Wie vanuit huis geld wil verdienen door te beleggen, heeft meer nodig dan alleen een broker waar orders kunnen worden geplaatst. Zeker wanneer je aan daytrading doet – maar eigenlijk geldt dit voor alle vormen van beleggen –, moet je de markt nauwgezet kunnen volgen en analyseren. Natuurlijk kan je dit handmatig doen, maar goede beleggingssoftware of aandelen software heeft zo’n verregaande voordelen dat het gebruik ervan gewoon een must is geworden. Gelukkig hoeft beleggingssoftware niet heel duur te zijn, want bij veel brokers kan je zelfs gratis beleggingssoftware gebruiken. Wij zochten uit wat de beste beleggen software is en lichten de mogelijkheden toe. Hierdoor begrijp je meteen de mogelijkheden van een goed aandelen programma.

Inleiding tot beleggingssoftware voor Nederlandse beleggers

Via beleggingssoftware is het mogelijk om zelf te beleggen en daarbij over de mogelijkheden te beschikken die ook grotere spelers hebben. Dankzij aandelen software ben je dus niet beperkt tot wat een fondsenbeheerder doet, maar kan je een eigen strategie uitstippelen.

Met behulp van goede beleggingssoftware kan je dus eenvoudig interessante effecten op het spoor komen. Het gaat daarbij niet alleen om aandelen, maar bijvoorbeeld ook om valuta, grondstoffen en zelfs indices. Vervolgens helpt de beleggen software met het analyseren ervan. Hier zijn er vaak wel een aantal verschillen. Zeker bij gratis beleggingssoftware zijn de mogelijkheden soms heel beperkt en kom je niet veel verder dan een grafiek waar je dan zelf wat mee moet zien aan te vangen, maar bij de beste beleggingssoftware heb je ook hulpmiddelen om zo’n grafieken nauwgezet te analyseren. Hoe dan ook zal je zelf een fundamentele en technische analyse moeten uitvoeren. Zonder kennis van zaken met beleggingssoftware aan de slag gaan, is dan ook geen goed idee.

Uiteraard zijn er nog een aantal andere verschillen die je zal opmerken wanneer je op zoek gaat naar een goed aandelen programma. Niet alleen het aantal effecten waarin je kan investeren verschilt namelijk, want ook de kostenstructuur kan soms flink afwijken en bovendien hebben ze vaak een aantal eigen sterke en zwakke punten. Dit zorgt ervoor dat de beste beleggingssoftware voor ETF’s nog niet automatisch de beste beleggingssoftware voor daytrading is.

Je merkt dat het niet zo eenvoudig is en daarom hebben we hieronder alvast even weergegeven wat wij de beste beleggingssoftware vinden. De hieronder weergegeven beleggingssoftware is 100% betrouwbaar. We raden echter aan om eerst demo-accounts aan te vragen zodat je vooraf even vrijblijvend de beleggingssoftware kan uitproberen. Lees je daarnaast goed in, wees op de hoogte van de risico’s die aan sommige producten verbonden zijn en ga pas dan met echt geld beleggen met deze goede software voor beleggers.

# 1. Plus500: beste beleggingssoftware voor daytrading

De beleggingssoftware van Plus500 wordt wel vaker de beste beleggingssoftware voor speculanten genoemd. Plus500 is een broker die enkel zogenaamde CFD’s aanbiedt. Het werd in 2008 door Israëlische alumni van de Technion – Israel Institute of Technology opgericht. Tot op heden is het hoofdkantoor nog steeds gelegen in Israël, maar het bedrijf heeft ook kantoren in onder meer Bulgarije. Plus500 houdt zich netjes aan de internationale en Europese regelgeving, terwijl het ook zelf beursgenoteerd is. Plus500 is met andere woorden 100% betrouwbaar en biedt bovendien heel goede software voor beleggers. Ze hebben zelfs gratis beleggingssoftware waar we het hieronder over hebben.

Meld je direct aan bij Plus500.

