg je ook eenvoudig de openstaande facturen op en stuur je razendsnel herinneringen uit.

Je begrijpt wellicht al waarom we dit het beste boekhoudprogramma voor factureren en boekhouden vinden. Ook het boeken van facturen en bonnetjes gaat even vlot als het maken ervan. Ze hebben namelijk een gratis Scan & Herken-functie en je krijgt altijd slimme suggesties om sneller boekingen uit te voeren. En documenten die via het Peppol-netwerk zijn verzonden, behoeven buiten het betalen ervan helemaal geen verwerking meer.

Net zoals bij e-Boekhouden.nl en Moneybird kan je automatisch transacties inladen, maar dit wel enkel als je een zakelijke rekening hebt bij bunq, ING, Knab of Rabobank. Op dit punt doet Moneybird het dus minder goed dan e-Boekhouden.nl en MoneyMonk en is het dus niet het beste boekhoudprogramma.

Wel heb je hier opnieuw enkele van de voordelen die je ook al kent van MoneyMonk. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan te kloppen bij een adviseur. Ook hier kan je via de website eenvoudig in contact komen met een adviseur die met MoneyMonk werkt. Het doet het op dit punt beter dan MoneyMonk, want hun netwerk is flink uitgebreider. Dat merk je ook aan het kaartje op hun website.

Prijs van Moneybird

De prijs van het beste boekhoudprogramma voor factureren en boekhouden is afhankelijk van hoeveel banktransacties je per maand wil verwerken. Hierdoor betalen grotere ondernemingen automatisch meer voor het beste boekhoudprogramma voor factureren en boekhouden. Als je als kleine zzp’er niet meer dan 20 banktransacties per maand gaat verwerken, betaal je 12 euro per maand. Voor maximaal 50 banktransacties gaat het dan om 21 euro per maand. Liever geen beperkingen? Dan kost het beste boekhoudprogramma voor factureren en boekhouden je 30 euro per maand.

De prijzen liggen iets hoger dan bij e-Boekhouden.nl, maar zijn wel nog steeds heel competitief. Bovendien krijg je er ook wel wat leuke extraatjes bij en heb je meteen alles in huis voor je urenregistratie. Het liever eerst even proberen? Dan kan dit gedurende 60 dagen. Annuleren is daarbij altijd mogelijk.

Plus- en minpunten van Moneybird

Moneybird heeft duidelijk een aantal voordelen en het valt te begrijpen waarom velen dit het beste zzp boekhoudprogramma noemen. Het zijn er niet bijster veel, maar er zijn wel een aantal minpuntjes. We benoemden ze hierboven al, maar de belangrijkste plus- en minpunten zijn hier nog even voor je samengevat.

Pluspunten Minpunten
·         Heel compleet, inclusief urenregistratie

·         Onbeperkt facturen en offertes versturen

·         Onbeperkt documenten verwerken

·         Koppeling met projectmanagementtool

·         API-koppeling

·         Werkt met minder banken samen

·         Urenregistratietool is niet zo uitgebreid

Exact

Exact was een van de eerste aanbieders die de mogelijkheden van de internet- en computertechnologie voor boekhouding zagen. Het bedrijf werd reeds in 1984 opgericht. Intussen zijn ze blijven innoveren en hebben ze ruim 1.850 specialisten in dienst. Ruim een half miljoen ondernemers en accountants in meer dan 100 landen vinden het het beste boekhoudprogramma en gebruiken het voor hun bedrijfsvoering.

Functies van Exact

Exact is een heel uitgebreid boekhoudprogramma dat eigenlijk gewoon de functies biedt die je ook bij voorgaande leveranciers van boekhoudsoftware aantreft. Daarom vinden velen het dan ook de beste zzp boekhoudsoftware. Al deze functies uit de doeken doen, is onbegonnen werk. Toch zijn er een aantal zaken die we zeker willen toelichten.

Net zoals bij Moneybird heb je ook bij Exact handige facturatiemogelijkheden. Exact is vooral handig als je digitaal wil factureren in een UBL-formaat. Je kan de facturen bovendien ook heel eenvoudig naar je hand zetten en je kan steeds volgen of de factuur al is bekeken of betaald. Indien nodig stuur je met een enkele klik even een herinnering uit. Dit kan je ook gewoon automatiseren zodat je er verder geen omkijken naar hebt.

Bij Exact kan je een automatische bankkoppeling voorzien, net zoals dat ook bij de voorgaande leveranciers van boekhoudsoftware het geval is. Op dit punt gaat het wel niet om het beste zzp boekhoudprogramma, want er is enkel een bankkoppeling voorzien voor ABN, Rabobank, ING, bunq en Knab. Als je bij een andere bank zit, zoals SNS Bank of Van Lanschot, kan je natuurlijk wel je bankafschriften importeren. Dit kost je meer tijd en moeite. Exact is eigenlijk vooral het beste zzp boekhoudprogramma als je bij ING of Rabobank zit. Dan kan je namelijk niet alleen automatisch afschriften binnenhalen, maar kan je bijvoorbeeld ook automatische incasso’s aanbieden.

Een ander belangrijk kenmerk van Exact en een reden waarom velen dit het beste online boekhoudprogramma vinden, is dat je het eenvoudig kan uitbreiden met vele add-ons. Daarin is Exact zeker niet uniek, maar de kwaliteit van dergelijke add-ons, zoals deze voor project- en productieplanning, zijn gewoon bovengemiddeld.

Al met al is Exact volgens ons het beste boekhoudprogramma als je wil samenwerken met een accountant. De tools zijn heel uitgebreid en zijn speciaal gemaakt om tijd te besparen. Hierdoor zal je accountant ook minder uren moeten kloppen en je minder factureren. Veel accountants raden daarom het gebruik van Exact aan. In ieder geval zijn er intussen al 5.600 accountants die voor Exact hebben gekozen. Via de website vind je eenvoudig een boekhouder of accountant die met Exact werkt.