Een gratis demo-account aanmaken bij deze software voor beleggers

Het voordeel van deze beleggingssoftware is dat je een demo-account kan aanmaken waarmee je alles even uitprobeert. Deze gratis beleggingssoftware wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door zij die zich in daytrading verdiepen en die de nieuwste strategieën eerst even willen uitproberen. Daarnaast kan je rechtstreeks kopen en verkopen vanuit de aandelen software.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk

De beste beleggingssoftware voor speculanten is heel toegankelijk samengesteld. Zo zal je een lijstje terugvinden met daarin alle effecten waarin je kan handelen. Het gaat daarbij niet alleen om aandelen van bijvoorbeeld Boeing of Facebook, maar ook om land- en sectorindices, CFD-aandelen, valutaparen, grondstoffen en dergelijke meer. Je beschikt bij de beste beleggingssoftware voor speculanten dus over heel wat keuze, maar onthoud wel dat het altijd gaat om futures. Dit is niet de plek om een uitgebreide uiteenzetting te geven over wat dit is (hier vind je er meer informatie over), maar onthoud dat Plus500 niet de beste beleggingssoftware is voor wie daadwerkelijk aandelen wil kopen en langdurig wil bezitten.

Kopen of short gaan

Het vervolg is bij elke investering wel altijd identiek: nadat je een effect hebt gekozen, kan je het kopen of ga je short. Als je koopt, speculeer je natuurlijk op een koersstijging. Als je short gaat, speculeer je op het omgekeerde.

Als je beslist om te kopen, hoef je dit bij deze beleggen software nog niet meteen te doen. Je kan namelijk ook kiezen om pas bij een bepaalde prijs te kopen. Dit is een handige optie als de waarde van een aandeel duidelijk tussen twee grenzen schommelt, want dan koop je in op de ondergrens en kan je later winst maken. Natuurlijk is de winst nooit gegarandeerd. Daarom kan je met deze beleggen software ook instellen wanneer je order moet worden gesloten.

Je kan bijvoorbeeld eveneens instellen dat het systeem, wanneer het verlies tot pakweg 10 procent oploopt, automatisch verkoopt om verder verlies te beperken. Je merkt al meteen wat het voordeel van de beste beleggingssoftware is, want ook als je ligt te dutten hoef je niet te vrezen dat je geld als sneeuw voor de zon smelt. Ook omgekeerd kan je dit overigens doen en kan je beslissen om bij een vast bedrag te verkopen. Je neemt dan je winst op het best mogelijke moment.

Hefbomen gebruiken

Een andere optie waar je bij deze beleggingssoftware over beschikt, is het gebruik van hefbomen. Je kan hefbomen gebruiken die tot factor 30 oplopen. We waarschuwen alvast dat dit niet zonder risico’s is. In de praktijk zorgt een hefboom er namelijk voor dat je met grotere bedragen handelt dan wat je ook daadwerkelijk investeert. Wanneer je bijvoorbeeld voor 1.000 euro aan aandelen koopt bij een hefboom van factor 30, koop je fictief voor 30.000 euro in. Wanneer de waarde van het aandeel met 5% toeneemt, ontvang je dus geen 50 euro (5% van 1.000 euro) maar 1.500 euro (5% van 30.000 euro) aan pure winst. Het klinkt mooi, maar het werkt ook in de omgekeerde richting. Als de waarde van het aandeel dus met 3,33% afneemt, ben je praktisch je volledige inzet kwijt. Daarom is het belangrijk om hier heel voorzichtig mee te zijn en om de grootte van hefbomen te beperken.

Grafieken analyseren

Uiteraard noemen we dit niet zomaar de beste beleggingssoftware en kan je je potentiële beleggingen er ook uitgebreid analyseren. Deze beleggingssoftware beschikt dan ook over diverse tools om dit te doen. Bij deze beleggingssoftware kan je het koersverloop op korte of lange termijn analyseren. Vooral voor daytrading is dit heel interessant omdat je duidelijk kan zien tegen welke onder- of bovengrenzen een aandeel aanloopt.

Niet geschikt voor langetermijnstrategieën

We benadrukken nogmaals dat dit de beste beleggingssoftware is voor daytrading of speculeren, maar dat het niet de beste beleggingssoftware is voor wie zijn aandelenportefeuille langdurig wil aanhouden. Dat merk je ook als je de kostenstructuur onder de loep neemt. Zo moet je bijvoorbeeld een nachtpremie betalen over je beleggingen. Deze premie moet je enkel betalen als je belegging langer dan een dag open zou staan. Je betaalt dan eigenlijk rente over het bedrag dat door Plus500 voor je wordt gefinancierd. In het weekend of tijdens feestdagen kan dit sterk oplopen omdat de beurs dan enkele dagen gesloten is. Voor daytrading is het dan wel heel goede aandelen software, maar in het andere geval is het een stuk minder interessant.