Prijs van Exact

Exact is zo compleet dat je je bijna afvraagt waarom niet iedereen het beste online boekhoudprogramma gebruikt. Daar kunnen we echter duidelijk over zijn: het heeft alles met de prijs te maken. Exact is allesbehalve goedkoop, zeker als je het vergelijkt met wat je bijvoorbeeld voor e-Boekhouden.nl moet betalen. Voor hun basisversie betaal je namelijk 39 euro per maand, maar je moet wel rekening houden met 0,45 euro per boekingsvoorstel als je Scan & Herken gebruikt of UBL-facturen automatisch wil verwerken. Ook kan je dan niet kiezen voor handige add-ons als Contract Management of Salaris. Ten slotte kan je voor die prijs maximaal vijf verkoopfacturen per maand opstellen. Dat is wel heel weinig.

In de praktijk zal je toch al snel minstens 69 euro per maand betalen voor dit boekhoudprogramma. Dan maak en verzend je tot maximaal 100 facturen per maand. Liever geen beperkingen? Dan betaal je 103 euro per maand. Goedkoop is het beste online boekhoudprogramma dus zeker niet.

Plus- en minpunten van Exact

We zouden de lijst met pluspunten heel lang kunnen maken, want er zijn er best veel. Daartegenover staan eigenlijk maar weinig minpunten, waarvan de prijs er wel één is. Hieronder vatten we het even voor je samen.

Pluspunten Minpunten
·         Online samenwerken met je accountant

·         Salarismutaties uploaden

·         Facturen en herinneringen verzenden

·         Automatische incasso

·         Inclusief relatiebeheer

·         Beperkt aantal bankkoppelingen

·         Vrij prijzig

 

Rompslomp

Rompslomp is een boekhoudpakket dat speciaal voor zzp’ers is ontwikkeld. De makers ervan stoorden zich namelijk aan de gebruiksonvriendelijke offline pakketten die er destijds waren. Innovatie en ondernemerschap zit in hun bloed. Niet voor niets begon Jaap van der Meer, de oprichter van Rompslomp, zijn eerste bedrijf al op veertienjarige leeftijd. Het is zeker niet het grootste boekhoudprogramma en ze rekenen er op een klein team, maar volgens velen is het wel uitgegroeid tot het beste online boekhoudprogramma.

Functies van Rompslomp

Rompslomp is niet het beste gratis boekhoudprogramma, maar je kan de facturatiemodule wel gratis gebruiken. Wel zijn de mogelijkheden dan nogal beperkt en kan je bijvoorbeeld niet periodiek factureren of betaald worden via iDEAL. Hoe dan ook zal je moeten betalen als je de boekhoudtoepassingen wil gebruiken. Je dient dan minimaal voor het Pro-abonnement te kiezen.

Met het Pro-abonnement heb je vrijwel alle facturatiemogelijkheden, met uitzondering van SEPA-incasso en periodiek factureren. Daarvoor moet je het Premium-abonnement nemen. Wel kan je onbeperkt offertes maken, uitgaven inboeken, beschik je over een digitale schoenendoos en heb je natuurlijk alle basisboekhoudfuncties. Een pluspunt is dat je ook met vreemde valuta kan werken, rekent op onbeperkt online support en talloze extra functies krijgt zoals productbeheer, contractbeheer, urenregistratie et cetera.

Een minpunt is dan weer dat je voor veel functies, zoals de API-koppeling, Scan & Herken en zelfs voor de automatische bankkoppeling, moet bijbetalen. Anderzijds moeten we wel even benadrukken dat Rompslomp best veel bankkoppelingen toestaan. Zo behoren bankkoppelingen met ING, Rabobank, ABN AMRO, Knab, Triodos Bank, SNS Bank, ASN Bank, bunq en RegioBank tot de mogelijkheden.

Prijs van Rompslomp

Voor het Pro-pakket betaal je in principe 15 euro per maand. Als je meteen voor één jaar betaalt, krijg je echter 16% korting. Het gaat dan nog om 12,50 euro per maand. Dit klinkt voordelig, maar we moeten er wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen. Het is namelijk zo dat je voor een aantal functies extra moet betalen. Het gaat daarbij niet om speciale functies, maar om zaken die door andere leveranciers van boekhoudsoftware gratis worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Automatische bankkoppeling: 5 euro extra per gekoppelde rekening per maand
  • Scan & Herken: 5 euro per maand
  • API-koppeling: 5 euro per maand

Maak je van deze drie opties gebruik, betaal je dus al 27,50 euro per maand in plaats van 12,50 euro per maand. Het voordeel is wel dat je niet hoeft te betalen voor wat je niet wil gebruiken. En dan kan Rompslomp wel degelijk heel voordelig zijn.

Plus- en minpunten van Rompslomp

Tijdens onze zoektocht naar het beste zzp boekhoudprogramma hebben we gemerkt dat elk boekhoudprogramma wel voor- en nadelen heeft. Hierboven hebben we alvast een aantal plus- en minpunten van Rompslomp benoemd. Hieronder vatten we ze nog even voor je samen.

Pluspunten Minpunten
·         Incl. voorraadadministratie, urenadministratie, contactbeheer en productbeheer

·         Onbeperkt online support

·         Onbeperkt aantal extra gebruikers

·         Boekhouder kan meekijken

·         Onbeperkte facturatiemogelijkheden

·         Bijbetalen voor Scan & Herken, API-koppeling en automatische bankkoppeling

·         Periodiek factureren kan enkel in duurder Premium-abonnement