Geschikt voor kleinere investeringen

Ten slotte gaat het om goede beleggingssoftware voor wie met kleinere bedragen wil speculeren. Dit niet alleen door de hefboom, wat niet zonder risico is, maar ook door de unieke commissiestructuur. Hier betaal je namelijk geen vaste commissie, maar werkt alles via een spread. Er is dus een klein verschil tussen de bied- en de laatprijs en dit verschil is dan voor Plus500. Bij grote bedragen kan dit duurder zijn dan een vaste commissie, maar voor wie met kleinere bedragen wil investeren is dit nog steeds een van de goedkoopste beleggen software systemen.

Meld je direct aan bij Plus500.

# 2. eToro: de beste beleggingssoftware voor langetermijnstrategieën

Als je op de langere termijn wil beleggen, heeft Plus500 niet de beste beleggingssoftware. De beste beleggingssoftware voor de lange termijn vinden wij eToro. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee pakketten. Zo kan je bij eToro volledig zonder commissie kopen en verkopen. Waarin ze wel gelijken, is de gebruiksvriendelijkheid van hun beleggingssoftware. Zo kan je bij deze beleggingssoftware eenvoudig aandelen vinden, bijvoorbeeld via de zoekbalk bovenaan. Daarnaast kan je meteen het aandeel analyseren of je kan alles eerst even ontdekken met een demo-account, zoals je dat ook bij Plus500 kan.

Vooral geschikt voor langetermijnstrategieën

Het grote verschil is natuurlijk dat je bij eToro de aandelen op lange termijn kan aanhouden, maar dat je tegelijkertijd wel beschikt over de mogelijkheden die Plus500 ook biedt. Ook hier kan je een hefboom instellen en daar moet je dan even mee opletten. Maar als je langetermijnstrategieën met daytrading wil afwisselen, kan je dus ook gewoon met eToro aan de slag.

Je hebt er net zoals bij Plus500 een ruime keuze aan effecten, dus je kan vrij beleggen in indices, valuta, grondstoffen en populaire aandelen zoals die van pakweg Amazon of Netflix. Op sommige markten zou het aanbod nog iets ruimer mogen zijn, maar voor de meeste particuliere beleggers zal deze beleggen software echt wel volstaan.

Gebruiksvriendelijk maar voldoende gedetailleerd

Er zijn verschillende redenen waarom we deze beleggingssoftware aanprijzen. Veel heeft te maken met de mogelijkheden die het biedt. In de eerste plaats kan je de aandelen heel uitgebreid doornemen. Je krijgt echt veel informatie mee, inclusief statistieken en achtergrondinformatie. Hierbij kan je ook meerdere grafieken tegelijkertijd in een enkel venster volgen. Dit maakt de beleggingssoftware van eToro inderdaad ook geschikt voor daytraders. Het ziet er allemaal ook heel goed uit, waardoor het bijna een spelletje lijkt te zijn. Deze aangename vormgeving is toch een pluspunt ten opzichte van bijvoorbeeld DEGIRO, maar onthoud dat investeren een serieuze zaak is en geen game.

Beste beleggingssoftware voor absolute beginners

Daarnaast heeft eToro een heel goed aandelen programma voor beginners. Bij dit aandelen programma zijn vooral de sociale handel en de CopyTrading-functionaliteiten handige toevoegingen. Dit eerste kunnen we het beste omschrijven als een socialmediaplatform voor beleggers, waar jullie elkaar kunnen helpen en waar je veel kan leren van anderen. CopyTrading gaat echter een stapje verder. Hiermee kan je namelijk gewoon de beleggingsstrategie van succesvolle beleggers overnemen. Door net hetzelfde te doen als grote namen, kan je meesurfen op hun succes. Uiteraard is dit niet zonder risico en kunnen ook zij al eens fouten maken. Je moet vooral zelf even bepalen of je het wel fijn vindt om alles in handen te leggen van een ander. En indien dit zo is, kan je misschien ook een beleggingsfonds overwegen.

Een ander handigheidje is de eToro Trading Academy. Dit is niet een of andere schimmige masterclass, maar wel gewoon een betrouwbare bron van informatie van echte experts. In de eToro’s Trading School vind je dan ook diverse webinars terug, kan je de gratis cursus doornemen, zijn er waardevolle podcasts te vinden en zijn er ten slotte ook tradingvideo’s die je wegwijs maken doorheen deze aandelen software.

Naast voordelen zijn er ook nadelen

Er zijn uiteraard nog wel een aantal andere pluspunten aan de beste beleggingssoftware voor langetermijnstrategieën verbonden. Bij de beste beleggingssoftware voor langetermijnstrategieën kan je bijvoorbeeld geld storten met iDEAL.

Alsook kan je er commissievrij beleggen, maar houd er rekening mee dat eToro niet gratis is. Dat zou voor hen uiteraard een heel slechte ondernemingsstrategie zijn. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met wisselkoerskosten, toeslagen voor inactiviteit en spreadkosten indien je in CFD’s zou handelen. Ook krijg je te maken met opnamekosten, wat toch een van de belangrijkste minpunten van eToro is.

Ten slotte zijn wij over het algemeen heel lovend over de klantenservice van eToro. Ze hebben een goede sectie met veelgestelde vragen en via het ticketsysteem of de live chat word je altijd snel en doelgericht geholpen. Wij hebben het ook zelf uitgeprobeerd en we kregen al na enkele minuten antwoord van iemand die keurig Nederlands spreekt.

Wel is het zo dat er geen permanente Nederlandstalige klantenservicemedewerkers zijn, dus het kan natuurlijk dat je in het holst van de nacht nog steeds in het Engels wordt geholpen. Bovendien zijn onze ervaringen minder positief als het over het ticketsysteem gaat. Daar kan het namelijk al snel een dag duren alvorens je antwoord krijgt. Daar zouden ze toch iets aan moeten veranderen.

# 3. DEGIRO: de beste beleggingssoftware voor ETF’s

Wanneer je op zoek bent naar de beste beleggingssoftware voor ETF’s raden we dan weer eerder DEGIRO aan. DEGIRO is een Europese broker die gewoon gevestigd is in Amsterdam en die zich dus ook netjes aan de Nederlandse regelgeving houdt. Hoewel er bij DEGIRO veel mogelijk is, vinden wij het de beste beleggingssoftware voor ETF’s of voor fiscaal vriendelijke pensioenspaarplannen. Hieronder leggen we het voor je uit.

Wacht even: wat zijn ETF’s?

Een ETF, een exchange-traded fund of een indextracker is een instrument dat een bepaalde index volgt. Zoals je wellicht wel weet zijn dergelijke indexen eigenlijk iets theoretisch. Zo geeft de AEX Index (Amsterdam Exchange Index) een beeld van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse beurs. Op basis daarvan kan je dan bepalen hoe het er op de Amsterdamse beurs voorstaat. Een index geeft dus een idee van hoe het met de economie gaat, maar daar stopt het en je kan in principe niet in zo’n index beleggen. Je kan wel in de onderliggende effecten investeren, maar anderzijds kan de samenstelling van de index doorheen de tijd wijzigen en is dit niet zo efficiënt.

Als oplossing hiervoor werden dergelijke ETF’s bedacht. Een ETF is dus eigenlijk gewoon een beleggingsfonds zoals je er veel hebt, maar dan met het verschil dat het beleggingsfonds een bepaalde onderliggende index maximaal nabootst. Het gaat dus net dezelfde effecten kopen in net dezelfde verhoudingen. Het doel van een ETF is dus niet om het beter te doen dan een bepaalde index – men zal de samenstelling zelfs niet eens wijzigen wanneer de index heel slecht evolueert –, maar het gaat louter om het nabootsen ervan.

(Bijna) gratis beleggen in ETF’s

Het voordeel van DEGIRO, de broker die op het moment van schrijven al 66 awards in de wacht wist te slepen, is dat je dergelijke ETF’s snel en eenvoudig kan kopen en dat je daarbij niet te maken krijgt met vervelende transactiekosten.

Toch moeten we er een kanttekening bij maken, want enkel ETF’s die tot hun kernselectie behoren, kunnen kostenvrij worden gekocht. Het gaat om een heel goed beleggen software, maar de kostenvrije mogelijkheden zijn niet eindeloos. Ook als je aandelen wil kopen, moet je transactiekosten betalen. Maar daarvoor kan je natuurlijk rekenen op de voordelen van het eerder aangehaalde eToro.

Innovatieve en handige tools

Uiteraard zouden we dit niet de beste beleggingssoftware voor ETF’s noemen als ze louter voordelig waren en geen andere pluspunten hebben. Er zijn dan ook verschillende andere redenen waarom we het de beste beleggingssoftware voor ETF’s noemen. Zo beschik je bij de beste beleggingssoftware voor ETF’s over een wel heel innovatief platform waarmee je echt altijd en overal kan beleggen. Vooral hun app is daarbij heel handig. En het ziet er dan allemaal wel wat zakelijker uit dan bij eToro, maar structuur heb je alvast genoeg. De koersen stream je in realtime, favorietenlijsten maak je snel en eenvoudig aan en het Euronext-orderboek zie je tot wel vijf niveaus in.

Beste beleggingssoftware voor wie in pensioen investeert

Ten slotte vinden we DEGIRO niet alleen de beste beleggingssoftware voor ETF’s, maar ook de beste beleggingssoftware voor wie een pensioenrekening wil openen. Je rekent er namelijk op de verregaande mogelijkheden van de aandelen software, maar je kan wel gewoon fiscaal vriendelijk sparen voor je pensioen. Ze bieden namelijk een lijfrenterekening aan die een aanvulling vormt op het pensioen. De Belastingdienst geeft dan weer een deel van de inleg terug en er moet geen vermogensrendementsheffing in box 3 betaald worden. De inkomstenbelasting in box 1 wordt dan weer naar de toekomst verschoven.

Hierbij dienen uiteraard een aantal regels te worden gerespecteerd. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om het geld zomaar op te nemen. Je boekhouder kan je over deze mogelijkheid informeren, maar op de website van de Belastingdienst kan je er ook meer over lezen.

Aanvulling op de beste beleggingssoftware

Op dit punt weet je wat de beste beleggingssoftware is waarmee je meteen kan investeren. Het is echter niet omdat je de beste beleggingssoftware kiest, dat je meteen ook grootse resultaten zal boeken. Het blijft noodzakelijk om je te verdiepen en een eigen beleggingsstrategie te ontwikkelen.

Zo staan de meeste systemen je wel toe om een begin van een technische analyse uit te voeren, maar de verantwoordelijkheid draag je natuurlijk zelf. Zo’n technische analyse kunnen we samenvatten als een studie van de grafieken met de bedoeling om er bepaalde patronen in te herkennen en koersvoorspellingen te doen. Zo’n analyse is heel complex en er valt zoveel over te vertellen dat het gewoon niet mogelijk is om alles hier te benoemen. Als je je erin wil verdiepen, is het boek Beleggen met Technische Analyse van H.J. Geels een aanrader. In dit boek krijg je een introductie van de technische analyse mee en vind je meteen ook verwijzingen terug naar niet minder dan 45 tradingsystemen die je kan downloaden.

Naast een gedegen basiskennis over technische analyses heb je natuurlijk nog wat meer kennis nodig. Daarom raden we aan om onze pagina over beleggen in aandelen te lezen. Hier vind je een actueel overzicht van cursussen, opleidingen en boeken terug.

Naast het lezen van een goed boek, bestaat er ten slotte ook speciale aandelen software die helpt bij het uitvoeren van een technische analyse. Er zijn er heel wat, maar persoonlijk vinden we TrendSpider een heel goed aandelen programma voor het opsporen van opportuniteiten. Het scant namelijk automatisch grafieken op zoek naar interessante investeringen. Ook kan je deze software gebruiken om trendlijnen te tekenen en Fibonacci retracement levels te bepalen. Trade Ideas is nog een stuk uitgebreider en interessanter, maar het kost je minstens $ 1.068 per jaar en dit zal voor vele beleggers toch wat te veel van het goede zijn.